De iPad wordt met elke versie beter. En eigenlijk is het vooral de software waar het om draait. De laptop kan steeds vaker in de tas blijven!
Zo af en toe kijken we hier eens naar de mogelijkheden van de iPad. Of beter: is ie (al) geschikt voor serieus werk? Die vraag kan inmiddels steeds vaker met ja beantwoord worden. Dat heeft vooral te maken met meer en meer apps van ‘desktopkwaliteit’ die voor iOS verschijnen. Serieus tekstverwerken kan sowieso al met de voor iPad-gebruikers gratis versie van Pages. Deze door Apple gemaakte tekstverwerker is ook in de mobiele variant verrassend uitgebreid. Ook met Word van Microsoft valt op een tabletscherm prima te werken. Toch missen we daarin wel de extraatjes als het gebruik van (bedrijfseigen) sjablonen en meer. Dat de iPad zelf daar helemaal geen belemmering voor hoeft te zijn bewijst Office 700. Dit betreft een écht volledige versie van OpenOffice met alle toeters en bellen van de pc-versie voor de tablet. Draait als een zonnetje op de iPad Pro’s en de meer recente ‘gewone’ iPad’s. Ook een app als Artstudio Pro of Affinity Photo zijn apps die dezelfde functionaliteit als een pc-versie bieden.
PC-(gelijk)waardige apps
Softwaremakers zien meer en meer brood in de iPad als vervanger voor de laptop. Dat zie je bijvoorbeeld ook aan Adobe, die nog dit jaar met een volledige (!) versie van Photoshop voor deze tablet uit moet komen. Lightroom CC is er al voor en biedt eigenlijk dezelfde RAW-fotobewerkingsmogelijkheden als de desktopversie. Alleen Lightroom Classic voor PC of Mac biedt meer opties. Het gestaag groeiende arsenaal aan ‘desktop’-apps voor de iPad maakt – zo merken we hier zelf ook – dat de laptop steeds vaker in de tas blijft. Want waarom zou je bijvoorbeeld een Windows-laptop opstarten. Duurt – zeker als je niet vanuit de slaapstand start – lang en bovendien is de kans groot dat je voordat je ook maar iets aan werk kunt verrichten eerst een update voor de kiezen krijgt. Láát maar dus. De iPad is met een knopdruk direct beschikbaar. En zelfs vanuit uitgeschakelde toestand opstarten gaat rap. Geen gedoe met virussen en virusscanners, gewoon: hoppa aan het werk. Best prettig, zeker als je bijvoorbeeld ineens inspiratie krijgt voor het een of ander.
iOS steeds veelzijdiger
Ook dit artikel is op de iPad getikt. Waarom ook niet? Steeds meer software – zoals het achter deze site verstopte WordPress – draait uitstekend in Safari; de standaardbrowser voor iOS. De afbeeldingen zijn netjes op maat gesneden met het al genoemde Artstudio Pro. De ‘workflow’ is nauwelijks anders en zeker niet trager dan op een pc. En dat geldt voor veel meer werkzaamheden. De in september uitkomende nieuwe versie van iOS moet zich nog meer op productiviteit gaan richten. Er is nog weinig over bekend, maar het schijnt in ieder geval mogelijk te moeten worden om meerdere instanties van een app te openen. En naast elkaar te gebruiken. Serieus multitasken dus, altijd fijn. Eens kijken hoe de vlag er over een tijdje weer bijhangt. In ieder geval geldt dat als je een paar jaar terug kijkt in de tijd de iPad – met name dankzij iOS – niet zozeer een evolutie maar een revolutie heeft doorgemaakt. Het is inmiddels lang niet alleen een platform voor het consumeren van media meer, maar ook een platform voor het creëeren daarvan!

Als je meer wilt weten over de vele mogelijkheden van de iPad (en iPhone), dan is er het boek Ontdek iOS 12 voor iPad en iPhone, geschreven door Henny Temmink. Laat je verrassen en leer alles over dit mobiele platform!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.