Nieuwe mogelijkheden in Lightroom Mobile voor iOS en Android

Lightroom Mobile wordt voor Adobe steeds belangrijker. De iPad Pro’s worden steeds beter en worden steeds meer gezien als vervanging/aanvulling op de laptop- en desktopcomputer. En iemand die Lightroom Mobile wil gaan gebruiken, gaat misschien ook Lightroom Desktop gebruiken en daardoor een lidmaatschap van de Creative Cloud nemen. Adobe Photoshop Lightroom wil er zijn voor je foto’s van je mobieltjes en voor je foto’s van de spiegelreflex- of systeemcamera. Lightroom Mobile bij iOS heeft een nieuwe interface én een penseel om selectief mee te corrigeren. Lightroom Mobile voor Android is geheel vernieuwd met een nieuwe interface en met nieuwe mogelijkheden.

Lightroom Mobile voor iOS

Lightroom Mobile voor iOS.

De iPad wordt steeds beter, sneller met nieuwe mogelijkheden. De iPad Pro heeft bijvoorbeeld een drukgevoelige pen en natuurlijk maakt Lightroom Mobile daar gebruik van. De moderne iPhone heeft 3d Touch, waardoor je in Lightroom Mobile voor iOS effecten harder en zachter kunt maken door harder en zachter op je scherm te drukken. Zo maakt Adobe gebruik van vernieuwingen en verbeteringen van deze mobiele apparaten. Lightroom Mobile onder iOS heeft in deze versie een selectief penseel gekregen, waarmee je effecten kunt inschilderen. Zoiets gaat natuurlijk heel handig met de Apple Pencil, maar ook met je vinger op een iPhone of oudere iPad. Je kunt met dat penseel ook delen wegschilderen uit een lineair of radiaal verloop, heel handig om een verloop in een landschap aan te passen als het verloop tot aan de horizon loopt maar er steekt bijvoorbeeld een berg boven de horizon uit. Die berg kun je dan uit het verloop wegschilderen.

Lightroom Mobile voor Android

Lightroom Mobile op Android.

Lightroom Mobile voor Android loopt altijd een beetje achter op de iOS-versie. Nu is er een nieuwe versie voor mobiele telefoons, nog niet voor tablets. Die nieuwe versie is helemaal opnieuw geschreven. De app is daardoor sneller geworden. De interface voor Android is anders dan die van iOS, volgens Adobe meer Android-achtig (More Android-y, schrijven ze zelf). Ook in de Android-versie kun je selectief bewerken.

HIER lees je alle informatie over de vernieuwing in Lightroom Mobile voor iOS en Android.

Nieuwe versie van Lightroom Desktop: Lightroom CC 2015.12

De nieuwe versie van Lightroom bevat geen échte vernieuwingen en ook niet de snelheidsverbeteringen waar iedereen eigenlijk op zit te wachten. Er is natuurlijk wel ondersteuning voor nieuwe camera’s:

  • Canon EOS 6D Mark II
  • Canon EOS 200D(EOS Kiss X9, EOS Rebel SL2)
  • Leica TL2
  • Nikon D7500
  • Olympus Tough TG-5

Er zijn nieuwe lensprofielen en cameraprofielen voor allerlei camera’s. Daarnaast zijn er bugs opgelost.

Wil je meer lezen over die nieuwe versie? Lees dat HIER. Andere post op dit blog over het werken met Lightroom Mobile vind je onder andere HIER, HIER en HIER.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.