Ik ben geen robot, toch? (Bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/arthur-caranta/3060257995)

Ik ben geen robot

Gék word je ervan. Steeds vaker duikt een onschuldig ogend selectievakje ‘Ik ben geen robot’ op bij het inloggen bij een of andere webdienst.En al even vaak volgt er dan een lange reeks van plaatjes die je als een hersenloze baby aan moet klikken.

Lang niet alle webdiensten – ongeacht of dat nu bijvoorbeeld een webshop, een reisbureau of een maildienst is – zien in dat je klanten wegjagen met (re)captcha’s. Deze irritante raadseltjes teisteren ons al jaren en worden steeds complexer. Wat we bedoelen zijn de eindeloze rij plaatjes waarin je bijvoorbeeld een brandkraan moet kiezen. Of een etalage. Of een stoplicht en ga zo maar door. Het idee is dat kwaadwillende geautomatiseerde systemen daarmee buiten de deur gehouden worden. Zelfs áls dat al zo is (kunstmatig intelligente systemen worden steeds beter!) schrikt het ook potentiële klanten af. Je kunt er als aanbieder beter voor kiezen om bijvoorbeeld bij drie keer een fout wachtwoord je account te blokkeren, dat levert minder frustraties op. Zeker als je vervolgens per mail het vergeten wachtwoord kunt resetten. Liever een robot meer als klant, dan tientallen klanten van vlees en bloed verliezen.

Steeds moeilijker

Juist omdat computers steeds slimmer worden, worden de captcha’s en re-captcha’s (de exemplaren met de plaatjes) steeds zinlozer. Een paar jaar geleden werden we getrakteerd op woorden waarvan de tekst ernstig vervormd was. Zo vervormd, dat een mens ze maar al te vaak niet kon lezen. Software leerde het trucje echter al snel beter te doen dan de mens en loste de ‘raadsels’ nagenoeg foutloos op. Exit oorspronkelijke captcha dus. Inmiddels zijn we op het punt belandt dat ook de plaatjesraadsels prima door een computer zijn op te lossen. Vandaar dat je inmiddels steeds meer plaatjes met onscherpe objecten al dan niet half verstopt achter een boom te zien krijgt. En dan ook nog eens heel veel. Tijdens het klikken analyseert de software die als controleur fungeert het klikgedrag. Uit dit gedrag kan worden opgemaakt of het om een mens of softwarematige robot gaat die de raadseltjes oplost. Nog wel.

Robot of geen robot, dat is de vraag...

Zoek een captcha-loos alternatief

Kortom: captcha’s als beveiligingsmethode lijken hun langste tijd hopelijk wel gehad te hebben. Maar zolang ze er nog zijn: wat een ellende. Zeker als je ook nog eens een tikfout in je wachtwoord gemaakt hebt. Want dan moet het hele circus weer opnieuw doorlopen worden, hopelijk deze keer wel voorzien van een correct wachtwoord. Ontsnappen eraan is onmogelijk. Heeft een site waar je voor een of andere dienst in moet loggen (re)captcha’s in gebruik, dan is het enige alternatief een soortgelijke dienst, winkel of wat dan ook zoeken die er geen gebruik van maakt. Gelukkig zijn dat er steeds meer.

Het boek Veilig online, bescherm jezelf tegen cyberaanvallenBehalve dat aanbieders van diensten hun zaakjes op orde moeten hebben, die je ook zelf de beveiliging van je systeem goed te onderhouden. Waar je daarbij op moet letten leer je bijvoorbeeld in het boek Veilig online, bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs: Hans Frederiks & Ronald Smit).

2 gedachten over “Ik ben geen robot”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.