Hey Google! Welk liedje is dit?

Shazam is gekocht door Apple. Wat de plannen na die inmiddels goedgekeurde overname zijn, is nog onbekend. De vraag is bijvoorbeeld of je straks met Shazam nog even snel een liedje kunt opslaan in je Spotify-bibliotheek. Misschien is het onnodige paranoia, maar je weet het toch niet met Apple. Straks zit Shazam misschien bij Apple achter het hek. Met de Google Assistent kun je nu ook muziek herkennen: Hey Google! Welk liedje is dit?

Welke muziek is dit?

Shazam is een erg handige app. Je hoort muziek en wilt weten wat dat is. Je opent de app, tikt op het logo en Shazam luistert met je mee en zegt welk liedje of welk muziekstuk het is. Je kunt het liedje of het muziekstuk meteen in je Spotify-bibliotheek opslaan. Zo luisteren we ‘s morgen naar Radio 4 en vaak weet Shazam welk muziekstuk er gespeelt wordt en is het ook te vinden in Spotify. Met populaire muziek, met jazz, het werkt allemaal even goed. Zit je in een café, dan nog herkent Shazam vaak de muziek boven het geroezemoes uit. Soms weet Shazam, het ook niet, of is de muziek niet of nog niet te vinden in Spotify. Maar erg vaak komt dat niet voor.

Data!

Wat zijn de plannen van Apple met Shazam? Tegen Verge zei iemand van Apple over die overname: Apple Music en Shazam passen goed bij elkaar, delen een passie voor muziekdetectie en leveren geweldige muziekervaringen aan onze gebruikers. We hebben spannende plannen in petto. Er wordt gespeculeerd dat het niet gaat over de herkenningstechnologie van Shazam maar over de data die Shazam over de gebruikers heeft verzameld. Data is het nieuwe goud. Shazam bestaat als sinds 2002 en heeft sinds die tijd een enorme hoeveelheid informatie verzameld.

Wat vindt men een leuk liedje?

Er is allerlei informatie over de zoekvragen opgeslagen. Waar luisteren mensen naar? Wat vinden ze een leuk liedje? Wat was wanneer populair? Dit zou Apple kunnen gebruiken om interessantere afspeellijsten – playlists – te maken om beter te kunnen concurreren met Spotify. Die data van Shazam zijn interessant voor Apple, maar waarschijnlijk ook die herkenningstechnologie. Shazam verdiende onder andere geld dankzij die combinatie met Spotify. Als er een liedje werd gekoppeld naar Spotify, betaalde Spotify daar wat voor. Maar daar gaat het Apple dus waarschijnlijk helemaal niet om.

Welk liedje is dit?

Zijn er alternatieven voor Shazam? Er is al jaren SoundHound, een app die iets vergelijkbaars doet als Shazam. En nu is er ook de Google Assistent die je kan helpen om muziek te herkennen. Je hoeft alleen de Google Assistent op je telefoon te openen en te zeggen: Hey Google, welk liedje is dit? In no time toont de Assistent de titel van het liedje en je krijgt ook de mogelijkheid het in Spotify op te slaan. Als er een liedtekst te vinden is, staat die er meteen bij.

Hey Google! Welk liedje is dit?
Vraag niet: welk nummer is dit (linksboven). Vraag: welk liedje is dit?

Heel diep

Google is sinds 2017 met de Pixel 2-telefoon bezig met het herkennen van muziek middels ‘Now playing’. Het gaat met behulp van deep neural networks, waarmee muziek snel herkend kan worden. In een stuk over die muziekherkenningssoftware die nu voor iedereen in de Google Assistent beschikbaar is, legt Google zo’n beetje uit hoe het werkt. In ieder geval is het efficiënt, zonder dat het veel batterij-power kost.

Bella Ciao!

De vraag is natuurlijk meteen: doet Google het even goed als Shazam? De eerste, korte test die we vanmorgen deden stelden niet teleur. Een muziekstuk van deze ochtend op Radio 4, waar Shazam het een beetje moeilijk mee had (Westlake: Antarctica – Suite for Guitar & Orchestra), werd door Google meteen herkent. Het kon ook meteen bij Spotify opgezocht en gevonden worden. Bij die korte test herkende Google bijna alles: Toots and the Maytals, The United States Of America (oude westcoast pop), Francoise Hardy, Vivaldi. Op een recent nummer van Marc Ribot en Tom Waits na: Bella Ciao. Shazam herkent dat nu al wel.

En de privacy?

Het lag natuurlijk voor de hand dat Google met iets dergelijks zou komen. Eerst een beperkte test met de Pixel 2 en nu lijkt het al als een zonnetje te werken. Privacy zul je vragen? Tja, dat is natuurlijk een heikel punt. De data van Shazam zijn deels anoniem. Apple lijkt beter met privacy om te gaan. En bij Google weet je het wel. Nu ja, voorlopig zwaaien we nog met Shazam naar onbekende muziek. Tegen je telefoon moet je toch wat zeggen. Vraag niet Welk nummer is dit?, maar Welk liedje is dit? Bij ‘nummer’ wil de Google Assistent je een telefoonnummer geven…

Wil je weten wat Google allemaal over je opslaat en van je weet? Wil je weten hoe je de informatie die je deelt met Google, Apple of Microsoft kunt beperken? Lees dan Veilig online van Hans Frederiks en Ronald Smit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.