Een foto selectief bewerken in Lighroom Mobile

Als je aan het werk bent met een foto in Lightroom, Desktop of Mobile, bewerk je hem meestal globaal. Je past verzadiging toe op de hele foto, of verscherping op de hele foto. In Lightroom Desktop heb je penselen waarmee je lokaal aanpassingen kunt doen. Sinds gisteren heb je – in de versie voor iOS – ook een penseel in Lightroom Mobile zodat je daar ook lokale aanpassingen kunt doen. Hoe dat gaat leggen we uit in deze blogpost.

Met Lightroom Mobile werk je niet alleen met foto’s van je smartphone maar ook met foto’s van je spiegelreflex- of systeemcamera die je met Lightroom hebt gesynchroniseerd. In dit voorbeeld is het foto van een Fuji X-T2 die met Lightroom Mobile is gesynchroniseerd en bewerkt op een iPad.

Selectief aanpassen

1. Open de foto in Lightroom Mobile. Eerst zul je wat ‘gewone’ aanpassingen willen doen. Dat doe je bij LIGHT.

2. Bij LIGHT doe je de eerste aanpassingen, zoals het aanpassen van de Exposure, Highlights, Shadows enzovoort. Om een selectieve aanpassing te maken ga je naar het gestippelde rondje naast het rotatiegereedschap.

3. Er verschijnen drie icoontjes: het penseel en de radiale en de lineaire verloopgereedschappen. Kies hier het penseel.

4. Met het penseel kun je in een deel van de foto een ‘selectie’ schilderen. Je kunt het penseel groter of kleiner maken door verticaal over het scherm te slepen.

5. Bij deze foto wilde ik het schijnsel van de lamp wat versterken en het een betere gloed geven. Ik selecteerde de gloed in het water van de fontein.

6. Bij COLOR koos ik ervoor om de kleurtemperatuur (Temperature) wat warmer te maken en de verzadiging (Saturation) te verhogen. Klik op Done.

Klaar ben je. De foto wordt meteen geüpdatet in Lightroom Desktop.

Wil je meer lezen over de mogelijkheden in Lightroom Mobile? HIER, HIER en HIER vind je andere artikelen op dit blog.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.