QoS op een router

QoS op een router instellen

Het verdient aanbeveling om – als ie het ondersteunt – QoS op een router in te stellen. Daarmee wordt een ‘dichtgelopen’ internetverbinding voorkomen. Wat is QoS en hoe stel je het in op je router? Onderstaande tip is afkomstig uit het boek Werken met een NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smit.

QoS ofwel Quality of Service is een onmisbare functie voor uw router. Hiermee temt en reguleert u namelijk het netwerkverkeer op uw thuisnetwerk. Feitelijk is QoS een verkeersregelaar. Stel dat u een fervent torrentdownloader bent en u gebruikt daarvoor bijvoorbeeld een downloadtool op de NAS. Gewoonlijk trekt een serie lopende downloads het netwerk volledig dicht waardoor overig internetverkeer bijna niet meer mogelijk is. Streamen van online HD-content is dan niet meer mogelijk of slechts met veel horten en stoten. Door een QoS-regel in te stellen waarbij bepaald wordt dat downloaden de minst hoge prioriteit heeft, lost u dat probleem op. Als er geen of weinig ander netwerkverkeer is wordt de volledige downloadbandbreedte gepakt. Zodra er echter ander netwerkverkeer gedetecteerd wordt, krijgt dat voorrang en wordt het downloaden op een lager pitje gezet. Combineer dat bijvoorbeeld door een videostream de hoogste prioriteit te geven en u bent altijd verzekerd van een optimale streamkwaliteit.

Laat QoS-loze routers links liggen

Het hierboven genoemde scenario is maar een van de voorbeelden die met QoS is te realiseren. Het is precies daarom dat u routers zonder QoS voor een veelgebruikt thuisnetwerk het best links kunt laten liggen. Hebt u zo’n QoS-loze router in gebruik, dan wordt het zonder meer tijd om deze te vervangen. Optimalisatie van het netwerkverkeer levert een veel betere gebruikservaring op.

Instellen

Instellen van QoS werkt op elk merk en (of) type router anders, als voorbeeld geven we weer even een globale impressie van hoe het er in DD-WRT aan toe gaat. Onder de tab NAT/QoS vindt u hier de tab QoS. Via een keuzelijst onder in het blokje Services Priority kunt u via de lijst achter Add uit een lange lijst voorgedefinieerde datatypen kiezen. Hebt u een type toegevoegd, dan kunt u de datastroom van en naar deze toepassing (of toepassingen) reguleren. Kies daarvoor in de kolom onder Priority de gewenste prioriteit, bijvoorbeeld Premium voor Skypegesprekken. Als u tegelijkertijd http op Express instelt en bittorrent op Bulk, zult u zien dat ongeacht hoe stevig u aan het downloaden bent via Bittorrent er altijd bandbreedte genoeg overblijft voor – in dit voorbeeld – browsen en skypen.

Meten is weten

Tegelijkertijd geldt dat u van een maximale downloadsnelheid verzekerd bent als er geen (of weinig) ander netwerkverkeer is, bijvoorbeeld in de nachtelijke uren. Het kan zijn dat u de maximale up- en downloadsnelheid van uw internetverbinding moet aangeven (zoals in ieder geval bij DD-WRT het geval is), vul hier of de gegevens in die u kent van uw abonnement of voer even een snelheidstest uit op www.speedtest.net/nl/, voor deze Ooklasnelheidstest is ook een appje beschikbaar.

DD-WRT

Opmerking: in het boek noemen we DD-WRT als voorbeeld. Dit is een open source router-besturingssysteem dat op vrijwel elke router geïnstalleerd kan worden. Soms heel eenvoudig, soms is wat meer werk nodig. Voordeel is dat u er een alweer wat oudere router nieuwe mogelijkheden mee kunt geven. Maar ook geldt dat het een goed alternatief is als die oude router al een hele tijd geen updates meer heeft ontvangen: veiligheid voor alles! Zoals gezegd treft u de QoS-instellingen in andere router-firmware ‘overal en nergens’ aan, vaak ook nog eens onder een andere naam (zie afbeelding hieronder).

QoS op de router
Op de populaire FRITZ!Box-en van het Duitse AVM vindt u de QoS-instellingen in de webinterface onder Internet, Filters, Prioritization.

Meer lezen over NAS’en en tips en trucs zoals deze blogpost? In de afgelopen jaren hebben we inmiddels een aardige selectie aan artikelen opgebouwd over dit onderwerp.

Werken met een NAS

NASEen network attached storage, kortweg NAS, is eigenlijk een onmisbaar apparaat geworden. Niet alleen voor zakelijk gebruik, maar zeker ook voor thuis. Op jaarbasis produceert een gezin een forse hoeveelheid data: foto’s, video’s, werkstukken, noem maar op. Een NAS is dé oplossing voor de opslag daarvan. Het is een zelfstandig apparaat en de data is altijd bereikbaar via het netwerk.

Met dit boek leert u zowel de basis als meer geavanceerde mogelijkheden van een NAS kennen. De auteurs focussen zich op het populairste merk: Synology. Deze fabrikant heeft zijn sporen verdiend met betrekking tot de betrouwbaarheid en veiligheid van het besturingssysteem en biedt een uitstekende en gebruiksvriendelijke beheeromgeving.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.