In de inleiding van de handleiding over zijn Colour Grading Presets voor Lightroom schrijft Piet van den Eynde dat hij houdt van de moderne televisieseries, zoals Breaking Bad, Better call Saul, True Detective en House of Cards. Hij houdt niet alleen van de verhalen maar ook van het uiterlijk en van de sfeer van deze series. Het gaat om de manier waarop er met kleur en contrast wordt gespeeld om een bepaalde sfeer op te roepen. Met de Colour Grading Presets probeert Piet van den Eynde dat soort sfeer te creëren in zijn foto’s. Met de meer dan 80 presets kun je er zelf mee gaan experimenteren.
Al eerder schreef ik over zijn Black& White Develop Presets, mooie en leerzame voorinstellingen die je met één klik op een foto kunt toepassen. Hoe dat in zijn werk gaat kun je HIER nalezen.
Ook voor de Colour Grading Presets geldt dat je ze makkelijk kunt installeren en – met behulp van de bijgeleverde video en de (Engelse) handleiding – kun je er ook snel mee aan het werk. De opzet van deze presets is weer hetzelfde als bij de Black & White presets: je hebt de One Click Looks, presets die in een keer je beeld flink aanpassen, en de aanpassingen op die One Click Looks die je met de andere presets kunt doen.
Ook voor deze presets geldt dat je er veel van kunt leren. Als je in de verschillende deelvensters van de module Ontwikkelen kijkt hoe de aanpassingen de foto hebben veranderd, kun je makkelijk zelf ingrijpen om die aanpassingen naar je eigen hand te zetten.

Experimenteer veel!
Van de landschappen waarop ik de presets toepaste, waren de wat ruwe, ruigere beelden meer geschikt voor deze Colour Grading Presets dan zachte, tere beelden. Met foto’s van mensen vond ik het moeilijker, maar ook daar gold dat ze beter werkten in wat ‘ruwere’ omgevingen. Bevielen deze presets me net zo als de presets om zwart-wit te maken? Ja en nee. Ja, omdat ik er mooie, sfeervolle effecten mee kon bereiken, nee omdat mijn soort fotografie, mijn foto’s zich er soms minder voor leken te lenen.
Echter, des te meer ik er mee experimenteerde, des te meer waardering ik voor ze kreeg. Ik begon al van te voren aan te voelen of een preset op een foto zou gaan werken.

Het aardige van de Engelse handleiding die Piet erbij heeft geschreven is dat er in de advanced sectie een tweetal plug-ins worden genoemd. Met de ene plug-in – The Fader – kun je het effect van een preset eenvoudig aanpassen, met de Excessor kun je in één keer de presets uit een map toepassen op een foto, waarbij er voor elke preset een virtuele kopie wordt gemaakt, waarna de preset wordt toegepast. Deze plug-in die in een keer alle meer dan 80 One Click looks op een gekozen foto toepast is fascinerend om in werking te zien en na het toepassen van al die verschillende presets kun je de effecten die ze op een foto hebben veel beter zien dan in het deelvenster Navigator.
Kijk je ook naar de series al Better Call Saul of True Detective en wil je experimenteren met de sfeer uit dat soort series voor je eigen foto’s? De $20,- die ze kosten geven je in ieder geval veel plezier en – als je kijkt hoe de presets zijn samengesteld – geven je meer inzicht in de werking van Lightroom zodat daardoor uiteindelijk Lightroom naar je eigen hand kunt zetten.
Wil je met de Colour Grading presets aan het werk? Voor $20,- zijn ze te bestellen. HIER kun je ze (niet meer) vinden. Toevoeging 17 april 2018: Piet van den Eynde is bezig met zijn presets. ze zijn nu te vinden en te koop op zijn site MoreThanWords.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Bedankt voor deze mooie review, Hans. Het klopt dat deze presets wat specialistischer zijn dan mijn zwart-wit reeks en eerder geschikt zijn voor ‘ruwere’ foto’s. Dat is het soort foto’s dat ik zelf ook normaal maak. Ik zou er niet onmiddellijk een newborn sessie mee bewerken 🙂 Experimenteren is – zoals je aangeeft – belangrijk.