De Amerikaanse overheid wil meelezen met Messenger-verkeer. Momenteel is dat end-to-end sterk versleuteld. Mocht de inmiddels aangespannen rechtszaak worden gewonnen, dan gaat dat waarschijnlijk ook gevolgen hebben voor die andere app van Facebook: Whatsapp.
De Amerikaanse overheid is volgens Reuters zeer geïnteresseerd in het ontsleutelen van communicatie gerelateerd aan de MS-13 bende. Het vervelende is dat deze bende tevens het ‘paradepaardje’ van Trump is om te bewijzen dat de grenzen echt op slot moeten. De kans dat Facebook de zaak verliest is dan ook aanwezig. Heel vervelend, want het zou betekenen dat Facebook om technische redenen niet alleen de communicatie met bendeleden moet decrypten, maar ook die van alle andere gebruikers. En je raadt het al: die ‘bijwerking’ komt de overheid natuurlijk helemaal niet ongelegen.
Weg met versleuteling
Overheden proberen sterke versleuteling van berichten en bestanden al langer te verbieden. Een moeilijke zaak, want een deel van de software is open source en is niet uit een specifiek land afkomstig. Maar nu populaire software als Whatsapp, Messenger en ook hardware als een iPhone nagenoeg onkraakbaar blijken duiken steeds vaker pogingen op om dit fenomeen te stoppen. Onder het motto ‘maak je niet druk als je niks te verbergen hebt’. Een foute redenering natuurlijk, want voor je het weet liggen jouw privégegevens door een malafide werknemer op straat, om maar wat te noemen. Stevige versleuteling is de basis van privacy, maar ook voor het afhandelen van bijvoorbeel financiële transacties.
Opletten
Het is zaak het nieuws goed te blijven volgen rondom rechtszaken als deze. En op tijd over te stappen naar een alternatief als jouw berichtenapp het slachtoffer dreigt te worden van een van hogerhand opgelegde mindere versleuteling. We noemden hier al een paar keer Signal. Probeer het eens uit en kijk of je familie en vrienden over kunt halen ook van het systeem gebruik te gaan maken. Het is open source en daardoor niet te manipuleren en vrijwel onmogelijk te verbieden.
Er gebeurt steeds meer op het gebied van het veilig maken van je online bestaan. Ronald Smit en Hans Frederiks schreven over dit onderwerp het boekje Veilig online. Het boekje komt eind augustus van de drukker. Je kunt het nu met korting reserveren bij de uitgever. De actieprijs geldt tot en met 29-8-2018.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.