Communiceren doen we allemaal, ook via een messenger-app (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ghozt_Tramp_-_Business_Communication_Duplicat_model.jpg)

De ideale messenger-app

Vroeger was videobellen of chatten synoniem aan Skype. Die tijd is voorbij. Maar welke messenger is nou de meest handige?

Messenger-apps – laten we ze zo maar even noemen – zijn handige dingen voor het snel verzenden van tekstberichten. Althans, dat waren ze in hun oervorm. Al vrij snel werd bellen via spraak toegevoegd en later kwam daar ook video bij. Dit alles tot gruwel van mobiele providers, want die zagen hun bel- en sms-verkeer natuurlijk gestaag teruglopen. Inmiddels is er niemand meer die zich daar nog echt druk over maakt: dit soort apps is zo ingeburgerd dat we niet meer zonder kunnen. Maar welke is nou de meest handige?

Skype

Skype was een van de eerste ‘messengers’ die videobellen mogelijk maakte. Een slim netwerk waarbij alle aangesloten en ingelogde gebruikers stukjes van hun internetbandbreedte deelde zorgde daarbij voor een gedecentraliseerd geheel dat eigenlijk nooit plat ging. Tegenwoordig is dat niet meer het geval en zien we dus ook zo af en toe storingen in de communicatie. Verder geldt dat Skype is uitgegroeid van een ultra lichtgewicht programmaatje voor de desktop naar een behoorlijke zwaargewicht aldaar. In Windows 10 tref je een beperkte app-versie aan die dat euvel deels verzacht. Toch heeft Skype z’n tijd als dé chat- en videobel-app enigszins gehad. Om dit programma continu op de achtergrond te laten draaien is dan ook misschien wel wat te veel van het goede; automatisch mee laten starten met Windows kost alleen maar extra geheugen. Toch hebben natuurlijk nog heel veel mensen Skype draaien. Wil je toch Skype blijven gebruiken, maar niet de overhead op de desktop? Installeer dan gewoon een mobiele versie. Blijf je altijd en overal op de hoogte zonder desktopgedoe. Praktisch is dat je ook Skype-Out tegoed kunt kopen om goedkoop of zelfs gratis mee naar buitenlandse nummers te bellen.

Whatsapp

Van begin af aan ‘desktoploos’ opgezet is Whatsapp. In eerste instantie was deze app bedoeld voor het verzenden van puur en alleen tekstberichten, al snel ‘appjes’ genoemd. Later kwamen er meer mogelijkheden bij, inclusief beeldbellen. Een van de kenmerken van Whatsapp is de tegenwoordig stevige beveiliging. Daar waar bij Skype de twijfel betreffende versleuteling steeds meer overheerst, is dat bij Whatsapp veel minder het geval. Alles – inclusief gevoerde (beeld)gesprekken wordt stevig versleuteld. Meelezen door derden is dus uitgesloten. Alleen daarom al verdient Whatsapp extra aandacht. Naast natuurlijk het feit dat zo ongeveer iedereen inmiddels gebruik maakt van de app.

Signal

Signal gaat wat beveiliging en versleuteling betreft nog weer een stapje verder dan Whatsapp. Onder meer journalisten, dissidenten en klokkenluiders zweren bij deze open source app. Niet verwonderlijk, want tot nu toe is het opsporingsdiensten niet gelukt om de communicatie via Signal te kraken. En hoewel de app vooral gebruikt wordt door ‘professionals’ is de werking heel simpel en de mate van gebruiksvriendelijkheid hoog. Signal is primair bedoeld voor tekst-chatten. Inmiddels is er ook bellen aan toegevoegd. Van Signal naar Signal-gebruiker bellen verloopt stevig versleuteld. Hier kan je dus je grootste geheimen mee delen zonder bang te hoeven zijn voor afluisteren. Altijd handig om achter de hand te hebben.

Meer dan één

Natuurlijk zijn er nog meer van dit soort apps. Welke je uiteindelijk kiest hangt vooral af van wat familie, vrienden en collega’s gebruiken. Ontkomen aan het installeren van meer dan één messenger is vrijwel onmogelijk als je met iedereen wilt kunnen communiceren. Met het genoemde drietal alhier ben je voor een heel groot deel afgedekt!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.