Fotografeer eens een atoom

Atoom gefotografeerd met doodgewone camera

Jij dacht dat je met je macrolens hele mooie resultaten behaalde betreffende het vastleggen van ‘de wereld van het kleine’? Mooi. Maar heb je ook al een fotootje gemaakt van één enkel atoompje? Met een gewone digitale spiegelreflex, that is.

Hoe kleiner, hoe fijner

Je hebt altijd baas boven baas, ook in de wereld van de fotografie. Macro-foto’s worden beschouwd als een speciale tak van sport, al was het maar omdat je er toch tenminste een speciale lens voor nodig hebt. En ook kennis van zaken als het gaat om scherpstelling, diafragma, belichting enzovoort. Plus een meewerkend onderwerp, want een insect blijft lang niet altijd netjes poseren. Maar dat soort problemen lijken in het niet te vallen bij de taak die David Nadlinger van de Universiteit van Oxford zich stelde. Hij wilde namelijk één enkel atoom fotograferen. Gewoon met zijn Canon 5D Mark II DSLR, een Canon EF 50mm f/1.8 lens, een afstandsring en twee flitsers met gekleurde gel. Ga er maar aanstaan. Toch lukte het, met behulp van de juiste overige apparatuur.

Bekroond

De extraatjes die Nadlinger nodig had waren een vacuüm-kamer met een zeer hoog vacuüm. En een elektrisch veld om een atoom in gevangen te houden. Plus het atoom zelf natuurlijk, in dit geval een positief geladen Strontium-exemplaar. Twee elektrodes genereren het elektrisch veld waarin het atoom onbeweeglijk gevangen wordt. Vervolgens zorgt een blauw-violette laser voor de belichting. Het teruggekaatste licht kan prima gedetecteerd worden door een standaard digitale camera. Het resultaat: een atoomfoto. Probeer dat maar eens te evenaren! Niet geheel verwonderlijk heeft de foto met als titel ‘Single Atom in an Ion Trap’ de hoofdprijs gewonnen in een wetenschappelijke fotowedstrijd. Het resultaat zie je overigens hierboven. Als je goed kijkt zie je tussen de elektroden – die maar 2 mm van elkaar af staan – een helder lichtpuntje. Dat is de reflectie van dat ene atoompje! De foto zelf is afkomstig van deze pagina, alwaar je hem ook wat groter kunt bekijken.

Het Handboek Macrofotografie van Pieter Dhaeze

Zelf aan de slag met macrofotografie? Lees het Handboek Macrofotografie van Pieter Dhaeze dan vooral eens.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.