De ontwikkelingen op het vlak van tablets gaan razendsnel. Zijn het inmiddels dé laptopvervangers? Afhankelijk van het gebruik alvast een voorzichtig ‘ja’.
De tijd dat je voor je computerbehoeften afhankelijk was van één type computer en één besturingssysteem ligt inmiddels achter ons. Op zich was dat sowieso al nooit echt het geval, maar de afgelopen decennia was ‘de pc’ in al dan niet portable vorm min of meer de standaard. Dat had vooral te maken met de strakke koppeling tussen hard- en software. Inmiddels zijn we op het punt aanbeland dat je steeds meer online doet. Voor mail ben je niet afhankelijk van een mailprogramma op je computer. De opslagruimte bij veel mailproviders is groot genoeg om al je mail simpelweg online te laten staan. Welk apparaat en welke app je vervolgens gebruikt voor het lezen van die mail maakt niks meer uit. Hetzelfde geldt voor browsen en zelfs productief werk. Voor zo ongeveer elke taak is zonder meer een mobiele app verkrijgbaar die het minstens zo goed doet als iets soortgelijks op een reguliere computer. Kortom: kan de laptop de deur (al) uit?
Als je je computer thuis vooral voor de geijkte zaken als mailen, browsen, het bijhouden van sociale media en dergelijke gebruikt dan is een laptop of desktop-computer eigenlijk pure overkill. Al dit soort taken handelt een fatsoenlijke middenklasse-tablet moeiteloos af. Maar dan op een stuk praktische manier. Een tablet is met een knopdruk direct bruikbaar en er is nauwelijks gedoe rondom een spervuur aan wekelijkse of maandelijkse updates. De opslagruimte van de betere tablets is ruim voldoende om zelfs een lokaal mailarchief te bewaren. Vind je dat toch wat tricky, dan kan je ook je NAS als mailbeheerder instellen. Voor NASsen van Synology is er bijvoorbeeld Mail Station. Dit programma – dat wordt geïnstalleerd op de NAS zelf – haalt alle mail van al je mailaccounts op. Vervolgens kan je ze via een webmail-interface bekijken of beantwoorden. Het betekent dat deze oplossing volledig apparaat-onafhankelijk is. Het werkt op elk apparaat dat van een browser is voorzien, inclusief bijvoorbeeld je smart tv.
Meer geavanceerde taken
Voor de meer geavanceerde tablets (denk aan bijvoorbeeld een iPad) zijn apps verkrijgbaar die niet of nauwelijks onder doen voor hun ‘computer-equivalenten’. Voor tekstverwerken is bijvoorbeeld een app-versie van Word beschikbaar, maar ook een compleet Open Office-pakket is inmiddels in de app store te vinden onder de naam Office 700. Voor fotobewerking zijn allerlei apps beschikbaar, inclusief bijvoorbeeld het desktopwaardige Affinity. Het nadeel is dat een tablet van huis uit alleen over een schermtoetsenbord beschikt. Of een toch niet zo heel prettig tikkend (voor langere lappen tekst) hoes-toetsenbordje. Maar niets let je natuurlijk om via Bluetooth een volwaardig toetsenbord aan je tablet te koppelen. Zelfs via een kabel is mogelijk, voor de iPad heb je daarvoor de Camera Connection Kit – feitelijk een Lightning-naar-USB-converter) nodig. Ondanks de waarschuwing dat het aangesloten toetsenbord officieel niet wordt ondersteund zal het in de meeste gevallen prima werken. Voor Android tablets komt een zogeheten OTG-kabel van pas. Hierdoor wordt je apparaat ook van een reguliere USB-aansluiting voorzien.
Laptopvervanger
Samen met een toetsenbord ontstaat al heel snel een verleidelijk apparaat. Veel gebruikers van een wat betere tablet zullen merken dat hun pc of notebook steeds minder vaak gebruikt wordt. En als het alleen om typische thuisactiviteiten als het al genoemde mailen, browsen en social media gaat wellicht helemaal niet meer. Een brief tikken, een Excel-sheet doorrekenen of een presentatie maken kan ook allemaal op de tablet. Groot voordeel is dat een tablet volledig geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik. Je kan er dan ook vele uren onderweg mee werken. Bovendien vind je in vrijwel geen enkele tablet mechanische onderdelen als een harde schijf of ventilatoren. De kans dat er iets kapot gaat door verslijten, stof of een stoot is dan ook niet groot. Zeker niet als je voor een bijpassende hoes zorgt.
Of toch (nog) niet?
Gebruik je je pc of laptop voor zwaardere projecten, zoals bijvoorbeeld het opstellen van complexe Worddocumenten inclusief sjablonen met actieve content, of voor CAD-projecten, dan is een definitieve overstap naar een tablet niet aan te bevelen. Nóg niet, althans. Want de scheidslijn tussen tablet- en pc-hardware wordt steeds dunner. Ook zien we inmiddels een tablet als de iPad Pro met zijn riant bemeten scherm, stevige CPU en flink wat RAM en opslaggeheugen. Potentieel zou daarop zomaar een stevig CAD-programma kunnen draaien. En theoretisch zou ook niets een volledige versie van Office in de weg staan. Alleen zal Microsoft wat dat betreft vooralsnog eieren voor zijn geld kiezen. Zodra voor een tablet een volledige Office wordt uitgebracht zou het zichzelf immers lelijk in de Windows-vingers snijden. En mogelijk de laptop de doodssteek toedienen. Toch lijkt her er op dat in ieder geval thuisgebruikers steeds flexibeler worden. Vooral jongeren tref je meer achter een tablet en een smartphone aan dan achter een tablet. En omdat jongeren toch de toekomst zijn, zegt dat wellicht meteen ook iets over de toekomst van de traditionele laptops en pc’s.
Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.