Eindelijk échte InDesign-tips, trucs en technieken…

Haa, heerlijk! Eindelijk eens een auteur die de basis durft te laten liggen en juist ervaren gebruikers een buffet aan handige features en wetenswaardigheden presenteert, zodat ze hun werk mooier én sneller kunnen maken met échte InDesign-tips!

Ik word altijd een beetje kriegelig van websites en video’s die basale en normale werkwijzen als ‘Tips & Trucs’ aanprijzen, of nog erger: ‘Hidden Secrets’! Alsof de software een goochelshow is en ontwikkelaars ervan allerlei nuttige functies liever verbergen en geheim houden. Maar dit boek van Jan Ris, DTP-er van het eerste uur en grafo pur-sang, mag de titel met vlag en wimpel dragen ! Het helpt je werkelijk de lat hoger te leggen in InDesign, door verder te gaan dan die basis. Niks geheims, maar gewoon een kwestie van een volgend niveau.

Eeuwenoud en toch modern

Adobe InDesign is een modern digitaal gereedschap, maar het vertegenwoordigt ook een eeuwenoud vakgebied vol (typo)grafische goede gebruiken, beproefde elegantie en mateloze precisie. Achter ieder knopje en instellinkje schuilt wel een vakmatige wens of computermatige handigheid. Jan Ris lepelt in zijn boek pakweg een paar honderd van dit soort tips, trucs en technieken voor je op. Iedere spread snijdt weer een nieuw onderwerp aan. (Ken je de term ‘spread’ niet, dan kan je beter eerst de basis van InDesign leren…)

Misschien zijn er wel 1001 van dergelijke tips en technieken te bespreken, maar Jan maakt een uitstekende eerste selectie, waarbij hij ook nog eens inhoudelijke achtergronden en esthetische aanwijzingen geeft.

Technisch, ethisch, en bijna filosofisch

Echte InDesign-tips
Tabpuntjes!

Zo legt hij zonneklaar uit wat het technische verschil is tussen een keuze-rondje of -vierkantje in een PDF-formulier (da’s géén toevallige voorkeur van de ontwerper). Of dat het uitpunten van tabs veel rustiger oogt met wat kleinere, gespatieerde puntjes. Hij behandelt zelfs dat cruciale maar onbekende en onbegrepen commando ‘Volgorde van pagina’s wijzigen toestaan’. Pardon – wie staat wie toe om wat te wijzigen ? Het wordt allemaal duidelijk en bruikbaar, dankzij Jans heldere uitleg.

Slimmer, sneller, mooier

Voor een InDesign-gebruiker met wat ervaring is het boek een smulpartij aan tips, trucs, toetsen; talloze nuttige en handige wetenswaardigheden. Enerzijds zul je sneller gaan werken, want voor iedere repeterende of omslachtige handeling die je in InDesign zou willen doen, bestaat er wel een knopje of optie om het slimmer te doen. Anderzijds zullen je opdrachtgevers gaan zeggen: ‘ik weet niet wat jij anders dan anderen doet, maar als jij iets maakt ziet het er verzorgder uit’. En zelfs als gevorderde gebruiker zul je de nodige pareltjes uit het boek kunnen plukken, die je effectiever laten werken.

Géén basis… gelukkig !

Beginnende gebruikers die denken dat ze het InDesign-varkentje wel even kunnen wassen door snel even wat tips en trucs te lezen/leren, moeten dit boek dus terzijde laten liggen. Begin bij de basis is dan het advies. Neem daarvoor liever het gloednieuwe Classroom in a Book van Adobe zelf, of het oudere maar nog steeds gangbare Handboek van Peter Maas. Ben je vertrouwd met die beginselen, zoals het werken met kaders voor teksten en beelden, het maken van Basispagina’s en de typografische Alinea- en Tekenstijlen, dan ben je ‘rijp’ voor dit boek.

Een prachtige Top 100

Natuurlijk kan je talloze webpagina’s met dertien-in-een-dozijn lijstjes met Tips & Trucs online nakijken, maar dat kost veel tijd en persoonlijk vind ik dat ze zelden het basis-niveau ontstijgen. Met dit boek heb je meteen een prachtige Top 100 te pakken, in je moerstaal!

Het boek Adobe InDesign CC2018 Tips, trucs & technieken is te bestellen bij elke online-boekhandel, bij jouw favoriete boekhandel om de hoek én bij de uitgever.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.