AVM heeft Fritz!OS 7 uitgerold voor zijn routers. Heb je zo’n Fritz!Box, dan krijg je de beschikking over een aantal nieuwe functies.
AVM is een wat eigenzinnige – in positieve zin! – fabrikant van routers met een al even eigenzinnig uiterlijk. Waar het om draait is echter de software, en die is als vanouds zeer veelzijdig te noemen. Het besturingssysteem – Fritz!OS geheten – is alweer toe aan versie 7. Deze wordt (of is al) uitgerold voor een scala aan routers van het merk. Een van de nieuwigheden is mesh. Hiermee maak je van één Fritz!Box de beheerder van al je andere Fritz!Boxen of wifi-adapters in huis. Het aardige van de meeste Frits!Boxen is dat ze ofwel over een ingebouwd een DSL-modem of – meer recent – een kabel- of glasvezelmodem beschikken. Een alles-in-één-oplossing dus. Echter: dat maakt de routers ook duur. Daarom heeft AVM inmiddels ook alweer een tijdje de modemloze Fritz!Boxen 4040 en 4020 in het assortiment. Die kosten een eind onder de €100. Met name de wat steviger 4040 is interessant. Voorzien van een quadcore processor zorgt deze voor een snel bedraad en draadloos thuisnetwerk.
Geen lekkend wifi
Het is overigens niet dat we hier ongegeneerd reclame zitten te maken voor AVM. Maar feit is dat het een van de fabrikanten is die regelmatig updates en upgrades voor de routerfirmware uitbrengt. En dat is anno 2018 zonder meer een pluspunt met meer en meer ontdekte hard- en softwarelekken. Wat dat betreft is het ook prettig om te weten dat Fritz!OS geen last heeft van het vervelende wifi-lek KRACK. Hoe dan ook, Fritz!OS bevat een flinke berg verbeteringen en functies. Het updaten zelf is in de bekende poep-en-een-zucht geregeld, dus daar hoef je het alvast niet om te laten. En we spreken hier uit ervaring, want ondergetekende heeft een 4040 staan.
Mesh
Na de update kan je zoals gezegd een mesh-netwerk opbouwen. Het betekent dat je je hoofdrouter (dat moet dan wel ook een Fritz!Box zijn, al dan niet achter je providerrouter geplaatst) andere Fritz!Boxen in huis kunt laten beheren. Onder de streep levert dat één doorlopend wifi-netwerk op. Handig, want door bijvoorbeeld op de bovenverdieping en (of) zolder een goedkope Fritz!Box neer te zetten heb je zo door het hele huis één wifi-netwerk beschikbaar. Zonder dat je al die andere routers ook hoeft te configureren. Dat wordt namelijk vanzelf geregeld. Verder zien we diverse verbeteringen van al bestaande functies. Zo is de hotspot-functie (voor gasttoegang) nog praktischer opgezet, ondersteunt het ’t HAN-FUN-protocol voor smart home-apparaten en belooft de fabrikant dat aangesloten NTFS-gefromatteerde schijven en sticks sneller dan ooit werken. Heb je een Fritz!Box, dan is snel updaten aanbevelenswaardig. Let op: ook diverse internetproviders leveren een ‘vermomde’ Fritz!Box bij het abonnement. Updates daarvoor worden via de provider uitgerold. Daar duurt het mogelijk dus wat langer alvorens versie 7 verschijnt.
Hoewel de gemiddelde router over een stevige firewall beschikt, hou je daar lang niet al het kwaad tegen. Wil je voortaan echt veilig online gaan, lees dan het boek Veilig online van Hans Frederiks en Ronald Smit eens. En hou die vervelende digidiefjes buiten de deur.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.