De toekomst van Windows 10

De toekomst van Windows 10 gaat er heel anders uitzien dan de meeste mensen waarschijnlijk denken. Feitelijk sleutelt Microsoft achter de schermen druk aan een compleet nieuw besturingssysteem met de naam Core OS.

De dagen van Windows 10 lijken heel voorzichtig aan geteld. Hoewel je zeker niet moet verwachten dat ‘het oude beestje’ op de nominatie voor end of life staat. Neu, dat gaat echt nog wel een flinke tijd duren. Maar dat Windows 10 in z’n huidige vorm niet de toekomst heeft is ook Microsoft allang duidelijk. Het is simpelweg te complex geworden, maar ook verschrikkelijk tijdvretend om alle verschillende in omloop zijnde versies bij de tijd te houden. Da’s natuurlijk een beetje hun eigen schuld met het zelfgekozen hoge updatetempo. Maar het leidt nu echt te vaak tot meer problemen dan noodzakelijk. Voor zowel Microsoft als eindgebruikers. Wat ook tot problemen leidt is de gigantische overhead in Windows 10. Die is vooral nodig om oude soft- en hardware aan de praat te houden. Interessant voor bedrijfsomgevingen, maar allang niet meer voor thuisgebruikers en zelfstandigen. Kortom: als dat allemaal eens weg zou zijn… En ook het updaten eindelijk een simpel en vooral snel iets gaat worden. Wel, precies daarvoor is Core OS bedacht!

Windows 10X

Waarschijnlijk zal de eerste incarnatie van Core OS Windows 10X zijn, waar we onlangs over schreven. Het idee van Core OS gaat echter veel verder. Het moet een universele kern bevatten, gestript van alle overbodige rommel. Ergens kun je stellen dat Core OS dus een enorm afgeslankte versie van Windows 10 is. Maar in het geval van Windows is dat eigenlijk alleen maar een goede zaak. Het betekent wel dat een hoop software uit het (grijze) verleden niet meer werkt (misschien biedt van emulatie of iets dergelijks uitkomst). Voor gebruikers die per se gebruik willen maken van allerlei oude(re) hard- en software zal Windows 10 – dat waarschijnlijk Windows 10 Legacy gaat heten – nog lang beschikbaar zijn. Tegelijkertijd geldt ook dat Core OS zoals het er nu naar uitziet geen gratis upgrade gaat worden voor bestaande gebruikers van Windows 10. Vooralsnog is Windows 10X – gebaseerd op Core OS – zelfs puur en alleen bedoeld voor nieuwe apparaten. Als er al ooit een losse versie van beschikbaar komt, zal je er ongetwijfeld voor in de buidel moeten tasten. Wellicht haalt Microsoft zelfs een oude droom van stal: het abonnementsmodel, waarbij je Core OS / Windows 10X via een maandelijks of jaarlijks te betalen bedrag huurt.

Software

Core OS staat of valt met de beschikbaarheid van software. Op dat vlak zal Microsoft dus stevig aan de weg moeten timmeren. De Windows Store is niet echt populair te noemen en de erin aanwezige apps vallen over het algemeen in de categorie ‘rommel’. Ontwikkelaars zullen dus warm moeten lopen voor het nieuwe Windows. Pas dan zal het nieuwe OS echt succesvol worden. Is het eenmaal succesvol, dan is een groot voordeel de schaalbaarheid. Het zal zich net zo prettig voelen op een smartphone, tablet alsook stevige pc.

Eindelijk snel updaten

Core OS heeft nog een ander groot voordeel: het updaten gaat razendsnel. Daarvoor worden twee gespiegelde partities ingezet. terwijl de ene partitie op de achtergrond van een update voorzien wordt, kun jij gewoon doorwerken op de andere niet aangetaste partitie. Is de updateprocedure eenmaal klaar, dan volstaat een simpele herstart. De partities worden dan omgewisseld en de actieve versie bevat dan direct de update. Helaas betekent die vereenvoudiging mogelijk ook dat er veel en veel meer updates en upgrades gaan verschijnen. Je weet wel, die andere droom van Microsoft: Windows as a Service.

toekomst van Windows
De Surface Neo (https://www.microsoft.com/en-us/surface/devices/surface-neo) moet eind volgend jaar op de markt verschijnen en draait op Windows 10 X, gebaseerd op Core OS

Breuk met het verleden

Voorlopig zal je er zoals gezegd nog weinig van merken. Eind volgend jaar moet het eerste product met Windows 10X in de vorm van een opvouwbare tablet op de markt komen (zie de eerdergenoemde link naar Windows 10X). En zelfs als dat ding flopt, is dat geen reden voor Microsoft om te stoppen met project Core OS. Simpelweg omdat ze geen keuze meer hebben. Windows 10 is inderdaad een legacy-product dat teveel oude bagage met zich meezeult. Een gedrocht om bij de tijd te houden vanuit Microsoft, en een hoofdpijndossier voor het bedrijfsleven. Core OS zou de eerste versie van ‘Windows’ zijn die breekt met het verleden. En dat is alleen maar toe te juichen! Overigens is de kans niet heel groot dat Microsoft ooit de naam Core OS voor het besturingssysteem gaat gebruiken, al was het maar omdat Redhat die naam al in gebruik heeft. In ieder geval is de toekomst van Windows 10 niet ‘Windows as we know it’. Zou er dan toch ooit nog eens een Windows 11 komen?

toekomst van Windows 10Voorlopig gebruik je echt nog wel een tijdje Windows 10. En daarbij komt een boek als Leer jezelf SNEL… Windows 10, 3e editie door Bob van Duuren prima van pas. Zeker als je net van het oude vertrouwde Windows 7 bent overgestapt naar 10, bijvoorbeeld. Windows 10 is de nieuwste versie van het veelzijdige besturingsprogramma van Microsoft, dat ook op tablets gebruikt kan worden. Windows 10 is de eerste belangrijke update na de verschijning van Windows 8.1. Microsoft heeft alles uit de kast gehaald om het werken met de computer nog verder te vereenvoudigen, en in die opzet is het bedrijf zeker geslaagd. Dit handzame en kleurrijke boek wijst u snel de weg in de mogelijkheden en functies, zoals het werken met het nieuwe menu Start, de apps en de vele basisvoorzieningen.

