Leer InDesign met Classroom in a Book

‘Maar ik wil gewoon even die tekst en wat plaatjes bij elkaar zetten. Dat kan toch, met dat InDesign of zo?’ Ja, dat kan. En dat kan jij nu ook. Iedereen kan in een kwartiertje doen waar vroeger jarenlang monnikenwerk voor nodig was. Hup, klikkerdeklik, klaar die pagina. Of die nieuwsbrief, dat affiche, een folder, boekje, noem maar op. Met InDesign kun je echter veel méér… Leer InDesign met Classroom in a Book.

Het is prachtig dat Adobe InDesign enerzijds door iedereen heel ‘oppervlakkig’ gebruikt kan worden. Je krijgt een blanco vel, zet wat kaders met teksten en beelden neer, schuift wat ermee rond, maakt ze groter, kleiner, langer of korter. En dan kan je de pagina printen en/of een PDF ervan maken. (Lees maar les 1 en 2 – zo gebeurd.) Maar anderzijds voel je als beginner al aan je water dat er vast ook slimmere werkwijzen zijn om grotere publicaties te maken, zoals een uitgebreide folder, een boekje, of een serie advertenties. Die werkwijzen zijn er inderdaad ! (Les 3 en volgende…)

Beproefde werkwijzen

Want InDesign is méér dan een programma dat je sec laat maken wat je de lezer wil laten zien. Het is vooral een programma dat jou sneller en makkelijker helpt te werken. Hulplijnen, basispagina’s, stijlen; allemaal beproefde werkwijzen om sneller en consistenter iets te maken wat er ook nog mooi uitziet. Dat is waar dit boek over gaat.

De serie Classroom in a Book bestaat uit goed verzorgde uitgaven over de populaire Adobe-software. Ze zijn ideaal zijn als leerboek voor beginners. Wel wat dikker dan een doorsnee ‘Dummies’ boek, want dit soort software biedt nu eenmaal veel mogelijkheden, zelfs al in de basis.

Nadoen en zelf toepassen

De lessen in het boek nemen je aan de hand bij het maken van enkele gevarieerde publicaties, van simpel tot complex. Alle benodigde bestanden (teksten en beelden) staan klaar. Je mag ook gerust even spieken wat de uiteindelijke publicatie wordt (het uiteindelijke bestand krijg je ook aangereikt). En dan werk je ‘volgens het boekje’ stapsgewijs naar dat doel. Er wordt wel van je verwacht dat je de opgedane inzichten en uitgevoerde handelingen onthoudt en leert in je eigen producties toe te passen.

Van pril begin tot een goeie basis

De vele onderwerpen die het boek behandelt komen de meeste gebruikers wel van pas. Maar soms schiet het boek wat te ver is door in de hang naar handigheid. Het automatisch laten aanmaken van foto-bijschriften aan de hand van meta-gegevens is bijvoorbeeld zo’n werkwijze waarvan ik me afvraag of dat wel zo ‘basaal’ is. En technieken zoals het aanmaken van stijlen voor tabellen zijn gewoon te ingewikkeld. Laat zoiets dus gerust liggen…

Het boek behandelt ook niet het héle programma – mijn hemel, nee. Dan was er wel meer papier nodig ! Het biedt een meer dan goeie basis. Voor een uitleg van werkelijk àlle onderwerpen en technieken kan je beter de online Help-functie raadplegen of het massieve maar nog niet verouderde InDesign CS6/CC-boek van Aad Metz ter hand nemen. Of nog beter: pak het kersverse boek InDesign Tips, Trucs & Technieken van Jan Ris, wat een ruime selectie aan extra vaardigheden en handigheden voor de ervaren gebruiker biedt.

En een beetje digitaal

De laatste twee lessen van het boek (13 en 14) gaan in op de digitale mogelijkheden van InDesign. Het maken van een invulbaar PDF-formulier en een aardige interactieve ePub Fixed Layout is lang niet zo moeilijk als veel gebruikers denken. Dus dat pak je ook effe mee!

Een gedachte over “Leer InDesign met Classroom in a Book”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.