Een NAS staat natuurlijk vooral bekend als een centrale opslagplaats in je netwerk. Een soort van harde schijf met netwerkaansluiting, zeg maar. Maar de meeste van dit soort apparaten kunnen (veel) meer!
De tijd dat een NAS in essentie ‘slechts’ een harde schijf met een netwerkaansluiting was ligt grotendeels achter ons. Zelfs de meest eenvoudige NASsen beschikken over extra functionaliteit. Denk aan zaken als de mogelijkheid tot het delen van een USB-printer, het zelfstandig downloaden van – ahem – vermaledijde torrents en bestanden uit nieuwsgroepen en meer. De net wat betere NAS is feitelijk een compleet mini-servertje waarmee verdraaid interessante dingen te doen zijn. Met name het merk Synology wordt in één adem genoemd als het gaat om uitgebreide NASsen. Het aardige is dat alle apparaten van dit merk – lopend van de meest betaalbare allergoedkoopste exemplaren tot de meest uitgebreide dure bedrijfsoplossingen – allemaal op hetzelfde besturingssysteem draaien. Dat bereikbaar is via je browser en aldaar een compleet bureaublad laat zien. Installeren van extra software is geen probleem. Zo is er bijvoorbeeld een Office-suite voor beschikbaar, waarmee je zowel thuis als van buiten af via internet altijd op je eigen systeem kunt werken. Uitstekend voor de privacy!
Foto’s en virtuele machines
Tegelijkertijd deel je bijvoorbeeld ook al je foto’s veilig via met wachtwoorden beveiligde accounts met vrienden en familie. Je kunt toegangsrechten tot albums per persoon of groep regelen. Of plaats al je muziek centraal op de NAS en deel deze via DLNA met je hifi-installatie. Bedien het geheel met een bijbehorende app, of via wederom de webinterface van de NAS. Er is keuze genoeg aan extra softwarepakketten om op het apparaat te installeren, dus je kunt er alle kanten mee op. Op de meer uitgebreide modellen van Synology kun je zelfs virtuele machines installeren. Ofwel: installeer Windows of Ubuntu eens en benader dat via het thuisnetwerk of internet. Zo heb je altijd je eigen besturingssysteem in de cloud bij de hand! Op die feature komen we binnenkort nog eens uitgebreid terug, want dat klinkt natuurlijk wel heel interessant!
Veilige, centrale opslag
Een NAS is – mits correct ingericht – een must have voor als je documenten, foto’s en meer veilig wilt bewaren. In dat geval moet je gaan voor een NAS met tenminste twee sleuven voor harde schijven (of desnoods ssd’s). Dan kan het geheel namelijk gespiegeld worden opgezet. Gaat er een schijf kapot, dan hoef je alleen die ene schijf te vervangen, waarna de gespiegelde set weer opnieuw wordt opgebouwd. De andere nog wel werkende schijf bevat namelijk een exacte kopie, dus je bent geen bitje aan gegevens kwijt geraakt! als je vervolgens ook nog zorgt voor een automatische back-up naar een externe harde schijf, een andere NAS of cloudopslag ben je helemaal het heertje m/v. Ook voor dat soort klusjes draait de gemiddelde NAS z’n hand niet om.
Systeemonafhankelijk
Kortom: die NAS moet je eigenlijk in huis hebben tegenwoordig. Extra voordeel is dat al je erop bewaarde data vanaf alle op je netwerk aangesloten systemen toegankelijk is. En daarbij maakt het niet of dat nou een Windowscomputer, een Mac, een Chromebook of een Linuxsysteem is. Ook mobiel benaderen via iOS of Android, of via je slimme tv is veelal geen probleem. Een mooie gedachte in een tijd dat ‘de computer’ steeds meer op z’n retour is. En consumenten niet meer naar merk of besturingssysteem kijken, maar vooral afgaan op wat ze met een beoogd apparaat kunnen en of dat bij hun behoeften past.
Meer lezen hoe je met een Synology NAS aan het werk gaat en wat de verdere mogelijkheden zijn? HIER vind je de artikelen die we er op dit blog over hebben geschreven.
Meer weten over wat je zoal met een NAS kunt doen? Lees dan het boek Werken met een NAS, Alles over uw Synology NAS door Henk van de Kamer & Ronald Smit. De focus ligt – zoals de subtitel natuurlijk al doet vermoeden op de NASsen van Synology. Maar vrees niet: er komen ook andere exemplaren aan bod. En niets staat u in de weg om zelf een NAS in elkaar te zetten…

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.