Tips voor het werken met tekst in InDesign

Hoe maak je in InDesign snel een uithangende inspring, een inhoudsopgave of een persoonlijke Lorem Ipsum en hoe verbreek je veilig tekstkaders? Wat is in Illustrator de beste manier om tekst te omlijnen en hoe werkt 3D? Waarom heeft een ster geen middelpunt en hoe voeg je er dan zelf een toe? Illustrator heeft geen tintstalen: kun je die toch maken? Hoe ga je om met honderden lagen in Photoshop? Wat kun je allemaal doen met slimme objecten en hoe geef je een laag zes laagmaskers? En hoe kun je het best een schaduw aanzetten?
Het boek InDesign, Photoshop en Illustrator – de beste tips en tricks van Jan Ris geeft de antwoorden op dit soort vragen. Dit nieuwe boek boordevol tips en tricks verschijnt omstreeks 24 juli 2017. We plaatsen deze maand wat tips uit het boek. We beginnen met twee tips voor InDesign.
(Voor Mac-gebruikers: als we het hier hebben over Crtl, dan is dat op de Mac de Command-toets, hebben we het over de Alt-toets, dan is dat op de Mac de Option-toets.) (H.F.)

InDesign tips en tricks

Irritante internetkadertjes
Irritante kadertjes na het importeren van een Word-bestand

Als je een Word-bestand plaatst waarin internet- en mailaanduidingen zitten, neemt InDesign die over, vooropgesteld dat je in de importopties koos voor behoud van stijlen. Die hyperlinks zie je in je opmaak als onderstreepte tekst met een kadertje. Irritant, maar de vraag is natuurlijk: hoe kom je er snel vanaf? Makkelijk: kies Venster > Interactief > Hyperlinks. In het deelvenster zie je de hyperlinks in het artikel. Selecteer de links en Alt-klik op het prullenmandje onder in het deelvenster. De Alt gebruik je om de irritante wedervraag of ‘je het zeker weet’ te skippen. De omkaderde url’s verdwijnen. Geef nu de tekst vorm zoals je dat wilt. Maak gebruik van de Tekenstijl die je binnen kreeg bij het plaatsen van de tekst.

Links instellen op Onzichtbare rechthoeken.

Mocht je twijfel hebben of je de hyperlinks later nodig hebt, pas dan liever de omkaderingsstijl aan. Selecteer weer alle hyperlinks en kies in het deelvenstermenu de hyperlinkopties. Stel de links in op onzichtbare rechthoeken. Hierna zijn de rechthoeken er dus nog steeds en alle koppelingen functioneren, maar de standaardopmaak ervan is niet meer zichtbaar.

Korps aanpassen
Het aanpassen van het corps in InDesign.

Selecteer tekst en verander het korps ervan met ctrl + shift < en >. Duidelijk. Houd daar ook de alt-toets bij ingedrukt en de stapgrootte wordt vijf keer zo groot (of klein). De stapgrootte in picapunten stel je in bij Voorkeuren > Eenheden en toenamen. Soms wil je een korps kunnen aanpassen met een bepaald percentage, bijvoorbeeld als je de huidige korpsgrootte van 17,93 pt anderhalf keer zo groot wilt maken. Typ in het korpsveld van het Regelpaneel 150% en InDesign vermenigvuldigt het huidige korps met anderhalf en laat daarna in het Regelpaneel het vers berekende korps zien.

De stapgrootte in picapunten stel je in bij Voorkeuren > Eenheden en toenamen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.