Het Chinese Huawei heeft in een commercial mensen op het verkeerde been proberen te zetten. De gemaakte ‘selfies’ daarin blijken namelijk helemaal niet met het gepromote toestel gemaakt.
Of het op zich een verrassing is om in een advertentie ietwat opgeleukte foto’s te gebruiken is een vraag an sich. Toch vinden we dat als je reclame maakt voor de foto’s gemaakt door een smartphone, je foto’s moet gebruiken die door het betreffende apparaat gemaakt zijn. Doe je dat niet, dan is dat niet alleen een beetje volksverlakkerij, het roept ook twijfels op over de daadwerkelijke kwaliteit van de foto’s. Want heb je als fabrikant niet wat te verbergen als je spiegelreflexfoto’s gebruikt als alternatief? Huawei deed dit laatste toch en – hoe kan het ook anders – het bedrog werd ontdekt. Zoals te zien in dit korte filmpje op CNN ging het mis bij de actrice die een ‘achter-de-schermen’-foto op Instagram zette. Daar bleek namelijk hoe de ‘selfies’ écht tot stand waren gekomen. Inderdaad: via een dure spiegelreflexcamera.
Fotograaf en omstandigheden bepalend
Staar je dus vooral nooit blind op voorbeeldfoto’s in een advertenties. Zeker niet als het gaat om foto’s die gemaakt zouden zijn door smartphonecamera’s. Vaak wordt hier gewoon iets gephotoshopped zodat de resolutie overeenkomt met de smartphone-resolutie. Maar dat levert nog altijd geen natuurgetrouw beeld op natuurlijk. Ook zullen veel van de kiekjes – als ze al gemaakt zijn met de betreffende smartphone – flink zijn opgepoetst. Of ze zijn geschoten onder optimale (studio)omstandigheden. Net als bij elke andere ‘gewone’ camera geldt ook bij de smartphone dat goede foto’s niet vanzelf ontstaan. De fotograaf is en blijft de beslissende factor. Hij of zij kiest het onderwerp, hoe het onderwerp belicht is en – om maar wat te noemen – het tijdstip van de dag. Een foto in de avonduren gemaakt vergt meer kennis van zaken dan eentje gemaakt in daglicht. Soms zijn speciale apps nodig om foto’s met weinig licht toch flitsend uit de verf te laten komen. We noemden hier ooit al eens Hydra, bijvoorbeeld.
Real life
Natuurlijk blijft een advertentie een advertentie. Maar als je op zoek bent naar informatie over de beeldkwaliteit in ‘real life’ van foto’s geschoten door jouw beoogde smartphone, dan kun je het best zoeken naar reviews over dat toestel. Grote kans dat je daar ook een of meer echte foto’s vindt. Die zeggen vaak meer over de fotografische capaciteiten van een (smartphone)camera dan gefakete of geoptimaliseerde fabrikantenfoto’s. Jammer dat een fabrikant dat ook niet altijd inziet. In het geval van de Huawei geloven we namelijk best dat die camera aardige plaatjes schiet.
Wil je leren om beter en mooier te fotograferen met je smartphone? Daar zijn boeken voor! Bob Timroff schreef een boek over alle mogelijkheden die Apple Foto’s biedt: Zo werkt Apple Foto’s. Met deze app op je iPhone kun je foto’s bewerken, organiseren en delen. Timroff laat je in dit boek alle hoeken van de app zien. Werk je liever met Google Foto’s? Ook daar is een boek over: Zo werkt Google Foto’s. Google Foto’s kun je gebruiken op iOS (iPhone) en Android. Hoe werkt die onuitputtelijke opslagruimte die je bij Google hebt? Hoe zet je gezichtsherkenning aan in Google Foto’s. In dit boek vind je de antwoorden.
Wil je een algemener boek over fotograferen met je smartphone? Dan is Beter fotograferen met je smartphone misschien iets voor je. Hierin vind je uitgebreide hoofdstukken over de werking van een smartphonecamera, over Snapseed, Google én Apple Foto’s. Na het lezen van dit boek kun je een betere keuze maken als je een nieuwe smartphone wilt aanschaffen. Deze drie boeken zijn te bestellen bij de uitgever – Van DuurenMedia – en bij je favoriete online en offline boekhandel.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.