Door GPU-versnelling in Adobe InDesign aan te zetten, worden diverse taken versneld en verbetert de beeldweergave. Op voorwaarde dat u een grafische kaart / GPU in uw systeem hebt die ondersteund wordt. Onderstaand fragment is afkomstig uit Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editie.
De GPU ofwel grafische processor in moderne computers (en zelfs smartphones en tablets) verricht veel meer taken dan alleen beeldopbouw in (al dan niet) 3D-games en andere apps. Diezelfde GPU kan de hoofdprocessor van een computer ook ontlasten van een scala aan zware reken-intensieve taken. Vandaar dat veel programma’s GPU-versnelling ondersteunen. Dat varieert van browser tot videobewerker of wetenschappelijke applicaties die dingen als vloeistofbeweging doorrekenen. Ook Adobe InDesign kan volop gebruik maken van de GPU! Maar ook als u geen (ondersteunde) GPU aan boord heeft, kunt u zien hoe het er mét allemaal uit zou zien. Hou dan wel rekening met een soms flink tragere werking.
Weergaveprestaties en GPU
InDesign ondersteunt computers met videokaarten die een graphics processing unit (GPU) hebben. Als uw computer een compatibele GPU-kaart heeft, maakt InDesign hier automatisch gebruik van en stelt het standaard de weergaveprestaties in op Weergave van hoge kwaliteit. Als uw computer geen compatibele GPU-kaart heeft, is Normale weergave de standaardinstelling. Dit boek gaat uit van lezers met een computer zonder GPU. Als uw computer wel een compatibele GPU-kaart heeft, kunt u de stappen waarin u moet overschakelen op Weergave van hoge kwaliteit overslaan. Voor meer informatie over GPU-ondersteuning in InDesign gaat u naar https://helpx. adobe.com/nl/indesign/using/gpu_performance.html.
De weergavekwaliteit bijstellen
Nu u alle koppelingen hebt hersteld, kunt u meer illustraties gaan toevoegen. Maar eerst gaat u de weergavekwaliteit wijzigen van het Illustrator-bestand (Title.ai) dat u eerder in deze les hebt bijgewerkt.
Wanneer u een afbeelding in een document plaatst, maakt InDesign hiervan automatisch een voorvertoning volgens de huidige instellingen in de categorie Weergaveprestaties van het dialoogvenster Voorkeuren. Momenteel zijn alle afbeeldingen in dit document voorvertoningen met een lage resolutie, vandaar dat ze gekartelde randen lijken te hebben. Het verminderen van de kwaliteit van geplaatste afbeeldingen op het scherm heeft geen invloed op de kwaliteit van de uiteindelijke uitvoer, maar zorgt ervoor dat pagina’s sneller kunnen worden weergegeven. U kunt deze instelling beheren voor individuele afbeeldingen of voor een heel document.
1 Selecteer in het deelvenster Koppelingen het bestand Title.ai dat u in de vorige oefening hebt bijgewerkt (op pagina 1). Klik op de knop Ga naar koppeling () om de illustratie gecentreerd weer te geven.
2 Klik met de rechtermuisknop (Windows) of Ctrl+klik (macOS) op de illustratie Songs of the Garden en kies dan Weergaveprestaties > Weergave van hoge kwaliteit in het contextmenu. De geselecteerde afbeelding verschijnt met de volledige resolutie. Gebruik deze methode om de helderheid, weergave of exacte positie van een afzonderlijk illustratie in uw lay-out te controleren. Kies bewerken > Alles deselecteren.
3 Kies Weergave > Weergaveprestaties > Weergave van hoge kwaliteit om de weergaveprestaties voor het gehele document te wijzigen. Alle illustraties worden op de hoogste kwaliteit weergegeven. Schakel terug naar Normale weergave als InDesign trager wordt.
Tip: U kunt de standaardweergave-instelling die InDesign gebruikt wanneer u een bestand opent, wijzigen door een instelling te kiezen wanneer er geen documenten zijn geopend.
Tip: Op oudere computers of bij ontwerpen met veel geïmporteerde illustraties kan deze instelling de schermverversing vertragen. Meestal is het aan te raden om uw weergaveprestaties in te stellen op Normale weergave en de weergavekwaliteit van afzonderlijke illustraties alleen te verhogen als dat nodig is.
Over InDesign is vanzelfsprekend véél meer te vertellen dan alleen dit bescheiden intro. U vindt bijvoorbeeld alvast diverse artikelen over de software op ons blogdiverse artikelen over de software op ons blog!
En vanzelfsprekend duikt Classroom in a book: InDesign 2022, Nederlandse editie helemaal de diepte in! Verbreed uw kennis over typografie, pagina-opmaak en het opbouwen van documenten dankzij de stap-voor-staplessen in dit boek. De voorbeelden uit de dagelijkse praktijk variëren van een gedrukte flyer tot een interactief PDF-document met formuliervelden en zijn ontwikkeld om de beginnende InDesign-gebruiker via de meest fundamentele naar de krachtigste functies van InDesign te loodsen. Ervaren InDesign-gebruikers vinden in het boek praktijktips en functies die onmisbaar voor elke ontwerper zijn, zoals het intelligent plaatsen van afbeeldingen en het werken met live lettertypevoorbeelden.
De 2022 release van dit standaardwerk bevat 15 lessen met talloze tips en technieken waarmee u InDesign beter leert beheersen. U kunt het boek van begin tot eind lezen, of de lessen volgen die u interessant vindt. Tevens helpt dit boek ervaren InDesign-gebruikers hun expertise te vergroten, best practices te begrijpen en nieuwe functies te leren.
Gouden tip: als u snel bent, scoort u bij vooruitbestelling een mooie korting!
“Leer slim met de Classroom in a Book-serie! Het is dé bron voor Adobe professionals – gebruikers, docenten en Certified Instructors.”