Automatische gezichtsherkenning maakt personen taggen in Photoshop Elements een vrij eenvoudige aangelegenheid. Onderstaande tips zijn afkomstig uit mijn boek Ontdek Photoshop Elements.
Mensen vormen het meest gefotografeerde onderwerp, dus spreekt het voor zichzelf ook die te taggen. Maar het is nogal lastig en tijdrovend om individuele personen vanaf een miniatuur te herkennen en te benoemen, zeker als het groepsfoto’s betreft. Het goede nieuws is dat personen taggen in Photoshop Elements juist een van de specialiteiten van dit programma is. Niet alleen staat er al een categorie Personen klaar voor gebruik in het tagvenster (met onderverdeling in Collega’s, Familie en Vrienden), maar ook bij het arbeidsintensieve deel van de taak, het zoeken en bijeenbrengen van foto’s waar die personen op staan, wordt hulp geboden. Het toverwoord is automatische gezichtsherkenning. Het omschrijven van wie op welke foto staat wordt hiermee gereduceerd tot een behapbare klus die hooguit enkele minuten in beslag neemt, ongeacht of uw verzameling een paar honderd of vele duizenden foto’s beslaat!
Controleer natuurlijk wel of de optie voor automatische gezichtsherkenning aan staat, via Bewerken, Voorkeuren, Media-analyse. Is dit niet het geval, dan moet u het programma opnieuw opstarten en kunt u beter even een kopje koffie drinken. Het programma doet dan het grote voorwerk waarvan we later profiteren. Rechtsonder op de statusbalk zie u hoe ver het programma met zijn analyses is.

Betrouwbaarheid
Nieuw in deze versie is dat ook videobestanden geanalyseerd kunnen worden – de viewer brengt u zelfs direct naar het frame waar de persoon opduikt – maar dit valt buiten het bestek van dit boek. Het proces onderscheidt niet alleen de afbeeldingen waarop menselijke figuren staan, maar groepeert de personages ook in aparte clusters. Ook duidelijk is dat hier een zelflerende routine aan de gang is. Naarmate een figuur vaker in de verzameling voorkomt neemt de betrouwbaarheid toe. Soms wordt voor hetzelfde personage een tweede cluster gemaakt, bijvoorbeeld mèt en zonder zonnebril, maar zelfs daar kijkt het programma vaak doorheen. Per saldo is het echt indrukwekkend wat het programma laat zien; het is nauwelijks op een fout te betrappen. Toch kunnen we deze niet helemaal uitsluiten. We onderscheiden twee typen:
• Type 1, miss: Niet alle foto’s waar ome Jan op staat worden als zodanig geïdentificeerd, laat staan tot de categorie Ome Jan gerekend, bijvoorbeeld omdat ome Jan vaak half met zijn rug naar de camera staat of een specialist is in gekke bekken trekken.
• Type 2, false hit: Sinds tante Jo naar de kapper is geweest en last heeft van lichte snorvorming wordt ze onder de categorie Ome Jan geschaard.
Ook kan het programma een lijst kandidaten tonen, vreemden, die we niet in onze tagstructuur willen opnemen.
1. Klik op de knop Personen op de modusbalk bovenin.
De foto’s zijn, zoals gezegd, in een eerder stadium geanalyseerd en alle geïdentificeerde personen worden weergegeven in een overzicht. Het getal geef het aantal gevonden foto’s per individu weer. Optie Kleine stapels verbergen vrijwaart het overzicht zo veel mogelijk van ‘sporadisch verdwaalde vreemden’. Dit betekent niet per se dat de betreffende foto ook wordt uitgesloten. Als daarop ook bekenden voorkomen, zal de foto waarschijnlijk in andere clusters opduiken.
2. Beweeg de muis horizontaal over een gezichtsplaatje voor een vlugge scan. Klik op het portret voor een overzicht om te controleren op vreemde eenden in de bijt (fouttype 2).
Wissel eventueel van weergave (Media toont een miniatuur van de volledige foto, Gezichten is ingezoomd op het portret). Het spreekt voor zichzelf dat de laatste geschikter is om personages herkennen die niet in het cluster thuishoren.
3. Selecteer zo’n exemplaar en wijzig diens status via de knoppenbalk onderin, bijvoorbeeld Niet deze persoon (niet behorend tot deze deelverzameling) of Naam toevoegen als het een andere bekende betreft.
In het tweede geval wordt voor die persoon een eigen cluster geschapen indien dit er nog niet was. Sluit hierna het venster met de deelverzameling om terug te keren naar het vorige scherm.
4. Sleep eventueel het ene cluster naar het andere als dit hetzelfde personage betreft (bijvoorbeeld mèt en zonder zonnebril).

