Intel komt met een processor voorzien van een AMD GPU (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Intel_80486SX2_die.JPG)

Intel CPU met AMD GPU in de maak

Bijzonder nieuws: Intel komt met een nieuwe mobiele processor, voorzien van een AMD GPU. De aartsrivalen hebben elkaar dan toch weer gevonden.

Hoewel Intel en AMD stevige concurrenten van elkaar zijn, lijkt er toch altijd weer sprake te zijn van een haat-liefde-verhouding. Het is desondanks alweer een flinke tijd geleden dat de beide chipfabrikanten iets samen hebben gedaan. Intel heeft echter bekend gemaakt dat er een nieuwe generatie mobiele processoren op springen staat. Met daarin – naast de eigen low-power GPU – ook een AMD Radeon GPU (ofwel grafische processor). Deze achtste generatie H-serie mobiele processor is ideaal voor fabrikanten. Er hoeft immers niet meer apart geïnvesteerd te worden in een losse grafische processor. Tegelijkertijd is het slecht nieuws voor NVIDIA, want in het overgrote deel van de notebooks werd een GPU van dat merk gebruikt.

Alles-in-één

Het integreren van CPU en GPU is natuurlijk niets nieuws. Intel doet dat al vele jaren. Probleem met de ‘eenvoudige’ GPU van Intel is dat deze uitstekend werk verricht als het gaat om standaardgebruik, maar veel te traag is voor intensieve 3D-toepassingen en games. Vandaar dat veel notebooks over een extra GPU beschikken die het stokje overneemt zodra dat nodig is. Technisch gezien betekent het een extra chip op het moederbord, extra warmte-ontwikkeling waarmee rekening gehouden moet worden enzovoort. De komende Intel-processor is eigenlijk een behuizing waar drie verschillende, losse chips in verstopt zitten. Ten eerste de CPU met Intel’s eigen GPU die gebruikt wordt als energiezuinge variant voor dagelijkse bezigheden. Dan de AMD Radeon voor het stevige 3D-werk. En tot slot een chip met snel geheugen voor de GPU.

Drivers

Omdat het bij de meeste laptops toch niet mogelijk is om de GPU te vervangen is de combinatie in de nieuwe processor zonder meer een voordeel. Ten eerste werkt de oplossing plaatsbesparend, terwijl ook energie- en thermisch beheer in één component afgehandeld worden. Het is daarbij wel te hopen dat er niet continu geschakeld wordt naar een lagere snelheid als de chip te warm wordt, dat komt speelgenot in games niet ten goede. In ieder geval lijkt een komende generatie ‘verlost’ te zijn van de vervelende NVIDIA-drivers die toch wel erg veel voor velen ongewenste tools mee installeerde. En beschikte over uitgebreide telemetrie, zodat de fabrikant mooi kon kijken wat je zoal uitvoerde met je computer. Hopelijk komt Intel of AMD ook met een slanke driver waar ook zakelijke gebruikers plezier aan kunnen beleven. Want zoals altijd geldt ook bij drivers: overdaad schaadt.

Meer over GPU’s lezen? Hier vind je de blogpost Ingebakken videochip of losse kaart…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.