Soms kom je van die apps tegen die tot verbazingwekkende dingen in staat zijn. Zoals Hydra voor iOS. Je maakt er bijvoorbeeld ruisarme foto’s in de avond en nacht mee.
Hydra is zo’n app die je eigenlijk standaard op je iPhone of desnoods iPad geïnstalleerd moet hebben als je daar regelmatig foto’s mee maakt. Vroeger of later kom je namelijk in een situatie terecht met erg weinig licht. Denk aan een tijdstip later in de avond enzovoorts. Hoewel de sensor in de Apple-mobieltjes erg goed is, treedt ook daar natuurlijk ruis op als de lichtomstandigheden slecht zijn. Geen optimale plaatjes dus en dat is zonde. Hydra biedt de helpende hand. Voor een paar Euro haal je daarmee een app in huis die een aantal trucs beheerst. Ten eerste is er een low-light modus waarmee je nagenoeg ruisvrije foto’s maakt tot diep in de nacht. Hydra maakt dan een hele serie foto’s (een stuk of 10) razendsnel achter elkaar. Die worden vervolgens gecombineerd tot één foto waarop zelfs bij inzoomen nauwelijks tot geen ruis is te zien. Het betekent dat je ook in het donker gewoon uit de losse hand kunt fotograferen. Bijgaande foto is door een winkelruit in de avonduren gemaakt, bijvoorbeeld. De zaak was gesloten, dus nauwelijks belicht.
HDR en zoom
Het combineren van foto’s lijkt op de techniek die gebruikt wordt bij het maken van HDR-foto’s. Niet heel verwonderlijk dus dat Hydra ook deze tak van sport beheerst. En ook in die modus worden er een stuk of tien foto’s gecombineerd. Meer dus dan de meestal standaard drie die daarvoor worden ingezet. De resultaten zijn alleraardigst, maar wel afhankelijk van wat je precies fotografeert. Ook voor digitaal zoomen gebruikt Hydra een combinatie van flink wat foto’s. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het feit dat je je hand tijdens het fotograferen nooit helemaal stil houdt. Door de kleine verschillen die in de gemaakte serie foto’s ontstaan te laten overlappen ontstaat een digitale zoom die veel scherper oogt dan ‘gewoon’ digitaal zoomen. De bekende digitale onscherpte ontbreekt, zelfs bij de maximale 4x zoom die Hydra biedt. Op die manier – combineren – is het ook mogelijk om een ‘HI-RES’-foto te maken die de resolutie van de beeldsensor in de iPhone (of iPad) verre overstijgt.
Video
Voor de liefhebbers van bewegend beeld biedt Hydra tot slot de mogelijkheid om in HDR te filmen. In bijvoorbeeld een kerk of iets dergelijks kan dat tot bijzondere beelden leiden. Al met al een ‘must-have’-app voor liefhebbers van mobiele fotografie.
Lees hier meer over iOS en aanverwante zaken.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.