De eerste Windows 10 upgrade staat voor ergens volgende maand op de rol. Het betekent weer een hoop risico’s betreffende crashende systemen en niet meer werkende drivers. Uitstellen van de komende Windows-upgrade kan, met de Pro-versie.
Microsoft heeft het pushen van upgrades flink versneld. Inmiddels worden gebruikers niet één maar zelfs twee keer per jaar getrakteerd op dit tijdvretende klusje. Waarbij een compleet nieuwe versie van Windows óver een al bestaande versie heen wordt geschreven. De ervaring heeft inmiddels geleerd dat dit – ook bij Windows 10 – maar al te vaak mis gaat. Zeker als je direct bij het uitrollen van de upgrade voor installeren kiest. Je bent dan simpelweg een proefkonijn, en de de eerste paar dagen en weken word je veelal gebombardeerd met updates om bugs en andere ellende glad te strijken. Niet iets waar de gemiddelde gebruiker die een systeem ook voor meer serieus werk inzet op zit te wachten. Helaas kunnen gebruikers van de Home-versie zonder twijfelachtige en uiteindelijk vaak toch weer niet werkende trucs geen kant op; zij zijn als het ware gegijzeld. Voor Pro- (en hoger) gebruikers is uitstellen van de ellende makkelijk. Al moet gezegd worden dat Microsoft met enige regelmaat ‘per ongeluk’ ook deze gebruikers onverwacht alsnog confronteert met een ongewenste upgrade.
Back-ups en images
Wat updates en upgrades betreft blijft Windows 10 een crime voor meer serieuze gebruikers. Microsoft bepaalt wanneer je moet upgraden. En da’s heel vervelend, zeker als je werk te verrichten hebt. Ruim immers maar een dag in voor het voorbereiden van zo’n upgrade en het achteraf controleren of al je software en drivers nog in orde zijn. De datum van de april-uitrol is momenteel nog niet precies bekend, maar het is zaak om nu alvast een min of meer rigoureus back-up systeem te gaan volgen. Zorg in ieder geval dat al je belangrijke en onmisbare zaken naar een externe harde schijf of NAS geback-upt worden. Maak met enige regelmaat – en in ieder geval na een update – een image. Gaat er dan straks iets gruwelijk mis met de april-upgrade, dan kan je het nog eens proberen. De-installeer na het uitvoeren van een ‘grote’ upgrade ook je virusscanner / veiligheidssuite om deze vervolgens opnieuw te installeren. Lang niet altijd overleven deze pakketten een upgrade en soms merk je van een niet-werkende virusscanner weinig tot het te laat is. Dat herinstalleren kost tijd, maar levert weer wat zekerheid op.
Voorkomen beter dan genezen
Zoals we al schreven ontkomen Home-gebruikers van Windows 10 helaas niet aan de gepushte verplichte upgrades. Zij zijn simpelweg de crash test dummies voor zakelijke gebruikers. Heb je en Pro-versie of hoger, dan is uitstel – tot zelfs een riante rustgevende 365 dagen – mogelijk. Klik daarvoor in het menu Start op het instellingentandwiel. Gevolgd door een klik in het venster Instellingen op Bijwerken en beveiliging. Klik – indien nodig want normaliter standaard geselecteerd – links op Windows Update. Vervolgens klik je aan de rechterkant op de link Geavanceerde opties. Selecteer onder Kiezen wanneer updates worden geïnstalleerd voor de optie Semi-Annual-kanaal. Dat is de oude ‘Business Branch’, sinds de vorige upgrade heeft Microsoft voor de verwarrende naamgeving Semi-Annual-kanaal en Semi-Annual-kanaal (Targeted) gekozen. Het is de eerste die je moet hebben. Vanaf dat moment krijg je upgrades nog alleen op het moment dat Microsoft ze stabiel genoeg vindt voor zakelijk gebruik. Dat is meestal zo’n drie tot vier maanden na het uitrollen van de upgrade voor Home-gebruikers.
Nog meer uitstel
Is dat je nog te snel en wil je niet maanden later ineens onverwacht met een upgrade geconfronteerd worden op een moment dat het heel slecht uitkomt, kies dan voor bijvoorbeeld een heel jaar uitstel. Zet daarvoor het selectiemenu onder Een onderdelenupdate bevat nieuwe mogelijkheden. Deze kan gedurende dit aantal dagen worden uitgesteld op 365. Minder mag ook. Waar het om gaat is dat je nu zelf in de hand hebt wanneer je de upgrade wilt installeren, op een moment dat het jou uitkomt én de zaak stabiel is. Hoewel Microsoft maar al te graag ziet dat je upgrades zo snel mogelijk installeert is dat helemaal nergens voor nodig. De nieuwe features zijn vaak de moeite niet waard voor alle tijd die in het upgraden gaat zitten. Bovendien onderhoudt Microsoft de ‘oude’ versies van Windows 10 ook nog een hele tijd. Ofwel: je krijgt daar gewoon nog veiligheidsupdates voor. Logisch ook, want grote bedrijven doen over het algemeen helemaal niet mee aan de upgradewaan. En dat zegt eigenlijk meer dan genoeg.
Meer lezen over oplossingen van problemen die je kun tegenkomen bij een upgrade of update van Windows 10? Op deze pagina staan alle blogposts over dit onderwerp bij elkaar verzameld.
Op zoek naar meer handigheidjes betreffende Windows 10? Lees dan het boek 101 tips en trucs voor Windows 10, 2e editie van Ronald Smit. Op dit blog plaatsen we een serie uit Het Complete Boek Windows 10 over Back-up en Herstel in Windows 10. Die serie kun je HIER vinden.
Lees hier meer over Windows updates en upgrades.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Ik wil die update van windows 10 1803 persé niet, want dan werkt mijn geluidskaart niet meer, werkt wel met 1709, maar omdat het een automatische update betreft, wordt die toch doorgedrukt.