Radio op je iPhone of iPad in streamvorm

Radio op je iPhone en iPad

De iPhone en iPad staan erom bekend geen FM-tuner aan boord te hebben. Maar radio luisteren kan wel degelijk, via een stream.

Waarom Apple ervoor gekozen heeft om geen FM-radio in tenminste de iPhone te implementeren zal wel nooit duidelijk worden. Het rare is namelijk dat de hardware wel degelijk aanwezig is in de toestellen, maar niet geactiveerd. Het betekent dat je onderweg in principe verstoken blijft van je favoriete station. Maar dat is gelukkig vrij eenvoudig op te lossen middels een radio-app. Daar zijn er meer dan genoeg van te vinden. Ze hebben allemaal één ding gemeen: je luistert via een internet-stream. Opletten dus bij gebruik van je mobiele databundel, zeker als deze krap bemeten is. Gekoppeld aan een Wifi-netwerk is er niets aan de hand.

TuneIn, inclusief opnemen met een ‘maar’

Ongetwijfeld de meest bekende app voor het beluisteren van radiostreams is TuneIn, verkrijgbaar in een gratis en een Pro-versie met meer mogelijkheden. We adviseren je om de Pro-versie a €10,99 aan te schaffen als de app je bevalt. Daarmee raak je ten eerste de advertenties kwijt, maar ook krijg je de mogelijkheid tot opnemen erbij. TuneIn biedt ook nog diverse abonnementen aan, maar voor het luisteren naar streams van Nederlandse radiostations (en het overgrote deel van de buitenlandse) heb je die niet nodig. Wat opnemen betreft is er overigens wel een heel vervelende limitering. Opnamen kunnen alleen binnen de app beluisterd worden, exporteren naar bijvoorbeeld mp3 of een ander bekend universeel formaat is niet mogelijk. Sterker nog: de opnamen zijn stevig gecodeerd en je kunt er geen kant mee op. Als dat geen echte belemmering is, dan is TuneIn verder een prima app om mee te werken die zeer regelmatig van updates wordt voorzien. Stations zoeken kan bijvoorbeeld op regio, maar ook op genre. Bovendien krijg je direct een overzicht van lokaal actieve stations te zien. Tipje tot slot: je kán een in TuneIn gemaakte unieke opname natuurlijk wél analoog kopiëren naar bijvoorbeeld je computer. Kwestie van de hoofdtelefoonuitgang van je iPhone of iPad aansluiten op de lijningang van je computer. En dan opnemen via een voor Windows bedoelde geluidsrecorder. Bijvoorbeeld het gratis Audacity.

myTuner Pro

myTuner Pro is op dezelfde leest geschoeid als TuneIn. Met als verschil dat de Pro-versie goedkoper is met een prijs van €3,49. Voor dat bedrag raakt u de advertenties kwijt én krijg je er een equalizer bij. Daarmee pas je het geluid aan je eigen voorkeur of luisterruimte aan. Dat laatste kan handig zijn als je je iPhone of iPad aan een versterker of setje actieve (Bluetooth) speakers koppelt.

Nederland.FM

De app Nederland.FM komt je mogelijk bekend voor. Kan kloppen, want hij is gebaseerd op de gelijknamige website die al sinds jaar en dag bestaat. Je vindt er een uitgebreide verzameling Nederlandse radiostations, zowel in de app als op de site. Om te luisteren tik je en klaar. Verder geen extraatjes en andere overbodige zaken in deze gratis app.

Radio luisteren op je iPhone kán dus wel, maar alleen in streamvorm. Maar dan kan je ook ongelimiteerd putten uit een wereldwijde voorraad aan radiostations!

 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.