Gouden Tips van Jan Ris voor Illustrator, InDesign en Photoshop

Deze maand zijn er liefst drie boeken van de maand! Het zijn boeken over de heilige drie eenheid van de applicaties: Photoshop, Illustrator en InDesign. Auteur Jan Ris stelde uit zijn jarenlange serie tips en trucs over deze applicaties drie boeken samen met handige tips, trucs & technieken. Deze maand publiceren we op dit blog een aantal voorproefjes uit deze boeken. Jan Ris schreef over de totstandkoming van deze drie boeken een gastblog, dat je hieronder kunt lezen. Gouden tips van Jan Ris!  (H.F.)

Ieder mens wil tips. Gouden tips hoe je minder onkruid krijgt op je platje, gezonder eten zonder stress en betere sex. En natuurlijk willen we supertips over Photoshop. Misschien in mindere mate over InDesign en Illustrator, omdat meer grafische niche. Bij elke training die ik geef, kan ik nog zo diep op de materie ingaan, of prachtvolle praktijkvoorbeelden voorleggen, maar uiteindelijk willen mensen toch ook tips en trucs horen. Vooral van die diepgravende tips waarmee je je collega’s kan overdonderen. Of de klant.

Iemand vroeg waarom ik al die tips niet een keer wilde bundelen? Goed plan! Vorig jaar verzamelde ik mijn meest diepgravende tips over Adobe’s heilige drie-eenheid en schreef er een boek van. Met superhandige indeling en de uitgever toverde er een prachtige full colour uitgave van met harde kaft. Kortom: een topboek. Klaar, dacht ik. Daar hebben die vormgevers wat aan, en art directors, de dtp-ers en verder een ieder die iets met ons digi-grafische vak van doen hebben.

Gouden tips van Jan Ris
Een spread uit Adobe Ilustrator, Tips, trucs en technieken.

Onbegrip

Maar ik had me te snel klaar gedacht. Toen het boek uitkwam, kocht elke bevriende crea meteen een exemplaar. Trouwe vrienden! Om daarna de een na de ander te bekennen dat ze het een mooi boek vonden, maar van de inhoud niets begrepen. Sommige trouwe vrienden stuurden het zelfs terug naar hun webwinkel: de tips waren te moeilijk en de trucs te bewerkelijk.

En zo kwam het dat de drie boekjes van dit jaar tot stand kwamen: de tips in deze boekjes zijn toegankelijker, de trucs zijn superhandig, maar dit keer ook voor elke crea uitvoerbaar. Bovendien leek het een goed idee om elke app z’n eigen boekje te geven. Want niet iedereen die Photoshop leuk vindt, houdt ook van InDesign of wil persé overweg raken met Illustrator. Verder is de formule van deze drie boekjes hetzelfde als van dat ‘te moeilijke’ boek: ook hier gaat het om een bonte verzameling gewilde tips en trucs, kwistig geïllustreerd.

Voorbeelden van tips

Gouden tips van Jan Ris
Een spread uit Adobe InDesign, Tips, trucs en technieken.

Een paar voorbeelden van tips? Doen we. Bijvoorbeeld deze, over hoe simpel je in InDesign een foto kan stoppen in meerdere kaders tegelijk. Selecteer die kaders en maak er een samenstelling van en importeer de foto in het samengestelde pad. Of omgekeerd, hoe je meerdere foto’s in één kader kan stoppen. Simpel, door de beeldkaders te groeperen, te knippen en daarna te plakken in het omvattende kader. Gebruik daarna vooral het Lagenpanel om je weg door het woud van ingesloten kaders en foto’s te vinden. Heb je hier illustratieve kaders voor nodig, dan kun je die halen uit Photoshop: teken een vorm, kopieer en plak in Illustrator. Geef het pad daar een vulkleur, kopieer en plak in InDesign. Presto: illustratief kader.

Gouden tips van Jan Ris
Een spread uit Adobe Photoshop, Tips, trucs en technieken.

In het Photoshopboekje kun je tips lezen over hoe je een echte valschaduw maakt door een laageffect om te zetten naar een eigen laag en die te transformeren tot een realistische schaduw. Maar er staan ook tips in om 3D-tekst te maken, met rook te schilderen of vreemde patronen te creëren. En in het boek over Illustrator lees je veel tips over paden, zoals met één pad spoorrails of een snelweg neerleggen, hoe je een regenboog tekent of een wijnfles in 3D maakt.

Het maken van deze boekjes gaf me veel plezier en ik hoop dat de kopers en leners ze met plezier lezen in de trein, op het terras of op de boot. Neem ze vooral mee op vakantie.
Jan Ris

2 gedachten over “Gouden Tips van Jan Ris voor Illustrator, InDesign en Photoshop”

  1. Ik riskeer het gevaar dat sommige lezers dit een té commerciële boodschap zullen vinden. Desondanks geef ik hier graag mijn reactie. Ik lees al vele jaren de tips van Jan Ris. Hij is een uiterst bevlogen maar vooral ook een uiterst vakkundige gebruiker van grafische en fotografische software. Hij kent de programma’s tot in de details en schrijft gedetailleerd over de werking én de – in zijn ogen – gebreken van de software. Gelukkig dat er nu een uitgever is die hier een boekenserie van heeft gemaakt. Koop deze boeken als je je brood moet verdienen met deze softwaretoepassingen. Je gaat er – indien je de boeken ook leest – sneller door werken en kunt er ook meer creatieve oplossingen mee vervaardigen. Lezen dus!

  2. Dit zal interessante materie zijn. Ik vraag mij wel af waarom er ook niet aan wordt gedacht digitale versies van te maken, zodat niet alleen “Nederlanders” erbij kunnen. Gewoon een suggestie hoor, maar ik weet zeker dat veel meer mensen er waarde uit zullen putten.

    Groetjes,

    Lis

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.