penseel en potlood in Photoshop Elements

Penseel en potlood in Photoshop Elements

Wat let je om behalve foto’s te bewerken  op de computer ook eigen artistieke zaken te produceren? Penseel en potlood in Photoshop Elements zijn je beste vrienden! Onderstaande tips zijn afkomstig uit mijn boek Ontdek Photoshop Elements.

We kijken eens naar de penseelopties, aansluitend op dit artikel. Stel met de knop Meer opties rechts op de optiebalk de opties voor de penseeldynamiek in. Met het onderliggende palet kunt u de karakteristieken en het gedrag van de penseelpunt instellen.

1. Met de schuifbalk Tussenruimte voegt u de factor tijd toe aan het penseel. Hiermee bepaalt u de herhaalsnelheid van de penseelafdruk bij het trekken van een streep. Een zeer korte tussenruimte geeft een streep, een grote ruimte eerder een stippellijn (zie de volgende pagina).

2. Met de schuifbalk Vervagen kunt u de opeenvolgende penseelafdrukken steeds transparanter laten worden. De schuifbalk Jitter-kleurtoon geeft per penseelafdruk willekeurige variaties tussen de voor- en achtergrondkleur.

penseel en potlood in Photoshop Elements
Door een trage herhaalinstelling (Tussenruimte) ontstaat een beeld van opeenvolgende cirkels.

Herhaling

Een penseelafdruk herhaalt zichzelf tijdens het schilderen met regelmatige stappen. Normaal ontstaat een streep, maar door een trage herhaalinstelling (Tussenruimte) ontstaat een beeld van opeenvolgende cirkels. Onder is het effect van de airbrush-optie zichtbaar: door een ‘onvaste’ hand tijdens het maken van de streek heeft de airbrush tijd om op sommige plekken een dikkere laag aan te brengen.

penseel en potlood in Photoshop Elements
Een airbrush wordt nog beter nagebootst als u de overvloeimodus Verspreiden kiest. De dekking kunt u het best tussen de 50 en 80% zetten. De nabootsing is compleet bij een penseel met zachte randen.

3. Met de schuifbalk Hardheid stelt u zachte penseelranden in. De optie is overigens niet voor ieder penseeltype beschikbaar. U bent dus niet gebonden aan de standaardinstellingen van zachte en harde penselen in het penselenpalet.

penseel en potlood in Photoshop Elements
Met de uitbundige penselen uit het standaardpalet kunt u bijvoorbeeld uitnodigingen maken.
 

Meer tips en trucs van André van Woerkom? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Photoshop Elements-tips, plus een interview met André vind je HIER.

Ontdek Photoshop Elements

Photoshop Elements is een fantastisch programma voor fotobewerking, en biedt hier en daar zelfs meer mogelijkheden dan Adobe Photoshop. Het begrip lagen is slechts een van de vele zaken die aan bod komen in het boek Ontdek Photoshop Elements van André van Woerkom. Hij laat je spelenderwijs ervaren hoe je je je digitale beeldverzameling beheert, gebruikt, corrigeert, verbetert, bewerkt of vervalst. Met talloze speelse voorbeelden laat de auteur je zien hoe je zelf een digitale beeldartiest wordt. En met de voorbeeldbestanden die je kunt downloaden kun je snel aan de slag.


Meer tips uit ‘Ontdek Photoshop Elements’ lezen:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.