Met Macrium Reflect maakt u snel een systeem back-up (image)

Zorg voor een back-up van uw systeem en documenten

Voor volgende week staat er een grote Windows 10 update op het programma. Een mooi moment om je systeem eens goed te back-uppen.

Hoewel de kans niet zo heel groot is, bestaat altijd de mogelijkheid dat je na een grote systeemupdate in de problemen komt. En dan is een snelle weg terug natuurlijk altijd prettig om achter de hand te hebben. Ook kan tijdens het dagelijks gebruik een harde schijf of SSD de geest geven. Allemaal scenario’s waar een mens niet vrolijk van wordt. Maar als je een goed back-upstramien plant is het eigenlijk helemaal geen drama als zoiets gebeurt.

Image

Er zijn twee soorten back-ups die je eigenlijk altijd achter de hand moet hebben. Ten eerste is er een image van het systeem. Zo’n image is een systeemkopie met daarin Windows en alle geïnstalleerde software plus instellingen. Ofwel: als er eens iets fout gaat ben je snel weer aan de slag door simpelweg de laatst gemaakte image terug te zetten. Zonder dat je Windows en al je software opnieuw hoeft te installeren. Om een systeemimage te maken zijn er diverse programma’s beschikbaar. Een bekende die door veel gebruikers geprezen wordt is Macrium Reflect. Hoewel er een gratis versie beschikbaar is adviseren we je met klem om voor $69,95 de betaalde versie aan te schaffen. Alleen dan krijg je de beschikking over alle mogelijkheden en flexibiliteit. En geloof ons: als er iets fout gaat met je systeem is elke eurocent die je hebt uitgegeven aan dit soort software z’n geld meer dan waard. De werking van Macrium Reflect wijst zichzelf. Extra voordeel is dat je de volledige versie van het programma ook op een opstartstick- of dvd gezet kan worden. Van daar af is behalve het terugzetten van de image ook het maken van een image mogelijk. Dat laatste is aanbevelenswaardig, zo weet je zeker dat er een correcte kopie getrokken wordt zonder afhankelijk te zijn van allerlei trucs om tijdens een draaiende Windowssessie een image te maken.

Starten van stick of dvd

Om een correct werkende systeemimage te maken zorg je in de gebruikersinterface van Macrium Reflect – liefst dus opgestart vanaf de ‘rescue stick’ (of dvd)  dat alle systeempartities zijn geselecteerd. Schakel een eventuele datapartitie uit. Ook de aangesloten externe schijf waarop de image komt te staan moet – qua selectie in Macrium Reflect – uitgeschakeld worden. Is dat gelukt dan trek je zonder veel nadenkwerk dankzij de wizard een image. Dat kan zeker bij een fors gevulde C-schijf zomaar drie kwartier duren. Meestal is het gelukkig een stuk sneller. Is de kopie eenmaal gemaakt, dan koppel je de externe schijf los na herstarten van de computer en bewaart je deze op een veilige plaats. Ook kan je een image op je NAS bewaren, nog handiger.

Bestanden

Om bestanden te back-uppen zijn eveneens gespecialiseerde tools beschikbaar. Je kan gebruik maken van de in Windows zelf ingebouwde Back-up optie. Of je kiest voor een programma als GoodSync Pro (€29,95) waarmee je uitgebreide controle krijgt over het back-up proces. Je kan verschillende taken aanmaken, bijvoorbeeld eentje voor de map Mijn documenten, eentje voor het Bureaublad en alle daarop geplaatste bestanden en eentje voor je mailmappen. Kies uit op gezette tijden een back-up draaien, of ga voor het live synchroniseren van bestanden. Dat laatste betekent dat als je een bestand bewaart in een van de gemonitorde mappen, dit direct gekopieerd wordt naar een opgegeven back-up map op een externe harde schijf of een NAS. Wat dat laatste betreft – de NAS: check vooral ook wat jouw NAS-fabrikant aan back-up tools klaar heeft staan. De veelal kosteloze back-up tools die bij je type NAS horen beschikken meestal over zeer uitgebreide mogelijkheden.

Regelmaat

Daar waar een goede bestandsback-up tool na instellen zijn werk ongemerkt verricht vergt het maken van een image wat meer discipline. Het is verstandig om daar een wekelijkse dag voor uit te trekken. Zo beschik je dan over een serie images waarop je altijd terug kunt vallen in geval van nood. Breng je weinig tot geen wijzigingen aan je systeem aan, dan kan je ook gaan voor een maandelijks schema van images. Gaat het dan eens mis, dan is een image zo terug gezet en ook uw documenten zijn veilig terug te vinden op de back-up locatie. Kwestie van even terug kopiëren en je kunt zonder al te veel stress weer aan de slag.

 

Een gedachte over “Zorg voor een back-up van uw systeem en documenten”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.