Google Foto’s: gezichtsherkenning aanzetten

Bij de eerste demo van Google Foto’s die ik zag, stond in de zoekfunctie naast de onderdelen ‘Plaatsen’ en ‘Dingen’ ook het  het onderdeel ‘Mensen’.  Plaatsen zijn steden, plekken op de wereld, Dingen zijn dingen als Lucht, Boten, Concerten enzovoort. Het onderdeel Mensen bestaat uit de verschillende mensen in je foto’s. Leuk hoor, die Plaatsen en Dingen, maar ik had me erg verheugd op Mensen, waarbij de mensen in de foto’s zouden zijn herkend en gegroepeerd bij elkaar zou staan. Helaas, hier in Nederland kunnen we niet beschikken over Mensen, want dat geeft problemen met onze privacy-wetgeving. Toch kun je het aanzetten als je dat graag wilt. Gezichtsherkenning aanzetten in Google Foto’s.

Mensen in Google Foto’s

Als je in Amerika bent, kun je zonder problemen beschikken over PeopleMensen – in Google Foto’s. Daar mag het wel, dat je in je eigen fotoverzameling de herkende mensen voorziet van hun naam en ze daardoor heel makkelijk kunt terugvinden. Waarom mag het daar wel en hier niet? Zijn ze in Amerika minder streng met de privacy? Zijn ze in Europa te streng? Het idee in Europa over de gezichtsherkenning in bijvoorbeeld Google Foto’s is, dat andere personen dan jezelf eerst aan jou toestemming moeten geven om ze door de Google-gezichtsherkenning te laten herkennen en benoemen. Je koppelt aan een gezicht een naam en dat gezicht en die naam verdwijnen ergens in de Google-databases. En inderdaad, misschien wil die persoon helemaal niet in een Google-database verdwijnen, ook al zegt Google hierover dat die data alleen door degene gebruikt kan worden van wie de fotobibliotheek is.

Gezond wantrouwen

Omdat het ondoenlijk is om vooraf iedereen om toestemming te vragen of ze wel of niet ‘herkend mogen worden’ staat gezichtsherkenning, het onderdeel Mensen, dus uit in een groot deel van Europa. Jammer? Ja, ik vind het jammer. Maar een gezond wantrouwen tegen de Apple, Googles en Facebooks van deze wereld is natuurlijk wel op zijn plaats. In mijn eigen – privé – Lightroom-bibliotheek heb ik gezichtsherkenning aanstaan. Ik heb niemand om toestemming gevraagd. Overtreed ik privacyregels als ik een foto exporteer met de trefwoorden van de namen van de personen en die foto dan online zet?

Mensen aanzetten

Vertrouw jij Google? Hebben ze nog hun motto om niet evil te zijn? Als je denkt Ach, wat kan Google nu helemaal met die namen en die gezichten? dan kun je het onderdeel Mensen met een heel klein beetje moeite ook in Nederland  aanzetten en gebruiken.

Het gaat op je Android-apparaat in vier stappen:

  1. Ga naar de Instellingen van je Android-telefoon. Ga naar het onderdeel Applicaties en scroll naar Foto’s. Kies daar voor Gegevens wissen. Je doet zo een reset van de Foto’s-applicatie. Daarmee wis je niet de foto’s in de Google-database, maar de instellingen en de tijdelijke opslag op je Android-apparaat.
  2. Ga naar de Google Play Store en download daar de applicatie TunnelBear. Met TunnelBear – een VPN-applicatie – kun je net doen of je in een ander land aan het internetten bent en dat is precies wat je wilt, je wilt je voordoen als surfend in de Verenigde Staten.
  3. Volg de instructies om TunnelBear  aan de gang te krijgen. Maak een connectie met TunnelBear en klik op een verbindingspunt in de Verenigde Saten.
  4. Open Google Foto’s opnieuw, je logt weer automatisch in met je Google-account en als je zo ver bent, ga je naar de Instellingen. Daar zet je Vergelijkbare gezichten groeperen aan.
Kies bij de App-info van Google Foto's voor Gegevens wissen en maken via TunnelBear een VPN-verbinding met de Verenigde Staten.
Kies bij de App-info van Google Foto’s voor Gegevens wissen en maak via TunnelBear een VPN-verbinding met de Verenigde Staten.
In Google Foto's ga je naar Instellingen en daar zet je 'Vergelijkbare gezichten groeperen' aan.
In Google Foto’s ga je naar Instellingen en daar zet je ‘Vergelijkbare gezichten groeperen‘ aan.

Klaar ben je. Afhankelijk van de hoeveelheid foto’s die je in Google Foto’s hebt staan duurt het even, maar al snel verschijnt het onderdeel  Mensen als je de zoekfunctie inschakelt. Google Foto’s heeft alle in feite alle  gezichten die bij elkaar horen al gegroepeerd ergens op een server staan, jij hoeft alleen nog maar de namen aan de gezichten te koppelen. Maar wel eerst toestemming vragen!

Soms, of misschien meer dan soms, werkt die gezichtsherkenning niet meteen of werkt het haperend: dan weer wel, dan weer niet. Lees er HIER meer over. (Toevoeging van 12 juni 2018.)

Op dit blog schrijven we veel over Google Foto’s. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s uit de serie ‘Haal meer uit je smartphone’. Maar ook daar staan ongetwijfeld niet alle antwoorden in. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen.

7 gedachten over “Google Foto’s: gezichtsherkenning aanzetten”

  1. Ik heb gedaan wat hier staat beschreven om gezichtsherkenning mogelijk te maken, maar als ik Tunnelbear inschakel, kan ik niet meer inloggen bij google foto’s. Wat kan ik doen??

  2. Hoe bedoel je: Niet meer inloggen bij Google Foto’s? Ik neem aan dat je op een Android bent? Als het goed is, dan ‘denkt’ Google alleen dat je niet in Nederland bent. Maar je Google account moet gewoon blijven werken. Dus als je weer naar Google Foto’s gaat, dan moet je gewoon je foto’s kunnen zien.

  3. @Rolf Oldenburger: volgens mij kan het onder iOS ook met Tunnelbear. Op de PC werkt Tunnelbear ook, maar ik heb het daar nooit geprobeerd. Ik zal beide manieren komende week eens proberen.

    1. Ik heb ondertussen een VPN via de USA gemaakt met Hola. Ik zie de ‘mensen-categorie’ ook verschijnen maar ik zie helaas nog geen personen verschijnen. Ik vermoed dat dit te maken heeft met het belachelijk grote aantal foto’s dat ik ondertussen heb geupload.

  4. Beste Hans,

    Bedankt voor je goed geschreven artikel!. Ik heb via een VPN mijn foto’s laten analyseren door google. Echt een hele leuke optie. Maar na een paar uur worden er slechts 59 gezichten gevonden in al mijn foto’s. Terwijl er echt veel meer verschillende gezichten zijn te vinden. Wat doe ik verkeerd?

    Vriendelijke groet,

    Bart

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.