5. Geef elk cluster de naam die bij het personage hoort (kiest u een bestaande naam, dan worden de clusters samengevoegd).
6. Sleep (niet klikken) een selectiekader om restanten onbekenden en klik op Niet meer weergeven.
Merk op dat elk afgehandeld cluster uit het overzicht verdwijnt.
7. Toon afgehandelde clusters om over te gaan tot toekenning van tags: wissel tussen Met naam en Zonder naam bovenin. Klik rechtsonder op Groepen om het deelvenster Personentags te openen.

8. Sleep een tag, bijvoorbeeld Vrienden, naar clusters die daarvoor in aanmerking komen. (Groepsgewijs) slepen in omgekeerde richting kan ook, bijvoorbeeld vijf geselecteerde personages naar de tag Familie.
9. Keer tot slot terug naar de mediaweergave en zie hoe de tagstructuur in de hoofdcategorie Personentags is aangepast.
Voortschrijdend inzicht Het kan zijn dat de gezichtsherkenning dankzij haar zelflerend vermogen achteraf meer afbeeldingen aandraagt waarop de reeds geïdentificeerde persoon staat. In dat geval krijgt het cluster een blauw driehoekje met uitroepteken. Als u het cluster opent kunt u de nagekomen exemplaren alsnog groepsgewijs of individueel toevoegen of afwijzen. Dit kan nog wel even doorgaan, want iedere nieuw toegevoegde informatie is weer een bron voor nog betere herkenning.
Handmatig personen taggen Wanneer u enkele nieuwe foto’s met bekenden aan uw verzameling toevoegt, kunt u deze ook handmatig taggen. Schakel eerst Weergave, Personen herkennen in. Zoom maximaal in en plaats de muis boven het fotogebied. Het programma toont een cirkel als het een gezicht meent te herkennen en komt met naamsuggesties als het om een eerder gevonden persoon gaat. Als het geen gezicht herkent maar een voor u herkenbare persoon op de foto staat, kunt u met de knop Gezicht markeren de persoon op eigen initiatief taggen. Positioneer het rechthoekige kader om het gezicht en voer een naam in.
Meer tips en trucs van André van Woerkom? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn Photoshop Elements-tips, plus een interview met André vind je HIER.
Ontdek Photoshop Elements
Photoshop Elements is een fantastisch programma voor fotobewerking, en biedt hier en daar zelfs meer mogelijkheden dan Adobe Photoshop. Het begrip lagen is slechts een van de vele zaken die aan bod komen in het boek Ontdek Photoshop Elements van André van Woerkom. Hij laat je spelenderwijs ervaren hoe je je je digitale beeldverzameling beheert, gebruikt, corrigeert, verbetert, bewerkt of vervalst. Met talloze speelse voorbeelden laat de auteur je zien hoe je zelf een digitale beeldartiest wordt. En met de voorbeeldbestanden die je kunt downloaden kun je snel aan de slag.
Meer tips uit ‘Ontdek Photoshop Elements’ lezen:
- Ontdek Photoshop Elements 2023
- Slim afbeeldingen zoeken in Photoshop Elements
- Bewegende overlays en artistieke foto’s in Photoshop Elements
- Personen taggen in Photoshop Elements
- Foto’s verscherpen in Photoshop
- 10 boeken om betere foto’s te gaan maken!
- Penseel en potlood in Photoshop Elements
- Kant en klare vormen in Photoshop Elements
- Afslanken met Photoshop Elements
- Gummen in Photoshop Elements
- Overtrekken in Photoshop Elements
- Tekenen en schilderen in Photoshop Elements