kant en klare vormen in Photoshop Elements

Kant en klare vormen in Photoshop Elements

Als je haast heb of wat minder creatief begaafd komen de kant en klare vormen in Photoshop Elements uitstekend van pas. Deze tip is afkomstig uit mijn boek Ontdek Photoshop Elements.

Naast de tekensets bevat Photoshop Elements veel meer symbolen en vormen. Deze plaatst u in uw project met de vormgereedschappen, te activeren met de letter U. Zoals de optiebalk laat zien kunt u symmetrische vormen als een rechthoek, ovaal of zeshoek tekenen, maar interessanter zijn de varianten Lijn en Aangepaste vorm. Met Lijn kunt u pijlen tekenen en met Aangepaste vorm kunt u een keuze maken uit een heel palet aan kant-en-klare vormen. Alle objecten die op het scherm worden gezet zijn vectorgebaseerd. Ze zijn:

• Resolutie-onafhankelijk Ze houden scherpe randen bij schalen, afdrukken op een PostScript-printer, opslag in een PDF-bestand en bij importeren in een teken- en illustratieprogramma zoals Adobe Illustrator.

• Objectgeoriënteerd U kunt ze makkelijk selecteren, schalen en verplaatsen en de omtrek van het voorwerp bewerken.

Aan de slag

De werkwijze is als volgt:

1. Druk op lettertoets U of selecteer het gereedschap Aangepaste vormen op de optiebalk.

2. Klik op het palet Vorm op de optiebalk en maak een keuze uit het palet.

3. Klik op een lege plek in de afbeelding en sleep diagonaal naar beneden.

kant en klare vormen in Photoshop Elements

Koekjesvorm Het gereedschap Koekjesvorm (een variant van het uitsnijgereedschap) maakt gebruik van dezelfde verzameling vormen en symbolen, maar het tekent niet alleen; het snijdt het beeldmateriaal ook uit, zie hoofdstuk 5.

kant en klare vormen in Photoshop Elements
Het vormgereedschap.

Een vorm wordt op een aparte laag gezet en gevuld met de voorgrondkleur. Vervolgens kunt u deze verplaatsen, schalen of vervormen met het gereedschap Vormselectie, het standaardgereedschap van deze groep. Aangezien de vorm een vectorobject is zal deze niet helemaal hetzelfde reageren als een laag met pixels; u kunt wel een laagstijl toepassen, maar bijvoorbeeld niet op de laag met de verfkwast schilderen of afbeeldingseffecten toepassen. Dit kan wel als u de vorm naar pixels omzet. Dit doet u met de knop Vereenvoudigen op de optiebalk of via menu Laag, Laag vereenvoudigen.

Pijlen tekenen

Met het lijngereedschap kunt u behalve lijnen ook pijlen tekenen. Het eerste dat u bij het lijngereedschap doet, is een breedte in de optiebalk opgeven. Klik eventueel met de rechtermuisknop in het vak om een andere maateenheid op te geven. Voer daarna een waarde in. Geef via de keuzelijst in de optiebalk aan dat u een lijn met pijlen wilt tekenen.

kant en klare vormen in Photoshop Elements
Pijlen in soorten en maten.

Voer vervolgens de afmetingen van de pijlpunt in. De vakken B en L verwijzen naar de relatieve breedte en lengte (of beter gezegd spitsheid) van de pijlpunt. Maak beide groter dan 100%, bijvoorbeeld respectievelijk 250% en 200%. Vak C geeft de holling van de punt aan; kies bijvoorbeeld 30%.

Meer tips en trucs van André van Woerkom? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Photoshop Elements-tips, plus een interview met André vind je HIER.

Ontdek Photoshop Elements

Photoshop Elements is een fantastisch programma voor fotobewerking, en biedt hier en daar zelfs meer mogelijkheden dan Adobe Photoshop. Het begrip lagen is slechts een van de vele zaken die aan bod komen in het boek Ontdek Photoshop Elements van André van Woerkom. Hij laat je spelenderwijs ervaren hoe je je je digitale beeldverzameling beheert, gebruikt, corrigeert, verbetert, bewerkt of vervalst. Met talloze speelse voorbeelden laat de auteur je zien hoe je zelf een digitale beeldartiest wordt. En met de voorbeeldbestanden die je kunt downloaden kun je snel aan de slag.


Meer tips uit ‘Ontdek Photoshop Elements’ lezen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.