Oude printers en macOS Mojave: géén stress! (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/photos/printers-oude-verlaten-recycling-344016/)

Oude printers en macOS Mojave: géén stress!

Er wordt flink wat afgeklaagd door gebruikers van macOS Mojave. Althans, door hen die een ‘oude’ printer hebben die niet meer werkt. Maar in veel gevallen is die frustratie nergens voor nodig.

Apple heeft met de introductie van macOS Mojave besloten om een groot deel van de printers niet standaard meer te ondersteunen. Voor fabrikanten een gouden kans, want als zij vervolgens geen Mojave-drivers uitbrengen (wat veel inderdaad niet gedaan hebben) levert dat wellicht weer een stroom aan nieuwe klanten op. Punt is dat dit natuurlijk onzin is. Waarom een perfect werkende printer weggooien? Is in een hoop gevallen ook niet nodig. We beginnen met de netwerkprinters (ofwel: printers die voorzien zijn van al dan niet draadloze netwerkmogelijkheden). De kans dat je die rap aan de praat krijgt – ook al heeft je fabrikant geen Mojave-compatibele drivers – is groot.

Emulatiemodes

Punt is namelijk dat het overgrote deel van de printers zogenaamde emulatiemodes kent. In het geval van onze ‘antieke’ – maar perfect functionerende – Brother HL-5250DN is dat de universele printertaal PCL én ook Postscript. Via het appelmenu in macOS, Systeemvoorkeuren en Printers en scanners verschijnt de printer dan ook probleemloos in het overzicht van aanwezige printers (mits deze aan staat natuurlijk). Een automatische check van de printermogelijkheden laat zien dat het hier om een generic PCL-printer gaat. Eenmaal toegevoegd kan er dan ook direct geprint worden. Wel is het irritant dat de standaardresolutie op slechts 300 DPI is ingesteld; dat levert grof ogende afdrukken op. Om dat euvel te verhelpen klik je in een willekeurig programma (bijvoorbeeld Safari – de standaardbrowser van macOS – met daarin een geopende webpagina) dat afdrukken ondersteunt in het menu Bestand op Afdrukken of Druk af en dan op Toon details in het geopende venster. Kies in het selectiemenu waar standaard Safari (in het geval je deze browser nu gebruikt) staat voor Printerfuncties. Selecteer vervolgens achter Resolution voor 600dpi. Kies nu in het selectiemenu achter Instellingen voor de optie Bewaar huidige instellingen als voorinstellingen, geef de voorinstelling een logische naam en klik op Druk af. Happy Printing!

Een hogere afdrukresolutie levert scherper ogende afdrukken op
Een hogere afdrukresolutie levert scherper ogende afdrukken op

USB

Een groter probleem onder macOS Mojave zijn oude USB-printers en netwerkprinters die op de een of andere manier toch niet goed gedetecteerd worden door het besturingssysteem. In dat geval is het zaak om allereerst in de handleiding van je printer op te zoeken of deze wellicht Airprint ondersteunt. Is dat het geval, dan zul je deze printer als Airprint-printer in de lijst met toevoegbare printers zien. Toevoegen en printen maar is dan het voor de hand liggende advies. Lukt dat allemaal niet, dan is nog steeds alle hoop verre van verloren. Heb je bijvoorbeeld toevallig een meer geavanceerde NAS in huis staan, dan kun je daarop wellicht je oude printer aansluiten. NASsen van Synology bijvoorbeeld ondersteunen dit trucje. Op die manier is een antieke USB-printer ineens als netwerkprinter beschikbaar. En om het nog mooier te maken is tevens gedacht aan een Airprint-server. Om een aangesloten printer (en dat mag ook weer een netwerkprinter zijn die je Airprint-mogelijkheden wilt geven!) toe te voegen klik je op de knop Start en dan Configuratiescherm in de webinterface van je Synology. Klik op Externe apparaten in het geopende venster en daarna op de tab Printer.

Synology

Wat je nu te zien krijgt verschilt per printer, met name netwerkprinters (zoals die van ons) en USB-printers kennen andere instellingsmogelijkheden. Via de selectiemenu’s Printermerk en Printerstuurprogramma kun je checken of er drivers voor jouw printer beschikbaar zijn. Niet? Stel dan onder Generic een PCL-printer in. Versie 5 en 6 zijn het meest gangbaar. Een echt antieke printer uit de digitale oudheid behoeft wellicht een lagere versie; kwestie van uitproberen. Vergeet niet het selectievakje voor de optie Apple Wireless Printing inschakelen aan te zetten. Vanaf nu kun je niet alleen printen vanuit macOS, maar ook vanaf een iOS-apparaat. Je vindt de printer onder Airprint. Heb je geen zin om geld uit te geven aan een NAS, dan zijn er ook diverse routers die als Airprint-server kunnen functioneren (zoals bijvoorbeeld deze). En met een beetje zoeken is er vast ook nog wel ergens een Airprint printer server te vinden. Ben je toevallig handig aangelegd, dan is zo’n servertje ook met een Raspberry Pi in elkaar te flansen.

Je kunt je Synology NAS ook als AirPrint-server inzetten
Je kunt je Synology NAS ook als AirPrint-server inzetten

We houden hoop!

Kortom: grote kans dat je die oude printer nog best aan de praat krijgt onder macOS Mojave! Scheelt niet alleen geld maar is ook nog eens goed voor het milieu. Heb je een multifunctionele printer staan met daarin ook een scanner, fax en wat al niet meer verwerkt dan krijg je via deze methode alleen de printer aan het werk. Voor de overige onderdelen is helaas echt een driver van de fabrikant noodzakelijk. Is die er niet, dan houdt het op. Staat tegenover dat een deel van die multifunctionals over een webinterface beschikt van waaruit ook gescand kan worden. In dat geval volstaat het om alleen de printer op een van de hierboven beschreven manieren toe te voegen; scannen doe je dan via de webinterface in de browser. Geef de hoop dus zeker niet op.

Meer weteHet boek Werken met een NAS, Alles over uw Synology NAS door Henk van de Kamer en Ronald Smitn over de mogelijkheden van Synology NASsen? Lees dan het boek Werken met een NAS, Alles over uw Synology NAS door Henk van de Kamer en Ronald Smit eens door. Grote kans dat u dingen leert waarvan u nooit had gedacht dat ze mogelijk waren!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.