Voorkom woningbrand en vermijd nachtelijk opladen (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/nucleaire-atoom-bom-atomic-2136244/)

Woningbrand ontstaat vaak door ‘s nachts opladen

Verzekeraars waarschuwen tegen het ‘s nachts opladen van apparatuur. Deze gewoonte blijkt namelijk een grote veroorzaker van woningbrand.

Woningbrand ontstaat vaak door oververhitte batterijen in oplaadbare apparatuur. Vandaar dat verzekeraars waarschuwen tegen het in de nachtelijke uren bijtanken van zaken als smartphones, tablets en ander mobiel goed. Het is volgens hen een slecht idee om dergelijke apparatuur onbeheerd te laden. Bovendien is het een goede gewoonte om zodra de batterij vol is de adapter uit het stopcontact te trekken. Een van de grote oorzaken van oververhitte telefoons is het gebruik van goedkope imitatie-adapters. Gebruik bij voorkeur dus de originele adapter die bij jouw apparaat hoort. Of schaf een originele vervanger aan.

Onveilig

De logica betreffende merkloze alternatieve adapters (of die va goedkope B-merken) is niet heel vreemd. Maar al te vaak ontbreken in dergelijke laders allerlei sensoren en veiligheidskleppen. Hetzelfde geldt voor vervangende accu’s in mobiele apparatuur. Gebruik alleen accu’s van hetzelfde merk als het betreffende apparaat. Ga je toch voor een goedkoper alternatief, let dan extra op bij het laden. Voel regelmatig of het opladende apparaat niet te heet wordt, en check natuurlijk ook de lader zelf. Controleer regelmatig op een krommer of boller staande behuizing. Dat zijn indicaties van een langzaam opzwellende batterij, wat zelfs tot een explosie in je broekzak kan leiden. De huidige generatie Lithium-accu’s kunnen zeer grote ladingen opslaan. Normaal gesproken wordt die lading gedoseerd afgegeven. Gaat er iets mis in de accu, dan komt al die energie in één – soms letterlijke – klap vrij. Heb dus respect voor die elektronische bom!

Verkeerde zuinigheid

Het bezuinigen op laders en accu’s is echt een verkeerde vorm van zuinigheid. Nog los van het feit dat deze alternatieven regelmatig minder leveren dan op de verpakking beloofd, zijn ze niet voor niets goedkoper. Essentiële onderdelen voor beveiliging van het laadproces ontbreken regelmatig of zijn niet correct geïmplementeerd. Goedkoop is in dat geval duurkoop. Zelfs als er geen woningbrand ontstaat – het ultieme doemscenario – loop je met B-vervangers zonder meer het risico je kostbare smartphone, tablet of anderszins te beschadigen. En een merklader die bij uw apparaat hoort kost tegenwoordig niet heel veel meer dan een alternatief.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.