Sommigen noemen het de drie-eenheid van de creatieve sector: Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign. Bijna elke grafisch vormgever, illustrator, fotograaf, cartograaf, animator en ontwerper gebruikt minimaal één van deze drie programma’s. Vaak gaat dat tandenknarsend: niet vanwege de kwaliteit van de applicaties, maar vanwege de hoge kosten van Adobe. Toch lijkt het lastig afstand te nemen, want is er eigenlijk wel een degelijk alternatief? Goed nieuws! De Affinity-suite biedt uitkomst. En de overstap is niet moeilijk, alleen even wennen. Met het nieuwe boek Werken met de Affinity-suite zit je zo op de rit. Wat in hoofdlijnen de verschillen zijn tussen Adobe en Affinity en of u de bestanden uit Photoshop, Illustrator en InDesign nog kunt gebruiken, leest u hieronder. De Affinity-suite: een uitstekend alternatief voor Photoshop, Illustrator en InDesign!
De Affinity Suite
De Affinity-suite bestaat uit drie programma’s Affinity Photo, Designer en Publisher die respectievelijk Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign vervangen. Een Affinity licentie voor alle drie de programma’s voor de Mac, Windows én iPad kost eenmalig 180 euro, en er zijn regelmatig kortingen. Een schijntje vergeleken met de 60 euro die u maandelijks betaalt voor Adobe Creative Cloud. Met de Affinity-licentie kunt u de drie programma’s onbeperkt gebruiken op Macs, Windowscomputers én op de iPad. Kleine updates zijn gratis, grote updates zijn zeldzaam, optioneel en met fikse korting beschikbaar voor bestaande gebruikers.

Adobe CC vs Affinity
Naast de prijs zijn dit de belangrijkste verschillen:
- Applicaties: Adobe Creative Cloud is uitgebreider dan Affinity. Naast de drie grafische programma’s zijn er applicaties voor onder meer videobewerking, webdesign en animatie. Affinity beperkt zich tot Photo, Publisher en Designer.
- Functies: De meeste functies in Affinity en Adobe CC komen overeen. Ze ontlopen elkaar niet als het gaat om professionele foto- en beeldbewerking, ontwerp, illustratie en vormgeving. Er zijn wel verschillen in de extra’s. Zo biedt Adobe de mogelijkheid om afbeeldingen te animeren (Photoshop) en om interactieve elementen te maken (InDesign). Affinity biedt dan weer meer mogelijkheden ten aanzien van schaalbaar ontwerpen, isometrie, gebruik van rechtenvrije afbeeldingen, automatische exports en het bewerken van pdf’s.
- Taal: Adobe is wel en Affinity is niet beschikbaar in het Nederlands.
- Snelheid: Affinity werkt doorgaans sneller dan Adobe.
- Gebruiksvriendelijkheid: Affinity is gebruikersvriendelijker, waardoor je sneller functies vindt en onder de knie krijgt.
iPad: Alle Affinity programma’s werken ook op de iPad. Het is heerlijk om met de Apple Pencil daar gewoon in Photo of Designer te tekenen. En, als je je werk in de cloud opslaat, kun je daarna gewoon verder werken op een Mac of Windowscomputer.
Programma’s door elkaar gebruiken
Het allergrootste verschil tussen Adobe en Affinity is de manier waarop de drie programma’s van Affinity samenwerken. U kunt elk Affinity-document niet alleen in alle drie de programma’s openen, het is zelfs mogelijk om van het ene programma naar het andere over te schakelen, zonder een document te sluiten. Dat klinkt misschien als een detail, maar is het niet: het maakt de workflow aanzienlijk eenvoudiger. Als u bij fotobewerking extra vectorgereedschappen nodig hebt of in een Publisherdocument een foto wilt bijwerken, schakelt u gewoon even over. Twee klikken en u zit in de werkomgeving van het andere programma zonder het document te verlaten.
Compatibiliteit met Adobe
Het is tot op zekere hoogte mogelijk om bestanden tussen Adobe en Affinity uit te wisselen. Bij Affinity maakt het daarbij dus niet uit welk programma u gebruikt: als u een document in één programma kunt openen, lukt het in alle drie. Maar er is wel verschil tussen de Adobeprogramma’s:
- Photoshopbestanden Photoshopbestanden kunt u in Affinityprogramma’s openen, bewerken en exporteren met behoud van lagen, effecten en meer. Het is zelfs mogelijk om deze psd’s direct te bewerken en op te slaan als psd-bestand, zonder ze eerst om te zetten naar het Affinity-bestandsformaat. Uitwisseling met Photoshop gaat daardoor moeiteloos.
- Illustratorbestanden Affinityprogramma’s kunnen ook Illustratorbestanden (ai) openen en bewerken, maar niet naar .ai exporteren. Om na bewerking in Affinity een document weer in Illustrator te gebruiken, is een export als svg nodig. Daar gaat nog wel eens wat bij verloren.
- InDesignbestanden De indd-bestanden van Indesign kan Affinity niet lezen of exporteren. Maar InDesign kan ook exporteren in het imdl-bestandsformaat. Daar kan Publisher wel mee uit de voeten. Voor de omgekeerde route, van Publisher naar InDesign, is (nog?) geen goede oplossing.
- Pdf Ook vermeldenswaardig: alle Affinityprogramma’s, maar vooral Publisher, kunnen pdf’s openen en bewerken. Afhankelijk van hoe de pdf is opgeslagen, blijven lagen, teksten en andere elementen veelal bewerkbaar. Vaak is een bronbestand dan niet eens nodig.
Meer weten?
De Affinity-programma’s hebben allemaal een gratis 30 dagen probeerversie. Je kunt dus zelf proberen of de Affinity-suite een uitstekend alternatief is voor Photoshop, Illustrator en InDesign. Voor iedereen die wel overstappen of met Affinity wil beginnen, schreven we het complete Affinity-boek: Werken met de Affinity Suite. Daarin leest u niet alleen alles over de drie programma’s, maar ook hoe ze optimaal samenwerken. Het is een volledige gids met heldere stappen en meer dan 300 afbeeldingen waarmee u veilig de overstap naar Affinity kunt wagen. Tot en met 26 oktober bestelt u het boek voor € 29,99 (daarna € 34,99). Meer informatie over de Affinity-suite vind je HIER bij de makers.
Mark van Heck & Marloes Otten