Bitcoins beter begrijpen: vijf vragen over bitcoins -1

Het boek van de maand is Bitcoins beter begrijpen van auteur Peter de Ruiter. Op het ComputerCreatief-blog geven we deze maand wat voorproefjes uit het boek en komt er eind van de maand een interview met Peter over bitcoins en wat die in de praktijk voor jou zouden kunnen betekenen. Vandaag een voorproefje uit het boek met vijf prangende vragen en antwoorden over bitcoins. Het tweede voorproefje vind je HIER. (H.F.)

Informatie over innovaties sijpelt druppelsgewijs door. Als zo’n innovatie ook ‘disruptive’ is, dus bestaande belangen of werkwijzen op het spel zet, doen er al snel ook meningen van voor en tegenstanders de ronde. Dat maakt het vormen van een compleet beeld niet makkelijk. Om te voorkomen dat je aan de stamtafel of op kantoor bij het koffiezetapparaat je gezicht verliest, serveren we hier een lijstje met vijf prangende vragen en antwoorden over bitcoins.

Bitcoin, is dat niet het internetgeld dat door criminelen wordt gebruikt?
Ja, dat klopt. Je kunt bitcoins snel over de wereld sturen om er drugs en wapens mee te kopen. Voor het eisen van losgeld is het ook handig. Het is namelijk bijna anoniem. Bijna, want elke bitcoinrekening heeft een nummer van 34 tekens. Met wat goede wil en mazzel kun je die herleiden tot een persoon. Dat is dus iets minder anoniem dan een euro- of dollarbiljet, waar al sinds mensenheugenis drugs en wapens mee worden gekocht. Elk product kun je goed en slecht gebruiken: met een aardappelschilmesje kun je ook een roofoverval plegen.

Zijn bitcoins legaal?
Bitcoins zijn in de meeste landen legaal, ook in Nederland. Sommige landen stellen restricties, zoals China, dat niet wil dat kapitaal het land uit vlucht in de vorm van bitcoins. In veel landen,  zoals Nederland, wordt de bitcoin overigens niet gezien als geld, maar als een ‘waar’, zoals meel, krentenbollen of aardappelschilmesjes. Er zijn geen wettelijke beperkingen voor. Het Europese hof van justitie heeft bepaald dat de handel in bitcoin niet btw-plichtig is.

Zijn bitcoins veilig? Je leest wel eens dat ze worden gestolen.
Er is in de afgelopen jaren inderdaad een aantal ‘bitcoinbanken’ gekraakt of de directeur is er met de centen vandoor gegaan. Sindsdien zijn betere veiligheidsmaatregelen getroffen, maar er blijft een risico, net als bij elke vorm van geld of goed. Voor een particulier is de kans te worden beroofd niet zo groot, als je je wachtwoord maar geheim houdt en niet pronkt met de vele bitcoins die je bezit. Als je boodschappen doet op de markt berg je je portemonnee immers ook goed op.

De koersen schommelen toch enorm? Morgen zijn mijn bitcoins niks meer waard!
Dat klopt. Een bitcoin was eerst niks waard, op een zeker moment wel duizend euro, om daarna weer pijlsnel in waarde te dalen. Daarna is de koers langzaam opgekrabbeld. Najaar 2016 zweeft de waarde rond de vijfhonderd euro, met een neiging tot stijgen. Tussen najaar 2015 en voorjaar 2016 is de bitcoin in een half jaar tijd verdubbeld in waarde. Als geheel kun je zeggen dat de waarde van de bitcoin stabiliseert, als een ‘volwassen’ munt. Veel statistieken staan op https://blockchain.info .

En als de hele bitcoin nu onderuit gaat?
Zeg nooit nooit. Maar de bitcoin heeft zich nu een jaar of vijf bewezen. Het vertrouwen neemt toe. Meer mensen en bedrijven houden zich ermee bezig en plegen onderhoud aan het systeem. Dat is nog niet perfect, maar er wordt aan gewerkt. Zo zal de capaciteit van het aantal transacties moeten worden vergroot. Ons huidige geldstelsel was ook niet in één keer perfect. En is dat nog steeds niet, als je naar critici luistert.

Een gedachte over “Bitcoins beter begrijpen: vijf vragen over bitcoins -1”

  1. Beste

    Ik heb enkele vragen ivm Bitcoin:

    1. Wat zijn volgens u significante risico’s die bitcoin stelt voor het huidige monetaire stelsel?

    2. Wat is dan de grote zwakte van het huidige financiële systeem?

    3. Denkt u dat het maximum van 21 miljoen BTC ooit zal worden aangepast?

    4. Wanneer het maximum wel op 21 miljoen BTC blijft en de koers stijgt door devaluatie, wat denkt u dan dat er met de markt gaat gebeuren? Zou het niet mogelijk zijn dat die opdroogt en handel zich beperkt tot een minimum aangezien iedereen zijn BTC wilt bijhouden?

    5. Is het nog steeds mogelijk double-spending attacks uit te voeren?

    6. Hoe zit het met blockchain, de technologie achter digitale munten. Is dit een nieuw risico of juist een kans voor beleggers?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.