tekst in Affinity Designer

Tekst in Affinity Designer

Tekst speelt een belangrijke rol in veel grafische ontwerpen. Tekst in Affinity Designer is dan ook geen enkel probleem. U kunt tekstkaders maken in elke gewenste vorm, tekst een pad laten volgen, alle mogelijke lettertypen en tekstopmaak gebruiken en letters op dezelfde manier gebruiken als vormen. Dit artikel is een extract uit mijn boek Zo werkt Affinity Designer.

In Affinity Designer kunt u gebruik maken van twee soorten tekst:

 • Artistic text (vrije tekst) bestaat uit losse tekstobjecten die uit één of enkele woorden bestaan. U kunt ze heel gemakkelijk schalen, vervormen of bijvoorbeeld op een pad plaatsen. U kunt een vrije tekst van meerdere regels maken, maar u moet dan zelf (met Enter) de regeleinden invoeren.
 • Frame text (kadertekst) bestaat uit tekst in een kader. Deze is geschikt voor langere teksten met meerdere regels. Het kader kan elke vorm hebben en bepaalt waar de regels automatisch worden afgebroken.

VECTOROBJECTEN

Beide soorten tekst in Affinity Designer zijn vectorobjecten. U kunt er allerlei tekstbewerkingen op uitvoeren, zoals in dit hoofdstuk aan bod komt, maar u kunt ook gebruikmaken van alle ‘normale’ vectorbewerkingen. Bijvoorbeeld:

 • U kunt teksten schalen, vervormen, kleuren en lijnen veranderen en alle andere bewerkingen uitvoeren die in de vorige hoofdstukken aan bod kwamen.
 • U kunt een tekst omzetten naar krommen (Convert to curves in het hoofdmenu onder Layer, of met het contextmenu). Daarna kunt u de individuele paden en punten aanpassen zoals in hoofdstuk 3 aan bod kwam. De tekst is dan niet meer als tekst bewerkbaar.
 • U kunt teksten combineren met andere vormen tot nieuwe vormen (zie hoofdstuk 4, de paragraaf Vormen combineren met geometrie). Ook hierna is de tekst niet meer als tekst bewerkbaar.
 • U kunt het uiterlijk van tekst veranderen met effecten en aanpassingen of de tekst als masker gebruiken. Hoe u dit doet komt in hoofdstuk 9 aan bod.

VRIJE TEKST MAKEN IN AFFINITY DESIGNER

Tekst in Affinity Designer
Knoppen voor vrije tekst en kadertekst.
 1. Klik op het tekstgereedschap (vierde pictogram van onderen, met een T) op de gereedschapsbalk. Houd de muisknop ingedrukt tot u de twee keuzeopties ziet verschijnen (Artistic Text Tool en Frame Text Tool). Kies de Artistic Text Tool.
 2. Sleep met gereedschap over het canvas. Er verschijnt een letter A. Sleep deze ongeveer zo groot als u de tekst wilt hebben. Laat daarna de muisknop los.
 3. Typ het woord of de woorden die u als vrije tekst wilt plaatsen of kopieer deze uit een andere applicatie.

Selecteer de tekst met de Move Tool en verander de afmetingen en de verhouding van het selectiekader. Merk op dat de tekst direct mee verandert.

Tekst in Affinity Designer

KADERTEKST MAKEN IN AFFINITY DESIGNER

Kadertekst kunt u op twee manieren maken.

Een rechthoekig tekstkader

Als u een rechthoekig kader wilt maken, kunt u dat zo doen:

 1. Klik op het tekstgereedschap en kies nu de Frame Text Tool.
 2. Sleep een rechthoekig kader.
 3. Plaats een tekst. Deze kunt u typen of kopiëren uit een andere applicatie. U kunt ook kiezen voor Insert filler text. Hiermee vult u het hele kader met tekst. Deze optie vindt u in het menu (onder Text) en in het contextmenu van een tekstkader.

Selecteer ook hier de tekst met de Move Tool en verander de afmetingen en de verhouding van het selectiekader. Bij kadertekst verandert u daarmee alleen het tekstkader. De tekst blijft ongewijzigd en zinnen worden zo afgebroken dat ze binnen het kader passen. Als de tekst te lang is voor het kader, dan loopt deze aan de onderkant het kader uit.

Tekstkaders met andere vormen

U kunt ook andere vormen als tekstkader gebruiken. Dat gaat zo:

1 Maak een nieuwe vorm of selecteer een bestaande vorm die u als kader wilt gebruiken.

2 Zet de geselecteerde vorm om in een tekstkader. Dat kan op drie manieren:

Activeer de Frame Text Tool en klik op de geselecteerde vorm.

Klik met de rechtermuisknop op de vorm en kies Convert to text frame in het contextmenu.

Selecteer in het menu de optie Layer, Convert to text frame.
Als u de vorm omzet, verdwijnt de opmaak (zoals de kleur en de rand).

3 Plaats een tekst.

Net als bij een pad, kunt u het kader daarna nog aanpassen met de Move- en Node-gereedschappen.

Tekst in Affinity Designer
Automatisch gegenereerde tekst in Affinity Designer, in een stervormig kader.

Tekst in Affinity Designer

Zo werkt Affinity Designer

Affinity DesignerIn mijn boek Zo werkt Affinity Designer wordt in de vele mogelijkheden van de uitgebreide software gedoken. Wilt u bijvoorbeeld kraakheldere illustraties maken? Logo’s die u net zo scherp op postzegel- als op vrachtwagenformaat kunt gebruiken? Technische tekeningen, schema’s, plattegronden en diagrammen met rekenkundige nauwkeurigheid? Wilt u uw tekeningen bovendien met precisie kunnen bijwerken, combineren met fotografie en zonder kwaliteitsverlies kunnen verwerken? Leer dan hoe Affinity Designer werkt. Affinity Designer is snel, gemakkelijk in gebruik, heeft vele aantrekkelijke extra’s en is goedkoop beschikbaar als eenmalige aanschaf, zonder abonnement.

In dit boek neemt de auteur u mee op ontdekkingsreis door Affinity Designer. U maakt kennis met de gebruikersomgeving en de gereedschappen, leert te werken met vector- en rasterafbeeldingen en u ontdekt de kracht van lagen. Tot de behandelde onderwerpen behoren verder:

 • Paden en lijnen tekenen
 • Vormen maken en bewerken
 • Werken met kleur en kleurmodellen
 • Objecten schikken, stapelen en verdelen
 • Werken met artistieke en kadertekst
 • Afbeeldingen importeren en bewerken
 • Lagen aanpassen
 • Afbeeldingen geautomatiseerd exporteren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.