Foto’s terugvinden in Google Foto’s, ook hele oude…

De foto’s in Google Foto’s staan op volgorde van datum. Als je een foto wilt terugvinden is dat niet per se de meest handige manier van indelen. Welke datum was het ook alweer? Trefwoorden toevoegen? Dat kan niet. Je kunt natuurlijk wel op onderwerp zoeken. Typ ‘Olifant’ en je krijgt alle foto’s te zien van een of meerdere olifanten. Toch is dit niet ideaal. Je kunt op niet elk onderwerp zoeken. Zeker als je net wat oudere foto’s hebt toegevoegd. Waar heeft Google Foto’s die gelaten? Er is een manier om de volgorde van het uploaden van de foto’s te bekijken. Dus ook die oude foto’s die je net hebt toegevoegd.  

Zoek het maar uit!

Google Foto’s kijkt voor de volgorde van de foto’s naar de datum van de foto’s wanneer ze geschoten zijn. Elke digitale foto bezit die informatie, de EXIF-info. Als je oude foto’s gaat uploaden naar Google Foto’s, ‘kijkt’ Google Foto’s naar de datum waarop de foto gemaakt is een zet die op die datum in je fotostroom. Wil je die foto’s in Google Foto’s terugvinden, dan moet je dus eigenlijk de datum van de foto’s weten. Soms krijg je van iemand wat oudere foto’s, die je vervolgens in Google Foto’s importeert. Zoek dan maar eens uit waar ze terecht zijn gekomen!

Oude foto’s terugvinden

Dat kan heel eenvoudig. Je kunt door middel van een trucje de volgorde waarop je de foto’s hebt toegevoegd zien. Google Foto’s onthoudt dus ook wanneer je een foto hebt toegevoegd. Neem deze foto’s uit 2004. Die heb ik in Chrome, op de desktop toegevoegd:

Drie foto’s uit 2004 die net via de browser zijn toegevoegd aan Google Foto’s.

Als je klaar bent met toevoegen, zitten ze ergens in 2004 in je fotostroom. Je ziet alleen de meest recente foto’s, dus niet die van 2004. Daar kun je natuurlijk naar toe scrollen, maar als je 1000 foto’s hebt in 2004, dan zie je niet een-twee-drie de foto’s die je net hebt toegevoegd.

De foto’s staan ergens in 2004, niet bovenaan. Daar zie je alleen de meest recente foto’s.

In een nieuw browservenster voer je de volgende url in: https://photos.google.com/search/_tra_

Typ https://photos.google.com/search/_tra_ in en je ziet de foto’s op de volgorde waarin je ze hebt toegevoegd.

Tada! Je ziet nu de foto’s die je net hebt toegevoegd. Ik vind dat handig, jij hoop ik ook.

Op dit blog schrijven we veel over Google Foto’s. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s uit de serie ‘Haal meer uit je smartphone’. Maar ook daar staan ongetwijfeld niet alle antwoorden in. Zeker als Google de mogelijkheden van de app verandert of vernieuwt, staan die antwoorden – nog – niet in het boek. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen (al weten wij ook niet overal het antwoord op, maar misschien andere lezers wel).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.