4 gedachten over “De toekomst van Windows 10”

 1. Mijn vraag: Na een gedwongen W10 update werkte mijn Bluetooth niet meer. Het icoon was wel zichtbaar, maar de laptop was niet in staat te connecten met BT devices, en kom ook niet door BT devices gevonden worden. 🙁

  Relevante software en hardware die ik gebruik
  Lenovo Z710 Ideapad 17 inch laptop met qualcomm atheros AR3012 Bluetooth 4.0, driver 10.0.3.21 .
  8 GB werkgeheugen, 480 GB SSD.

  Wat ik al gevonden of geprobeerd heb

  In een command window als administrator: sfc /scannow , Bluetooth device verwijderen en herinstalleren: geen resultaat. 🙁 Uiteindelijk de update teruggedraaid, daarna de laptop nogmaals naar een previous Windows version teruggezet (W10 1803). Daarna werkte alles weer als vanouds.

  Vraag: Kan ik verdere updates van Microsoft blijvend blokkeren? Is er anders een andere oplossing om Bluetooth werkend te houden?

  Reeds gevonden: een workaround op https://pascalterheege.nl/windows-10-updates-uitschakelen

  1. Grote kans dat u nu afhankelijk bent van de welwillendheid van uw laptopfabrikant betreffende het uitbrengen van een nieuwe driver die wél compatibel is met de versie van Windows 10 die u nu draait. Het is precies een van de grote problemen met het steeds weer upgraden van Windows 10. Microsoft sleutelt zodanig veel onder de motorkap dat drivers met regelmaat niet meer werken na een upgrade. Fabrikanten houden al die gekkigheid ook allang niet meer bij, dat zou veel te duur gaan worden. Bovendien zijn zij stiekem wel blij met laptops die na een upgrade niet goed meer functioneren; een klant is dan nog wel eens geneigd een nieuw exemplaar aan te schaffen. Zeker als voor het oude model geen driver-updates meer verschijnen. Kortom: er zijn maar een paar oplossingen voor u:

   – Accepteer het verlies (en hoop op een ooit verschijnende nieuwe driver van uw laptopfabrikant). Eventueel prikt u een externe usb Bluetooth-stick waarvoor – hopelijk – wél werkende drivers beschikbaar zijn. Schakel in dat geval in de Bios het ingebouwde Bluetooth definitief uit en verwijder de drivers daarvoor. Bedenk daarbij dat er in de toekomst mogelijk meer onderdelen van uw laptop niet meer gaan werken wegens het gebrek aan nieuwe drivers.

   – Keer terug naar de vorige versie van Windows 10. Nadeel daarvan is dat u daarvan mogelijk nog maar kort gebruik mag maken, omdat Microsoft oude Windows 10-versies relatief kort ondersteunt. In het geval van uw 1803 zelfs nog maar een paar dagen. Proberen of een upgrade naar 1810 uitkomst biedt is eveneens een optie, maar is uiteindelijk ook slechts uitstel van executie.

   – Koop (inderdaad…) een nieuwe laptop als intern Bluetooth voor u onmisbaar is. Klinkt flauw, maar is echt de enige manier als zowel Microsoft als de fabrikant van uw laptop niet meer de moeite nemen om voor een nieuwe driver te zorgen. Overweeg misschien ook om helemaal te stoppen met Windows. Linux kost niks en is op uw systeem probleemloos te installeren. Nadeel is dat er geen Microsoft Office voor beschikbaar is (maar genoeg prima alternatieven als Libre Office). Wilt u per se MS Office, dan is het enige alternatief voor Windows macOS.

   Verdere upgrades van Windows blokkeren is alleen mogelijk met de Pro- en hogere versies van Windows 10, zie https://blog.computercreatief.nl/dek-je-in-tegen-komende-windows-upgrade/. Daar horen echter wel kleine lettertjes bij. Want als Microsoft ziet dat u ondanks de uitstel-opties toch wel erg dicht bij het verlopen van de supportdatum komt, wordt alsnog een upgrade uitgevoerd. Kortom: de kans is levensgroot dat als u terug zou keren naar 1803, alsnog direct een upgrade naar 1903 of zelfs – nog erger – 1909 wordt uitgevoerd. Het volledig uitschakelen van updates – zoals uitgelegd op de door u gevonden pagina – is geen goed idee. Daarmee blokkeert u namelijk ook de broodnodige veiligheidsupdates.

 2. Je moet maar het geld hebben om een nieuwe laptop te kopen. Ik ken zelfs nog mensen die nog steeds op Windows 7 draaien, om hun systeem stabiel te houden. Het is MIJN laptop, het zijn MIJN bluetooth devices en het is MIJN tijd die Microsoft nu illegaal aan het verspillen is. Voor een schadeclaim geven ze waarschijnlijk niet thuis.

  1. Volkomen mee eens, Microsoft zal u ongetwijfeld doorverwijzen naar de laptopfabrikant. En de laptopfabrikant naar Microsoft. Nogmaals: wellicht een goed moment om u af te vragen of u nog door wilt met Windows 10. Iets als Ubuntu of Linux Mint draait probleemloos op oude en nieuwe laptops. En wilt u desondanks toch iets nieuws kopen, check dan zeker ook het fenomeen Chromebook eens…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.