Flexibele schermen zijn mooi, maar of ze dagelijks meerdere keren vouwen overleven...? (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/jurvetson/6919668081)

Vouwfoon: lekker laten liggen voorlopig!

Samsung gaat opnieuw de eerder vertraagde Galaxy Fold uitrollen. Althans: het bedrijf beslist een dezer dagen wanneer precies. Maar zo’n vouwfoon is kwetsbaar.

Samsung heeft z’n lesje op de harde manier geleerd. Toen de fabrikant de opvouwbare Galaxy Fold aan journalisten uitdeelde bleek er al snel een levensgroot probleem met de toestellen. Na een paar keer open en dicht klappen tijdens dagelijks gebruik bleek het scherm uit te vallen. Daar blijken volgens Samsung twee hoofdoorzaken voor aan te wijzen. Ten eerste probeerden veel testers een beschermfolie te verwijderen in de overtuiging dat dit alleen voor verpakkingsdoeleinden aanwezig was. Daarnaast – veel ernstiger – bleek vuil zich razendsnel via kleine openingen op de vouwpunten naar binnen te werken. Een iets groter stofdeeltje of een zandkorreltje drukken bij openvouwen zo hard op het scherm dat dit defect raakte.

Folie

Of en hoe Samsung deze problemen bij de dure (€2000…) Galaxy Fold echt heeft opgelost is nog niet duidelijk. Bedenk dat er inmiddels al flinke hoeveelheden toestellen geproduceerd zijn. Mogelijk verschijnt er een waarschuwing op de verpakking betreffende het vooral niet verwijderen van de schermfolie. En misschien worden er ook afschermstickertjes of iets dergelijks voor de openingen op de vouwhoeken meegeleverd. Het blijft echter allemaal wat twijfelachtig ‘aanvoelen’. Een dergelijk duur toestel is sowieso al weggelegd voor slechts een heel specifieke doelgroep. En die gaat zonder twijfel massaal klagen als hun Fold na een paar dagen de geest geeft. Desondanks heeft Samsung besloten de telefoon alsnog uit te brengen.

Op de website van Samsung is de Galaxy Fold nog altijd vooraf te bestellen (https://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-fold/)
Op de website van Samsung is de Galaxy Fold nog altijd vooraf te bestellen (https://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-fold/)

Real world versus laboratorium

Het is zonder meer interessant om te zien dat een grote fabrikant als Samsung zich heeft vergist in hoe een telefoon in de praktijk gebruikt wordt. Goed, het heeft weliswaar de Fold tienduizenden malen door een robot open- en dicht laten klappen zonder problemen. Maar dat is in een gecontroleerde omgeving, niet een broekzak of tas waar stof, zandkorrels en andere zaken in rondzwerven. Dat binnengedrongen stofdeeltjes blijkbaar op een dusdanig kritiek punt belanden dat na een beetje druk een compleet (of in het gunstigste geval een half) scherm uitvalt is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Wat gaat er gebeuren als er per ongeluk een muntje tussen de dichtgeklapte helften van deze vouwfoon belandt?

Zinvol?

Last but not least kun je je afvragen of een vouwfoon sowieso praktisch is in de praktijk. De toestellen zijn behalve kwetsbaarder ook dikker dan de gangbare niet-vouwbare modellen. En hoewel zo’n uitklapsysteem mooi lijkt, worden de meeste telefoons onder de streep toch vooral voor communicatie gebruikt. Voor games, kijken van films enzovoorts pak je toch sneller een tablet. En gezien het prijskaartje dat aan vouwtelefoons hangt kun je én een high-end smartphone plus een puike tablet kopen terwijl die combinatie nog altijd minder kost. Voorlopig lekker laten liggen dus die opvouwbare telefoons. Laat andere ‘betatesters’ er eerst de fouten maar eens uithalen zouden we zeggen.

Ook dHet boek Ontdek de Android Phone, 6e editie, Voor Android Nougat en Oreo door Joris de Suttere Galaxy Fold draait op Android als besturingssysteem. Mocht je meer weer willen weten over de nieuwste versies hiervan, lees dan het boek Ontdek de Android Phone, 6e editie, Voor Android Nougat en Oreo door Joris de Sutter eens. Aardig detail: bij dit boek horen gratis videolessen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.