Lees eerst een test voor je een smartphone koopt!

De beste camera is de camera die je bij je hebt. Dat is tegenwoordig veelal een smartphone. Zeker, de camera’s in die smartphones worden steeds beter, kunnen steeds meer (softwarematige) trucjes en – zo wordt vaak gezegd – waarom zou je nog een compact- of spiegelreflexcamera nodig hebben? Dat vond Huawei ook met haar laatste commercial voor de nieuwe Nova 3 smartphone. Of nee, eigenlijk was er nog wel een spiegelreflex nodig, voor de fakeselfies, die zogenaamd uit de Nova 3 kwamen. Is een camera in een smartphone belangrijk voor je? Ga dan niet uit van reclame, maar lees een test voor je een smartphone koopt!

Waarom nog een compactcamera?

Als de smartphone één segment van de verschillende camerasegmenten overbodig heeft gemaakt dan is het die van de compactcamera. Wie koopt er nog een compactcamera, als je een prima camera bij de hand hebt in de vorm van je smartphone? Met de moderne smartphone kun je tegenwoordig vaak een beetje optisch inzoomen, je kunt er dankzij software van die mooie onscherpe achtergronden mee creëren en ook in het donker nemen ze steeds betere foto’s. Je smartphone heb je altijd bij je, je camera dus ook. Waarom nog een compactcamera mee op vakantie? Wat is daarom belangrijk bij het kiezen van een smartphone? De camera! En op dat gebied beconcurreren de fabrikanten elkaar op dit moment het meest.

Onze camera kan alles!

De mogelijkheden van die smartphonecamera’s worden dus steeds uitgebreider, de sensors en de software slimmer. De fabrikanten schreeuwen het van de daken. 2 camera’s aan de achterkant van een telefoon? Waarom geen drie? Onze camera wordt bediend met AI, met kunstmatige intelligentie! Voor de voorbeeldfoto’s met de smartphonecamera’s worden goede fotograferen ingehuurd en de foto’s worden natuurlijk flink opgepoetst. Dat Huawei nu ‘betrapt’ is met een spiegelreflexcamera, die misschien/waarschijnlijk een selfie heeft geschoten? S what? Er staat nergens dat er een selfie is gemaakt met die Nova 3, de suggestie is er wel. Huawei staat bekend om de goede camera’s op hun smartphones. Ze hoeven helemaal niets te faken. Neem, de P20, die geeft volgens DxO outstanding results.

Lees eerst een test!

Beeld: u/AbdullahSab3 (Reddit).

Elke consument weet eigenlijk best dat je niet af moet gaan op de reclame van een fabrikant. Die reclame stelt alles mooi, mooier en mooist voor. Ga uit van tests die je overal online kunt vinden. Bij DxO kun je goede tests vinden, bij DPReview idem. Als de camera van een smartphone belangrijk voor je is, lees je die tests. Bij Tweakers hadden ze laatst een uitgebreide test van verschillende smartphonecamera’s. Daar kun je zien hoe die camera’s écht in het wild presteren. En laat je niet wijsmaken dat een smartphonecamera het even goed doet als een spiegelreflex- of systeemcamera. Met een beetje goede lens, een grotere sensor kun je echt technisch betere foto’s maken. Mooier? Dat weet ik niet, dat ligt aan de fotograaf.

Lees HIER bij TheVerge en HIER bij DPReview over de Huawei-kwestie.

Wil je leren om beter en mooier te fotograferen met je smartphone? Daar zijn boeken voor! Bob Timroff schreef een boek over alle mogelijkheden die Apple Foto’s biedt: Zo werkt Apple Foto’s. Met deze app op je iPhone kun je foto’s bewerken, organiseren en delen. Timroff laat je in dit boek alle hoeken van de app zien. Werk je liever met Google Foto’s? Ook daar is een boek over: Zo werkt Google Foto’s. Google Foto’s kun je gebruiken op iOS (iPhone) en Android. Hoe werkt die onuitputtelijke opslagruimte die je bij Google hebt? Hoe zet je gezichtsherkenning aan in Google Foto’s. In dit boek vind je de antwoorden.

Beter fotograferen met je smartphone

Wil je een algemener boek over fotograferen met je smartphone? Dan is Beter fotograferen met je smartphone misschien iets voor je. Hierin vind je uitgebreide hoofdstukken over de werking van een smartphonecamera, over Snapseed, Google én Apple Foto’s. Na het lezen van dit boek kun je een betere keuze maken als je een nieuwe smartphone wilt aanschaffen. Deze drie boeken zijn te bestellen bij de uitgever – Van DuurenMedia – en bij je favoriete online en offline boekhandel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.