Het blijft tobben met de synchronisatie van Lightroom Mobile – 2

Met die 225 bestanden die maar in de wachtrij bleven staan begon Lightroom Mobile me behoorlijk te irriteren (lees hierover ook Deel 1 van dit verhaal). De bestanden die Lightroom Mobile (opnieuw) wilde synchroniseren stonden niet meer op mijn telefoon en op een andere plek op mijn harde schijven. Goede raad was duur en goede raad vind je wat dit soort dingen betreft op het web. Deze keer dus niet. Het was tijd voor drastischer maatregelen.

Ik probeerde nog een keer het wissen van de cache zoals HIER beschreven en wat ik dus al een keer gedaan had. Toen – na het nogmaals wissen van die cache – Lightroom Desktop er bij het opnieuw opbouwen van die cache uit knalde zat ik ineens met een rare mededeling op het scherm: Dit lijkt een gedupliceerde of automatisch gemaakte back-up van uw catalogus te zijn. Omdat deze mogelijk niet actueel is, is synchronisatie van deze catalogus uitgeschakeld. Open uw productiecatalogus om de synchronisatie te hervatten. Als u hiervan uw synchronisatiecatalogus wilt maken gaat u naar: Bewerken > Voorkeuren > Lightroom voor mobiele apparaten, en klikt u op “Alle gegeven verwijderen” om helemaal opnieuw te beginnen.

De mededeling over een Lightroom-catalogus die niet meer helemaal in orde is.

Alle gegevens verwijderen?

Pardon? Helemaal opnieuw beginnen? De productiecatalogus is bij mij de synchronisatiecatalogus. Logisch. Die was alleen even kapot gegaan toen Lightroom crashte en is nu gerepareerd, maar blijkbaar niet helemaal goed. Wat zijn de consequenties als ik ‘helemaal opnieuw’ begin? De foto’s op de harde schijf die ik deel met Lightroom Mobile blijven gewoon braaf op de harde schijf staan. Ik zal ze alleen opnieuw moeten delen. De foto’s van de Samsung SM-N910F, waarnaar Lightroom Mobile zo naarstig op zoek is, worden nooit meer gevonden omdat die telefoon gewist is en in andere handen overgegaan. En als het goed is staan die al ergens op de harde schijven. Wat kan me gebeuren? Hoogstens dat ik 255 foto’s van mijn 234231 foto’s uit de Catalogus niet meer kan vinden. 0,11%!

Catalogus verwijderen…

Dus op naar het menu Bewerken > Voorkeuren > Lightroom voor mobiele apparaten, alwaar ik op Alle gegevens verwijderen klik. Waarom ik dit durf? Ik heb twee zekerheden over mijn foto’s:

  • Alle foto’s die ik met mijn mobiele telefoons heb geschoten staan in 16 megapixelresolutie in Google Foto’s. Dat gebeurt automatisch en ik heb er geen omkijken naar.
  • Ik heb de foto’s ook nog eens vanaf de SD-kaartjes in de Lightroom Catalogus geïmporteerd dus ze staan op harde schijf.

Ik maak op een externe harde schijf eerst een backup van de map met de gesynchroniseerde foto’s die Lightroom Desktop nog wel kan vinden. Een derde zekerheid: veiligheid voor alles.

Alle Lightroom mobile-gegevens verwijderen…

Vol vertrouwen klik ik dus op Alle gegevens verwijderen. Lightroom vraagt of ik Alle afbeeldingsgegevens op Creative Cloud wil verwijderen. Ter geruststelling staat erbij dat dit geen effect heeft op de oorspronkelijke foto’s die op mijn computer zijn opgeslagen. Vooruit met de geit! Ik klik op Alle Lightroom mobile-gegevens verwijderen. Deze klik opent een browservenster naar lightroom.adobe.com. In Lightroom op het web krijg ik nu de vraag Lightroom Catalogus verwijderen? Na bevestigend te hebben geantwoord, moet ik het nóg een keer bevestigen door 15010 foto’s verwijderen in te typen. En wég zijn ze.

Wég met die Lightroom mobile-gegevens!

In Lightroom Desktop geef ik aan welke verzamelingen ik weer wil synchroniseren. Op mijn mobiele telefoon zorg ik dat de foto’s die daar op staan ook worden gesynchroniseerd. De synchronisatie met de Lightroom-cloud gaat met horten en stoten, maar uiteindelijk is alles weer gesynchroniseerd.

Wat voor les valt uit dit alles te trekken? Dat is iets voor deel 3 van deze korte serie, later deze week.

Wil je van Scott Kelby leren hoe je met Lightroom Mobile werkt? Bij Van Duuren Media verscheen Scott Kelby: Het Lightroom Mobile-boek. Bestel het bij de uitgever, of bij jouw favoriete boekhandel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.