ADB en Fastboot

Eenvoudig ADB en Fastboot op je computer installeren

Het mooie van het Android-besturingssysteem is dat je een Android-apparaat op allerlei manieren kunt aanpassen. Als je dat wilt proberen, heb je misschien wel eens gelezen over ADB en Fastboot, krachtige gereedschappen om je daarbij te assisteren. Het installeren van deze tools – onderdeel van Android Studio, de Android Software Developer Kit (SDK) – was tot voor kort een enorme download en een heel gepuzzel. Nu kun je Fastboot en ADB eenvoudig in één keer op je computer installeren zonder dat je die volledige SDK nodig hebt.

Als je Fastboot  en ADB op je computer – Windows, macOS of Linux – hebt geïnstalleerd kun je met wat eenvoudige commando’s in de terminal een Android-apparaat via een USB-verbinding aanpassen. Je flasht middels Fastboot bijvoorbeeld een andere Recovery op je mobieltje of tablet of een volledig andere versie van Android. Zo zet je op een ouder mobieltje tóch die nieuwe versie van Android, die jouw fabrikant niet meer wil leveren.

Het installeren van Fastboot en ADB op je computer was best te doen. Er bestaan talloze tutorials op het web waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je ze op jouw computer en besturingssysteem kunt installeren. Het was wel een heel gedoe. Die Android SDK is enorm groot en je hebt lang niet alles nodig als je alleen maar je mobieltje wilt aanpassen. Zo lukte het mij bijvoorbeeld nooit om Fastboot en ADB op mijn Mac draaiend te krijgen. Op mijn Windows 10 laptop lukte dat vrij eenvoudig  en met dat apparaat heb ik verschillende Samsungs en een Nexus 9 lekker kunnen flashen.

Snel en eenvoudig Fastboot en ADB

De installatie van Fastboot en ADB was niet alleen een gedoe, maar er waren ook dubieuze bronnen waarin werd uitgelegd hoe je een en ander kon installeren. Je was daarbij niet zeker of je ook niet gelijktijdig andere onnodige en misschien gevaarlijke zooi installeerde. Nu kun je rechtstreeks van de bron – Google – voor jouw besturingssysteem een zipje downloaden met alleen de benodigde spullen voor ADB en Fastboot.

Ik probeerde het meteen uit op mijn Mac, waar het me dus nooit gelukt was en verdomd! in één keer stond het erop en kon ik mijn Nexus 9 er mee aansturen.

HIER vind je de versie voor macOS, HIER voor Windows en HIER voor Linux.

Android is Googles besturingssysteem voor smartphones. Meer dan tachtig procent van alle smartphones draait op Android. Het boek Ontdek de Android-phone beschrijft wat Android in huis heeft en hoe je de krachtige functies van je smartphone volledig benut. Van het toetsenbord en de synchronisatie van gegevens in ‘the cloud’ tot het gebruik van apps (en de Play Store) en de bespreking van tips en trucs: je leert alles om het meeste uit je Android Phone te halen. Dit boek is bijgewerkt tot en met versie 10 van Android en houdt al rekening met versie 11.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

3 gedachten over “Eenvoudig ADB en Fastboot op je computer installeren”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.