In Lightroom met de Focus Mask-plug-in zien of je goed hebt scherpgesteld…

Soms wil je bij een foto kunnen zien waar precies de scherpte ligt. Zeker als je een paar foto’s hebt gemaakt waarbij de scherpte telkens net iets anders ligt. Wat is de foto met de ‘beste’ scherpte? Met de Lightroom Focus Mask-plug-in kun je in Lightroom Classic zien waar de scherpte van de foto precies ligt.

Plug-ins in Lightroom

Er zijn allerlei plug-ins beschikbaar voor Lightroom Classic die de applicatie meer mogelijkheden geven. Neem de Fader waarover we in 2015 schreven Die Fader is een handige plug-in voor het in één keer aanpassen van het effect van een preset. Van dezelfde maker is er Focus Mask, waarmee je kunt zien waar precies de scherpte van een foto ligt. Handig om te gebruiken bij het selecteren van de beste foto’s uit een shoot. Je kunt zo eenvoudig zien welke foto uit een serie de beste scherpte heeft.

Plug-ins op de juiste plek installeren

Plug-inbeheer in Lightroom Classic.

Het gebruik van Focus Mask is eenvoudig. Eerst zul je echter de plug-in moeten installeren. Je vindt de plug-in op de website van de maker. Je moet Focus Mask handmatig op de juiste plek zetten. Plug-ins in Lightroom hebben niet echt een vaste plek, zoals de verschillende voorinstellingen die van Adobe wel een eigen plekje hebben gekregen. Je moet de plug-ins dus zelf organiseren. Dat kan bijvoorbeeld in de map Afbeeldingen. Ik heb daar een map Plug-ins gemaakt, waarin ik alle gedownloade en gebruikte plug-ins verzamel.

Plug-inbeheer

Als je de Focus Mask-plug-in hebt gedownload en het zip-bestand hebt uitgepakt, sleep je dat mapje naar de map waarin je alle plug-ins verzamelt. In Lightroom ga je dan naar het menu Bestand > Plug-inbeheer. In de balk links zie je onderaan Toevoegen. Klik daarop en voeg de nieuwe plug-in toe. De plug-in wordt gedistribueerd als shareware. Je kunt de maker via paypal betalen als je de plug-in gaat gebruiken.

Werken met Focus Mask

Focus Mask
Nadat je een foto hebt geselecteerd in de Bibliotheek, kies je voor Focus Mask.

De werking van de plug-in is verder eenvoudig. In het grid van de kleine voorvertoningen in de Bibliotheek, selecteer je een of meer foto’s waarvan je de scherpte wilt inspecteren. Vanuit het menu Bestand > Plug-inopties kies je voor Focus Mask. Als je één foto hebt gekozen zie je in een venster op de foto in oranje aangegeven het gedeelte dat scherp is. Als je meerdere foto’s hebt geselecteerd zie je keine voorvertoningen met daarin de oranje scherpte. Je kunt de beste foto’s aangeven als Pick. De foto’s die minder scherp of onscherp zijn kun je aangeven als Reject.

In oranje wordt aangegeven waar de scherpte in de foto ligt.

Meer leren over Lightroom en Lightroom CC? Dat kan met een boek.  Bijvoorbeeld met de bijgewerkte versie van Ontdek Lightroom CC van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks. Of met Scott Kelby, hoe doe je dat in Lightroom Classic?, van Scott Kelby natuurlijk. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.