Gebruik jij wel eens Presets in Lightroom? Van die vooringestelde bewerkingen, die je met één klik op je foto kunt toepassen? Misschien gebruik je de presets om een foto te verscherpen, of heb je zelf een preset gemaakt voor een specifieke camera? Allemaal heel handig. Maar heb je wel eens overwogen om presets aan te schaffen die door iemand anders gemaakt zijn en die de visie van een fotograaf weerspiegelen? Nee? Die van fotograaf en Lightroom-certified expert Piet van de Eynde zijn mooi, leuk om mee te experimenteren en vooral ook leerzaam.
Presets ofwel Voorinstellingen zoals ze in de Nederlandse versie van Lightroom heten zijn handige Lightroom-aanpassingen die je met één klik op een foto kunt toepassen. Dat kan een standaard Lightroom-preset zijn zoals bijvoorbeeld Verscherpen-gezichten of Verscherpen-landschap. Standaard worden er tientallen verschillende presets bij Lightroom meegeleverd. Daarnaast kun je zelf presets maken, waarbij je bijvoorbeeld voor bepaalde camera’s aanpassingen die je altijd doet in een gebruikersvoorinstelling kunt opslaan en die je dan tijdens het importeren al kunt toepassen. Online zijn er duizenden voorgebakken presets te vinden en aan te schaffen, sommige presets heel mooi en andere afschuwelijk lelijk.
Black & White Presets
Ik mocht van Piet van den Eynde zijn Black & White Presets en zijn Colorific Colour Grading Presets proberen. Piet van den Eynde is een Belgische fotograaf en een Adobe Photoshop Lightroom Certified Expert, die Lightroom-trainingen geeft en een aantal presets heeft gemaakt, die je via zijn site kunt aanschaffen.
Dat hij ook trainer is, kun je merken aan de manier waarop hij de presets levert. Je krijgt niet alleen de presets en verder zoek je het maar met de presets uit, nee hij maakte er duidelijk pdf-handleidingen bij en korte video-tutorials zodat je er snel mee aan het werk kunt.
Ik beperk me in deze blogpost tot de zwart-wit-presets, in een volgende blogpost kom ik terug op de preset om je foto’s in kleur te bewerken. Als je de Black & White presets hebt geïnstalleerd (het installeren wordt heel duidelijk uitgelegd) krijg je een flinke bak presets in allerlei verschillende mappen. Je hebt de eerste map de One Click Looks, een map waarin je je favoriete look kunt slepen zodat je makkelijker kunt vinden en vervolgens een stel mappen met Tweaks, specifieke aanpassingen op die verschillende One Click Looks.

One Click Looks
Een One Click Look bestaat uit een aantal aanpassingen in Lightroom die gezamenlijk een bepaalde look opleveren en die je met één klik kunt toepassen. De presets in deze map hebben duidelijke namen zoals Retro-Albumen, Midtone Boost Structure and Detail of Punchy Landscape with Gradient – Dark Sky. In deze map vind je 59 verschillende One Click Looks. Je kunt heel eenvoudig het effect van de verschillende Looks bekijken door met je muisaanwijzer over de verschillende voorinstellingen te bewegen en in het deelvenster Navigator te kijken wat het effect van een preset is. Heb je er een gevonden die je wel bevalt, dan klik je de preset aan en de look wordt op je foto toegepast. Een dergelijke aanpassingen verandert van alles in je ontwikkelinstellingen, in het deelvenster Standaard, in de Kleurtintcurve, de manier waarop de kleurtonen worden omgezet naar zwart-wit, kortom in al die deelvensters gebeurt wel wat.
Als de omzetting je bevalt kun je verder gaan om de foto verder te finetunen. Dat doe je in de mappen met Tweaks.

Tweaks
Met Tweaks kun je de foto verder aanpassen. Er zijn heel veel tweaks waar je uit kunt kiezen. Tweaks die zich bezig houden met het dynamisch bereik, met de clarity (helderheid), tweaks die je foto een bepaalde tint kunnen geven of een vignet, of die grain (korrel) toevoegen. Deze tweaks komen dus bovenop de One Click Look die je hebt toegepast. Als je een portret hebt omgezet met een One Click Look, kun je daarbij bijvoorbeeld een vignet toevoegen en vervolgens de foto een sepia tint geven.
Klaar ben je. Tenzij je denkt: die donkere partijen of die hoge lichten wil ik toch wat anders aanpassen…. Dat kan natuurlijk altijd. Het is tenslotte Lightroom en je kunt je aanpassingen altijd weer aanpassen. Dus even slepen aan de schuifregelaar van Schaduwen in het deelvenster Standaard en je kunt de donkere partijen aanpassen zoals jij dat wilt.
Laat je in eerste instantie niet uit het veld slaan door de grote hoeveelheid mogelijkheden. Kijk rustig naar het deelvenster Navigator wat de verschillende presets doen. Maak virtuele kopieën (cmd-’) van je foto en probeer daar allerlei presets op uit. En kijk vooral in de verschillende deelvensters aan de rechterkant naar wat zo’n One Click Look precies doet. Daaruit kun je leren hoe Piet van den Eynde zo’n Look heeft samengesteld en kun je kijken hoe je ze aan je eigen smaak kunt aanpassen. En daarvan kun je dan weer een eigen preset maken.
Wil je met de Colour Grading presets aan het werk? Voor $20,- zijn ze te bestellen. HIER kun je ze (niet meer) vinden. Toevoeging 17 april 2018: Piet van den Eynde is bezig met zijn presets. Binnenkort zijn ze – weer – te vinden en te koop op zijn site MoreThanWords.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.