Lofzang op Teletekst

Nieuws komt tegenwoordig in vele vormen tot ons. En ik gebruik ze allemaal. Maar weet u wat ik het liefste zie? Het oude Teletekst. Gewoon, op tv, of via internet, onderweg ook gewoon op de smartphone. Raar hè? Met alle prachtige mogelijkheden vandaag de dag ben ik dolgelukkig met puur geschreven woord, op kleine paginaatjes met bovendien nog een vaste lettergrootte ook. Niet uitvullen, geen proportioneel font waar de letter i elegant smaller is dan de plompere letter e…

Waarom? Ben ik dan echt gestold in de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw? Ben ik eigenlijk van de dode boom en is Teletekst het meest vooruitstrevende dat ik nog heb omarmd?
Nou, nee eigenlijk. De redenen dat ik Teletekst heerlijk vind zijn simpel:

  1. ’t Is digitaal, dus de omvang kan precies afgestemd worden op hoeveel nieuws er echt is, en
  2. Er zijn geen advertenties!


Zowat alles is digitaal vandaag de dag. Maar als zo’n digitale uiting wel advertentieruimte moet bieden wordt eigenlijk altijd het nieuws opgeklopt en verdund, met allerlei extraatjes die vaak nergens op slaan, alleen maar om meer substraat te hebben om ook de noodzakelijke advertenties op kwijt te kunnen. Teveel advertenties in verhouding tot redactionele stukken en de lezer haakt af – of zet een adblocker in. Dus moet de tegenwoordig toch al zo goedkoop mogelijke content worden uitgesmeerd. Met als gevolg dat je, als je het nieuws wilt volgen, daar meer tijd aan kwijt bent en voortdurend het kaf van het koren moet proberen te scheiden.

25 regels van 40 tekens..

Teletekst

Met het nieuws op Teletekst, begonnen in Nederland op 1 april 1980, heb je dat allemaal niet. De redactie kan precies zoveel pagina’s vullen als ze zelf willen – er is wel een bovengrens gezien de nummering, maar die wordt nooit bereikt. En het formaat, die 25 regels van veertig tekens, dwingt tot kort en bondig formuleren. Soms te, eigenlijk, want de gewoonte om na leestekens geen spaties te gebruiken blijt een lelijk woordbeeld opleveren. Terwijl ook de eindredactie wel eens een foutje laat doorglippen – of is die functie al wegbezuinigd?

Maar dat soort dingetjes neem ik graag voor lief, zolang ik met Teletekst het nieuws kan lezen waar en wanneer ik wil, zonder de prietpraat die andere media nodig hebben voor hun verdienmodel.
Wammes Witkop

2 gedachten over “Lofzang op Teletekst”

  1. Wel jammer dat er de laatste tijd zoveel grammaticale fouten in staan. Verder een heerlijk rustig kanaal om het nieuws te lezen. Ik ben het helemaal eens met de strekking van dit artikel.

  2. Ik denk dat het bekende formaat en de bekende vorm ook invloed hebben op de waardering van – zoals in mijn geval – van oudere mensen. ik ben benieuwd hoe jongere lezers hier over oordelen. Overigens vind ik het ontbreken van spaties na de punt ook hinderlijk. Vele jaren geleden vroeg ik waarom dat was. Ruimtegebrek en datavolume, zei men.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.