Het blijft tobben met de synchronisatie van Lightroom Mobile – 1

Mooi hoor, je foto’s van je smartphone synchroniseren via Lightroom Mobile naar Lightroom Desktop. Als het werkt tenminste. Tussen de telefoon en je computer kan er in ‘de cloud’ veel misgaan. Zo wil Lightroom op de desktop nu al een paar weken bijna 300 bestanden synchroniseren. Of de synchronisatie vanaf de desktop naar de Lightroom Mobile Cloud is, van de Cloud naar de Desktop of van de smartphone naar de Cloud en desktop, dat staat er niet bij. Lightroom is er niet erg duidelijk over.

In theorie is Lightroom Mobile een mooie oplossing voor het werken met foto’s van je mobieltje en met foto’s van je desktop computer. Je kunt de foto’s van smartphone bewerken met Lightroom Desktop en je foto’s van Lightroom Desktop bewerken op je mobieltje. Ergens op de servers van Adobe wordt dat allemaal piekfijn geregeld. Nou ja, piekfijn… Soms is die synchronisatie een zooitje. We schreven al eerder over synchronisatieproblemen met Lightroom Mobile, deze keer kwamen de problemen in alle hevigheid terug.

Synchronisatie niet voltooid!

Al weken beweert Lightroom op de Desktop dat er nog zo’n 300 foto’s gesynchroniseerd moeten worden. In de Voorkeuren kun je op het tabblad Lightroom Mobile bekijken wat er aan de hand is. Onderaan in dat tabblad zie je bij Synchronisatietype welke foto nog moet worden geupload en welke foto’s er nog in de wachtrij staan. Klik ik op de foto die nog moet worden geupload, dan zie ik in de Lightroom Catalogus dat die foto ontbreekt. Gelukkig is dat er maar één. Bij de foto’s die in de wachtrij staan zijn het er veel meer, de rest van die 300 foto’s. Deze foto’s hebben een lange URL waarop je kunt klikken. Je gaat dan naar de browser waar – in www.lightroom.adobe.com – die link geopend wordt. Daar krijg ik de mededeling dat de synchronisatie van het betreffende bestand niet voltooid is. Dat bestand staat volgens deze mededeling op de Samsung SM-N910F, waar ik de synchronisatie moet voortzetten. Deze telefoon is niet meer in mijn bezit. Natuurlijk heb ik die foto’s ooit wel vanaf het SD-kaartje gebackupped. En daarbij weet ik zeker dat ze al hoog en breed waren gesynchroniseerd vanaf die Samsung. Wat nu?

Nog 4711 foto’s te synchroniseren…

Oplossing? Geen oplossing!

Er is een methode waarbij je de cache van de synchronisatie bij Lightroom Desktop weggooit. Dan moet Lightroom die weer helemaal opbouwen en dan komt het allemaal weer in orde. Hoe dat moet en waar je op Mac en Windows dat bestand kunt vinden kun je HIER vinden. Dat leek te helpen. Ik heb 14715 bestanden in Lightroom Mobile. Nadat ik die cache had weggegooid en Lightroom Desktop weer had gestart, begon Lightroom Desktop langzaam terug te tellen van 14715 naar 1. Daar bleef hij een tijdje aarzelen, waarna hij ineens weer begonnen op te tellen, eindigend bij 225. Nog 225 foto’s synchroniseren! Het waren nu geen 300 synchronisatieproblemen meer, maar 225.

Dubbele foto’s

Om een lang verhaal kort te maken: ik heb het tot nu toe niet kunnen oplossen. De foto’s waar Lightroom in de cloud naar opzoek is – op die Samsung die niet meer van mij is – zal ik ook niet meer vanaf die telefoon kunnen synchroniseren. Ik heb een vermoeden van wat er gebeurd is. In de browser bij lightroom.adobe.com kan ik zien welke foto’s een probleem geven. Die foto’s zitten wel degelijk in mijn catalogus en op mijn harde schijf, maar op andere plekken dan waar Lightroom denkt dat die foto’s zich bevinden. Toen ik mijn nieuwe telefoon ben gaan gebruiken, een maand geleden, heb ik de foto’s vanaf het SD-kaartje rechtstreeks in Lightroom geïmporteerd. Voor de zekerheid, om eventuele niet gesynchroniseerde foto’s toch in Lightroom Desktop te hebben. Lightroom heeft niet gezien dat ze al in de Lightroom Mobile-afdeling stonden. Bij het maken van een back-up met GoodSync onder Windows 10 heeft die applicatie de dubbele foto’s eruit gehaald (denk ik). De laatst geïmporteerde foto’s zijn blijven staan, de foto’s uit de mappen van Lightroom Mobile zijn verwijderd. Ik heb echter nog geen oplossing voor het probleem dat Lightroom ze toch wil synchroniseren. Ik kom er op terug in Deel 2 van deze korte serie. Deel 3 met een veilige werkwijze in Lightroom Mobile vind je HIER.

Wil je van Scott Kelby leren hoe je met Lightroom Mobile werkt? Bij Van Duuren Media verscheen Scott Kelby: Het Lightroom Mobile-boek. Bestel het bij de uitgever, of bij jouw favoriete boekhandel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.