Interview met Scott Kelby

Een interview met Scott Kelby

November 2017 is bij Computer Creatief Scott Kelby-maand. Bij de vorige Scott Kelby-maand, oktober 2016, probeerden we Scott Kelby te interviewen. Dat verliep door de drukke werkzaamheden van Kelby een beetje ongelukkig. De vragen die we per mail hadden gestuurd, vielen een beetje tussen wal en schip. We gaven echter niet op. Via Frank Doorhof en zijn vrouw Annewiek lukte het uiteindelijk eind juli van dit jaar om antwoord op de vragen te krijgen. Het interview met Scott Kelby bleef liggen tot deze Kelby-maand. Meer lezen over en van Scott Kelby? Voorproefjes uit zijn boeken vind je op Computer Creatief en op scottkelby.nl.

Wat voor opleiding of werk heb je gedaan voordat je fotograaf werd?
Scott Kelby: ‘Ik werkte oorspronkelijk als een financieel consulent voor een bank. Ik ging weg bij de bank en begon met mijn vrouw een studio voor grafisch ontwerpen. Daar leerde ik teksten schrijven en, het ontwerpen van advertenties. Voor de lol begonnen we een krantje voor lokale Macintosh-gebruikers, Mac Today. Toen begon mijn schrijverscarrière pas écht. Voor dat tijdschrift schreef ik besprekingen, nieuwsberichten en opiniestukken. Een van de andere journalisten voor dat krantje vroeg me of ik geïnteresseerd was om mee te schrijven aan een boek over de Macintosh. Zo werd ik een echte schrijver, nou ja, mede-schrijver. Een paar jaar later schreef ik mijn eerste echte eigen boek Photoshop Down & Dirty Tricks. Dit speelt allemaal zo’n 20 jaar geleden. Sinds die tijd heb ik zo’n 80 boeken geschreven over allerlei onderwerpen, van de iPhone tot het zijn van een vader, over Lightroom en InDesign, over licht, over Jezus en alles daartussenin.’

Heb je een fotografische opleiding?
SK: ‘Ik heb geen fotografische opleiding gehad. Ik was al een full time financiële consulent toen ik voor het eerst een camera vasthield. Ik leerde fotograferen van mijn oudere broer Jeff, die al een goede fotograaf was. Hij werkte op hetzelfde kantoor als ik. Hij leerde me veel over fotografische technieken. Daarnaast las ik elk boek over fotografie dat ik maar kon krijgen. Vooral heel veel boeken over licht en flitsen.’

Wat trok je aan in fotografie?
SK: ‘Jeff, mijn broer fotografeerde veel. Hij maakte reizen naar Europa en als hij dan terugkwam, maakte hij vergrotingen van zijn ontwikkelde filmpjes. Ik was daar erg van onder de indruk en toen Jeff een nieuwe camera kocht, mocht ik zijn oude hebben. Volgens mij was dat een Pentax RT-101 en ik werd verliefd op fotograferen.’

Interview met Scott Kelby
Scott Kelby.

Wanneer kwam je erachter dat je goed was in het overbrengen van je kennis op het gebied van fotografie en software?
SK: ‘In 1993 gaf ik mijn eerste Photoshop-sessie, Photoshop Down & Dirty Tricks. Het was een sessie van een uur en hoewel de andere docenten Photoshop veel beter beheersten dan ik, kreeg mijn sessie die dag de hoogste cijfers. De opmerkingen over mijn manier van lesgeven en de manier waarop ik ingewikkelde dingen eenvoudig kon uitleggen, zetten me aan het denken dat ik hier meer mee moest gaan doen. Het jaar daarop deed ik een tour door heel Amerika met mijn eigen Photoshop-seminar. Het ging ineens allemaal heel snel.’

Heb je eigenlijk nog wel tijd om zelf te fotograferen?
SK: ‘Ik fotografeer nog steeds sport voor een news wire service. Het is tegenwoordig voornamelijk NFL Football. Af en toe neem ik nog andere opdrachten aan om fotografisch in vorm te blijven, maar mijn drukke werkschema maakt het moeilijk om dat soort dingen te blijven doen.’

