Afgelopen december liet Apple weten de app Shazam en het achterliggende bedrijf over te nemen. De EU wilde daar eerst nog eens goed over nadenken.
De Europese Unie is nooit zo happig op grote bedrijven die andere populaire – vaak kleinere – bedrijven opkopen. Het zou niet goed zijn voor de concurrentiepositie van andere spelers enzovoorts. Toen Apple afgelopen december dan ook liet weten Shazam over te nemen reageerde de EU niet onverdeeld enthousiast. Toch zijn ze nu – na flink onderzoeken – tot de conclusie gekomen dat deze overname geen kwaad kan. En daarmee staan voor Apple alle lichten op groen. Zij vinden namelijk dat Shazam een uitstekende aanvulling vormt op Apple Music, de eigen streamingdienst. En daar zit wat in, want de hoofdtaak van Shazam is namelijk het herkennen van muziek. Als het een beetje meezit kan dat straks dus gewoon vanuit Apple Music en – hopelijk – ook vanuit iTunes. Hoor je dan eens een leuk deuntje op de radio, dan hoef je alleen je iPhone even voor de speaker te houden en je weet hoe de track heet. Die kan je dan vervolgens nog eens beluisteren in de vorm van een Apple muziekstream.
Hot
Streamen is hot en de concurrentie op dat vlak moordend. Spotify is ongetwijfeld de meest bekende speler in het segment. Maar onderschat zeker ook Tidal niet. Daar waar Spotify gecomprimeerde streams (ook in de betaalde variant, zij het in een hogere kwaliteit) kunnen de Ware Muziekliefhebbers Tidal streams ontvangen in ongecomprimeerde hi-res kwaliteit. En dat is niet alleen interessant voor de extreme audiofielen, maar ook voor een ieder die met een beetje redelijke audio-apparatuur van muziek wil genieten. Ook mobiel is het verschil te horen, zeker als je een goede hoofdtelefoon gebruikt, in combinatie met een telefoon gewapend met een goede DAC (Digitaal Analoog Converter). Je kunt zelfs kiezen voor gebruik van een extern portable DACje zoals deze van DragonFly. Wie de strijd uiteindelijk gaat winnen is vooralsnog niet duidelijk. Hoewel Apple pas relatief recentelijk begonnen is met een streamingdienst, is het ongetwijfeld wel het bedrijf met de meeste financiële reserves. En ook de fabrikant met de meest loyale gebruikers. Anderzijds heeft Spotify de naam en biedt het ook een gratis variant van de dienst aan. Afwachten dus maar!
Naast streaming audio zijn er ook podcasts. Audiobestanden van allerlei pluimage die je download en luistert wanneer het jou uitkomt. Lees meer over dit fenomeen in het boek De Podcastprofessor van Peter de Ruiter, waarin gesproken wordt met zowel makers als luisteraars. Leer zelf hoe je succesvolle podcasts maakt!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Shazam was in staat om tot zeer obscure muziek te herkennen die ik in de iTunes store niet aantrof maar waarvoor websites van zeer kleine producenten/opnamestudio’s moesten worden bezocht waar ze wel konden worden aangeschaft of soms van gedownload kunnen worden. Nu maar hopen dat Shazam niet wordt beperkt alleen te herkennen wat wèl in de iTunes store te vinden is.
Nu maar hopen dat Shazam niet alleen maar gaat werken op Apple-hardware!