Nooit meer tobben over de synchronisatie van Lightroom Mobile

Smartphone-camera’s krijgen steeds meer mogelijkheden. Je kunt er – dankzij steeds betere sensors en computational photography – steeds mooiere foto’s mee maken. Die wil je natuurlijk graag bewaren en misschien zelfs bewerken op je desktop om er alles maar dan ook álles uit te halen. Met Lightroom Mobile kun je de foto’s van je mobieltje synchroniseren met Lightroom op de Desktop. Dat dit niet altijd soepel gaat kun je je HIER en HIER nog eens teruglezen. Wat valt er te leren uit die Lightroom-Mobile-Ellende? In deze blogpost staan de conclusies en de werkwijze om problemen te voorkomen.

In Lightroom Mobile op je mobieltje kun je aangeven dat je alle foto’s die je met de camera maakt wilt synchroniseren met Lightroom Mobile. Dat kunnen foto’s zijn die je met de standaard camera app van je mobieltje maakt, of foto’s die je maakt met de camera app van Lightroom Mobile zelf. De foto’s worden naar de Lightroom Mobile-Adobe-Cloud gestuurd en vervolgens komen ze in Lightroom Desktop terecht.

De voorkeuren van Lightroom Mobile in Lightroom Desktop.

Op de Desktop

In Lightroom Desktop moet je aangeven waar je die foto’s van je mobieltje wilt bewaren. Ik heb daar op de D-schijf – in de map Foto’s en map voor gemaakt: LRMobile. Daarnaast maakt Lightroom Desktop automatisch een nieuwe map voor een nieuwe dag. So far, so good. De vraag is echter: stuurt Lightroom Mobile je originele bestand naar Lightroom Desktop?

FAQ van LR Mobile

De FAQ over Lightroom Mobile geeft hier duidelijkheid over: Lightroom Mobile is ontworpen om foto’s te synchroniseren tussen je computer en mobiele apparaten. Om dit mogelijk te maken bewaart Lightroom JPEG,PNG, VIDEO en Slimme Voorvertoningen van DNG-bestanden in de cloud. Gebruik Lightroom Mobile niet als een back-up-service in de cloud, Lightroom is geoptimaliseerd voor snelle en makkelijke synchronisatie en is niet veilig als back-up-methode. Dat is duidelijk. Je JPEG-bestanden zijn waarschijnlijk wel volledig aanwezig in de cloud, maar na synchronisatie met Lightroom Desktop staat het bestand – JPEG en/of DNG – op je desktop computer en dat bestand zul je zelf moeten back-uppen. Voor DNG-bestanden geldt dat zeker: Lightroom Mobile synchroniseert een DNG-bestand dat je met je mobieltje hebt geschoten volledig naar je desktop, maar in de cloud is slechts een Slimme Voorvertoning aanwezig.

Een regelmatige back-up

De foto’s die je schiet met je mobieltje worden uiteindelijk naar Lightroom Desktop getransporteerd. Als je alles veilig wilt bewaren zul je dus regelmatig een back-up moeten maken van de map waarin Lightroom Desktop de foto’s van je mobieltje opslaat. Opslag op je mobieltje is beperkt, waardoor je regelmatig foto’s moet wissen om ruimte vrij te maken voor nieuwe foto’s. De foto’s op je mobieltje kun je echter pas wissen als Lightroom Mobile uitgesynchroniseerd is.

Alle foto’s synchroniseren die je op je mobieltje maakt… (Op een Android-telefoon.)

De veilige werkwijze

Wat wordt vanaf nu mijn werkwijze? Ik geeft aan Lightroom Mobile de opdracht om alle foto’s die ik met mijn mobiele camera maak te synchroniseren met Lightroom Desktop. Dat zijn JPEG’s en DNG’s. Ook Google Foto’s slaat automatisch alles op, zowel de JPEG’s als de DNG’s, zolang ze maar niet groter zijn dan 16 megapixel. Als ze groter zijn dan maakt Google Foto’s er een 16 megapixel-bestand van. De foto’s die Lightroom Mobile naar de Desktop heeft gestuurd, worden dagelijks geback-upped, net als de foto’s die met de gewone camera worden geschoten. Zolang ik me aan deze werkwijze houd, kan er weinig misgaan en kunnen er geen foto’s ‘zomaar’ kwijtraken. (Ik klop het nu af…) Bij het wisselen van mobiele telefoon, moet je eerst checken of alle foto’s wel gesynchroniseerd zijn met Lightroom Mobile. Pas dan kun je met je nieuwe telefoon aan het werk.

Hoe werk jij? Gebruik je Lightroom Mobile? Wat zijn jouw ervaringen?

Wil je van Scott Kelby leren hoe je met Lightroom Mobile werkt? Bij Van Duuren Media verscheen Scott Kelby: Het Lightroom Mobile-boek. Bestel het bij de uitgever, of bij jouw favoriete boekhandel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.