Wat gebruik je meer: Lightroom Mobile of Google Foto’s? Of gebruik je alleen Lightroom Mobile?
SK: ‘Het zijn twee heel verschillende applicaties en ze bieden elk een eigen workflow-oplossing. Er zit natuurlijk wel overlap tussen beide applicaties. Ik gebruik ze alletwee, maar ik prefereer Lightroom Mobile. Lightroom Mobile sluit naadloos aan op wat ik al elke dag in Lightroom op mijn computer doe. Lightroom Mobile is flexibeler dan Google Foto’s en het biedt zo’n beetje dezelfde mogelijkheden als Lightroom Desktop. Ik ben zo bekend en gewend met de gereedschappen van Lightroom Desktop, dat Lightroom Mobile voor mij makkelijker bij mijn manier van werken aansluit. Google Foto’s gebruik ik voornamelijk als back-up in de cloud voor de foto’s van mijn mobiele telefoon. Ik weet dat het veel meer mogelijkheden heeft, maar ik voel me comfortabel in Lightroom Mobile, dat meer professionele mogelijkheden biedt.’ (Lightroom Mobile werkt natuurlijk nog steeds in Lightroom Classic. Je hoeft niet aan het werk met Lightroom CC. H.F.)

Workflow

Interview met Scott Kelby
Scott Kelby.

Wat is jouw workflow met je spiegelreflexcamera als je op reis bent?
SK: ‘Ik heb mijn laptop altijd bij me als ik op reis ben. Ik laad mijn nieuwe foto’s in Lightroom op mijn laptop. Dan zoek ik uit welke foto’s ik van die dag wilt houden. Die synchroniseer ik vervolgens met Lightroom Mobile, zodat ik ze met mijn assistenten of vrienden en familie kan delen. Ik haal alleen mijn beste shots eruit en bewerk die foto’s als ik ze op sociale media wil delen. Die foto’s sla ik meteen ook op in Dropbox, zodat ik, zelfs als mijn laptop gestolen zou worden, al mijn foto’s ergens in de cloud heb staan. Via Dropbox kan ik ze op al mijn apparaten benaderen, bewerken en delen.’

Wat zou je graag zien in een toekomstige versie van Lightroom?
SK: ‘Als eerste zou ik willen dat de voorvertoningen bij het importeren een stuk sneller verschijnen. Een beetje zoals bij de applicatie Photo Mechanic, die door bijna alle sportfotografen wordt gebruikt omdat die app zo snel is. (Dat is inmiddels gelukt in Lightroom Classic. H.F.) Ik zou graag zien dat Adobe de Slideshow-module wat serieuzer zou nemen. Die zou heel goed kunnen zijn, maar het is een beetje een verwaarloosd onderdeel. Ik zou ook graag zien dat Adobe het Type-venster van de Book-module zou toevoegen aan de Print- en Slideshow-modules. Lightroom is inmiddels na tien jaar een volwassen applicatie, er valt niet echt veel meer te wensen, maar deze dingen staan op mijn verlanglijst.’

Wat vind je van de ontwikkelingen op het gebied van computational photography?
SK: ‘Daar gebeuren interessante nieuwe dingen. Ik heb er absoluut geen problemen met het omarmen van nieuwe camera- of computertechnologieën. Zolang ze de fotograaf maar op artistiek of technisch gebied helpen bij maken van de foto waarnaar ze op zoek zijn, is het alleen maar handig. Fotografie ontwikkelt zich verder en dit is één weg die het in kan slaan.’

En de ontwikkelingen van fotografie van de smartphones…?
SK: ‘Daar zie je al een beetje welke kant die computational photography op kan gaan. Neem Apple die met de Portretmodus de look van een spiegelreflexcamera probeert te imiteren. Ze hebben ook gezegd dat je met een nieuwe versie van hun software de mogelijkheid krijgt om opnames met lange sluitertijd na te doen. Ik denk dat heel veel mensen dit soort nieuwe mogelijkheden met hun smartphones zien zitten. Ze hebben alleen hun mobieltje nodig, in plaats van een zware camera en zware lenzen. Daarnaast hebben ze met hun smartphone altijd verbinding met internet zodat ze alles wat ze maken meteen kunnen delen. Het schijnt dat een belangrijke reden voor het kopen van een nieuwe mobiele telefoon de verbeterde kwaliteit van de camera’s is. Bij de smartphone-fabrikanten vindt de innovatie plaats. Dat gaat daar veel sneller dan bij de fabrikanten van spiegelreflexcamera’s. Met elke update van hun camera’s lijken de foto’s steeds meer of ze uit een spiegelreflex komen…

De bovenste foto bij dit interview komt van de site van Scott Kelby. De andere twee ‘foto’s’ zijn screendumps uit twee YouTube-filmpjes van en over Kelby die je HIER en HIER kunt vinden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.