iOS 12 focust op optimalisatie en snelheid

iOS 12 maakt oude apparaten sneller

Opvallend nieuws van Apple: het dit najaar verschijnende mobiele besturingssysteem iOS 12 maakt oudere apparaten (en ook nieuwe natuurlijk) een stuk sneller.

Je kunt zeggen of denken wat je wil van Apple, maar je moet ze nageven dat ze hun hardware middels updates verdraaid lang in leven houden. Dat is zeker in de huidige wegwerpmaatschappij een prettige ervaring. In ieder geval geldt dat iOS 12 – dat ergens in de herfst van dit jaar uitkomt – op alle iPhones, iPad’s en iPod’s draait die ook iOS 11 (kunnen) draaien. Een inmiddels alweer bijna 5 jaar oude iPhone 5s bijvoorbeeld gaat daardoor weer een jaartje langer mee. Sterker nog: het toestel zal er na de upgrade ook nog eens vlotter van worden, zo belooft Apple. Met name op de oudere modellen hardware merk je dat het meest. In de vorm van onder meer veel sneller startende apps, een vlotter toetsenbord en meer. Het is dan ook niet voor niets dat iOS 12 als hoofdkenmerk optimalisatie heeft.

Optimaliseren!

Heel veel nieuwe functies tref je dit jaar niet aan in de nieuwste versie 12 van iOS. En dat is eigenlijk een heel goede zaak. Daar waar andere fabrikanten zich nogal eens richten op het toevoegen van allerlei nieuwe functies, verliezen ze daarbij vaak ook het doel van efficiëntie en stabiliteit uit het oog. Apple pakt het dit jaar anders aan. Door zoveel mogelijk te concentreren op het repareren van de welhaast onvermijdelijke bug hier en daar houd je een heerlijk stabiel OS over. Omdat ook de code helemaal gefinetuned en opgeschoond is, levert het ook forse snelheidswinst op. Apps kunnen tot twee keer sneller starten ten opzichte van iOS 11, terwijl ook allerlei andere zaken vlotter werken. Vrees echter niet: er zijn toch ook nog wel een paar nieuwtjes in iOS 12 te vinden. Zo besteed Apple uitgebreid aandacht aan privacy. Zo word je in Safari niet meer gevolgd door allerlei Share-knoppen en vervelende tracking-cookies. Verder helpt de nieuwste iOS je meer bewust met je ‘schermtijd’ om te gaan. En zorgt het voor een betere nachtrust dankzij een verbeterde stilte-modus.

Samen communiceren

Je kunt nu ook met tot 32 mensen tegelijk Facetimen, ideaal voor een virtuele vergadering bijvoorbeeld. Bezitters van een iPhone X kunnen uitzien naar een flinke berg nieuwe animoji’s, en ook kunnen zij hun eigen exemplaren maken. Naar verwachting worden er trouwens ook weer flink wat nieuwe reguliere emoji’s toegevoegd. De AR-kit voor augmented reality is eveneens onder handen genomen, en zijn de standaard-apps verbeterd. Er is zelfs een app toegevoegd waarmee je afstanden kunt meten. Maar het belangrijkste is en blijft wat ons betreft de verbeterde snelheid. En natuurlijk de optimalisatie met een nog weer betere stabiliteit tot gevolg.

Het boek Ontdek iOS 11 voor iPad en iPhone, 2e editie van Henny TemminkVoor nu kan je nog heel wat leren van het huidige iOS. Lees bijvoorbeeld het boek Ontdek iOS 11 voor iPad en iPhone, 2e editie van Henny Temmink maar eens!

 

 

Hier lees je meer berichten over iOS.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.