Gisteren kwam er een vraag van een lezer over Vergelijkbare gezichten groeperen in Google Foto’s. Nee, niet over de manier waarop je de gezichtsherkenning kunt aanzetten, dat staat HIER uitgelegd. Vergelijkbare gezichten groeperen stond bij hem aan, maar werkte niet, of soms maar half. Dat is een bekend, maar moeilijk oplosbaar probleem.
Vergelijkbare gezichten groeperen
Vergelijkbare gezichten groeperen is een mooie mogelijkheid in Google Foto’s. Zoals bekend is het niet standaard beschikbaar in de EU, maar wel aan te zetten. Als je het hebt aangezet zie je, als je in de zoekbalk tikt, de gezichten verschijnen waarvan Google denkt dat ze hetzelfde zijn. Die gezichtsherkenning wordt niet uitgevoerd op je smartapparaat zelf, dat gebeurt op de servers van Google. Je hebt er dus geen invloed op. Heb je de gezichtsherkenning aangezet, dan duurt het even voordat de herkende gezichten in je Google Foto’s-app verschijnen. Het schijnt zo te zijn dat alle gezichten door Google op hun servers al verzameld zijn, waardoor ze na het aanzetten vrij vlot verschijnen.
Haperingen
Soms – regelmatig? – gebeurt er niets of komen de gezichten mondjesmaat binnen. De lezer schreef: Via een VPN verbinding heb ik gezichtsherkenning kunnen inschakelen op mijn foto’s. Deze start alleen niet. Na e.e.a. gelezen te hebben in de fora van mensen met hetzelfde probleem. Heb ik de functie een dag uitgeschakeld en daarna weer ingeschakeld. Nu worden er enkele gezichten herkent, maar daarna stopt het weer. (Her)Kent u dit probleem en zo ja, kunt/wilt u mij uitleggen wat er fout gaat? Uitleggen wat er fout gaat? Dat is moeilijk bij iets dat automatisch moet werken.
Geen invloed
Op Vergelijkbare gezichten groeperen heb je – als je het hebt aangezet – helemaal geen invloed. Het moet ergens bij Google gebeuren en Google doet dat geautomatiseerd. Er zit niet iemand af te wachten totdat jij het aan zet en die dan vervolgens ergens een schakelaartje overhaalt. Google Foto’s werkt over het algemeen soepel en betrouwbaar, maar met die gezichtsherkenning is deze lezer niet de enige die dat probleem heeft. Bij mij werkte deze functie na het aanzetten meteen en goed. Na een half jaar echter, stopte het ineens en werden op nieuwe foto’s geen nieuwe gezichten meer herkend.
Huisdieren en mensen

Natuurlijk zocht ik ook op de Google fora om hulp, maar verder dan de app van je smartapparaat halen en die er opnieuw opzetten gingen de adviezen niet. En dat hielp dus nooit. De foto’s van Google Foto’s staan op de servers bij Google, dus het kan geen kwaad om Google Foto’s-app van je smartapparaat af te halen, maar helpen doet het zelden tot nooit. Bij mij begon het na een paar maanden ineens weer te werken. Overigens werkt nog steeds niet alles zoals ‘beloofd’. Huisdieren met mensen groeperen wat je bij Vergelijkbare gezichten groeperen kunt vinden werkt bij mij niet en bij mijn vrouw wel. Tussen de herkende gezichten staan bij mij geen huisdieren (bij haar overigens ook niet).
Wanhoop niet!
Als je op de fora van Google Foto’s kijkt, zie je altijd dezelfde oplossing (aangeboden door de Google-deskundige): haal Google Foto’s van je apparaat en zet het er opnieuw op. Of log uit met je account en log opnieuw in. Neem bijvoorbeeld deze thread over dit probleem of deze. Een oplossing krijg je niet. Google onderzoekt het probleem en heeft er blijkbaar nog geen oplossing voor gevonden. HIER is nog een stukje over het probleem. Over het Huisdierenprobleem vond ik eenzelfde nutteloze discussie. Hoewel… Hoopgevend was hier de laatste reactie in dit ‘draadje’: Hé, ik was zo moe van het wachten dat ik dacht dat het (Mensen en Huisdieren H.F.) een mythe was, maar op wonderbaarlijke wijze werkt ‘Mensen & Huisdieren’ eindelijk, dus twijfel niet, het zal op een dag als bij toverslag verschijnen… Daar hopen we dan maar op.
Op dit blog schrijven we veel over Google Foto’s. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s (2de editie) uit de serie ‘Haal meer uit je smartphone’. Maar ook daar staan ongetwijfeld niet alle antwoorden in. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen (al weten wij ook niet overal het antwoord op, maar misschien andere lezers wel).
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.