Ruisonderdrukking in Lightroom Classic liep al lange tijd achter bij andere applicaties. Met de software van bijvoorbeeld Topaz kon je al jaren de ruis in je foto’s beter aanpakken dan met de eenvoudige gereedschappen in Lightroom. Vanaf Lightroom Classic 12.3 heeft de applicatie een nieuw gereedschap om ruis mee aan te pakken: Ruis verminderen AI. Ruis verminderen in Lightroom Classic 12.3 is eenvoudig.
Is ruis nog een probleem?
Ruis bij foto’s is dankzij de sensortechnologie vaak niet écht meer een probleem. Van ISO 3200 kijkt niemand meer vreemd op. 6400? Ook prima! Is goede ruisonderdrukking daarom niet meer belangrijk? Zeker wel, hoe hoger de ISO-waarde hoe meer ruis in een foto. Daarnaast heb je ongetwijfeld oudere foto’s in je archief, gemaakt met camera’s waarvan de sensor nog niet zo gevoelig was als tegenwoordig. Daarom kocht ik begin vorig jaar DxO Pure Raw 2, als plug-in voor Lightroom Classic om onder andere foto’s met veel ruis aan te pakken. En ik was daar erg tevreden over. Inmiddels heeft Lightroom dus ook AI-ruisonderdrukking en is er een nieuwe versie van DxO versie 3.
Ruis verminderen in Lightroom Classic
Het is niet ingewikkeld om de nieuwe ruisonderdrukking in Lightroom toe te passen. Bij het deelvenster Details is er een nieuwe knop Ruis verminderen. Het enige dat je vervolgens kunt instellen in de Hoeveelheid ruisonderdrukking. In een voorbeeld op het instellingenscherm – Voorvertoning verbeteren – zie je het effect van de ruisonderdrukking. Klik je op Verbeteren, dan maakt Lightroom een nieuw DNG-bestand aan. Voorvertoning verbeteren bevat ook de Superresolutie uit eerdere versies van Lightroom. Als je met de ruisonderdrukking aan het werk gaat is die Superresolutie grijs, dus niet bruikbaar.
Grote DNG-bestanden
Werkt die nieuwe ruisonderdrukking in Lightroom Classic goed? Ja, best wel. Je kunt een beetje experimenteren met de Hoeveelheid, afhankelijk van de hoeveelheid ruis die in de oorspronkelijke foto zit. De resultaten zijn in ieder geval veel beter dan met de handmatige instellingen voor ruisonderdrukking. Een nadeel van deze manier van ruisonderdrukken is de tijd die het soms kost om tot een resultaat te komen. Daarnaast wordt dat nieuwe DNG-bestand veel groter dan de oorspronkelijk RAW-foto, in wat testjes meer dan drie keer zo groot. En dan is de resolutie niet verhoogd, alleen de ruis in de foto is aangepakt.
DxO PureRAW 3 en Lightroom Classic 12.3
Het belangrijkste van deze nieuwe ruisonderdrukking is dat het werkt en dat het veel beter is dan de oude handmatige aanpak. Na het topassen van de ruisonderdrukking zul je nog wel wat moeten verscherpen, dat doet Lightroom Classic nog niet automatisch voor je. Vanwege de nadelen, de tijd die een omzetting kost en de grootte van de nieuwe bestanden, zul je het waarschijnlijk alleen toepassen op geselecteerde foto’s. Op die manier gebruik ik ook DxO PureRAW 3. Die software heeft dezelfde nadelen: de omzettingen duren lang en de bestanden zijn groot. Hieronder zie je de resultaten van de ruisonderdrukking met Ruis verminderen in Lightroom Classic en met DxO Puter RAW 3.
Voorbeeld
Onderstaand voorbeeld is een foto gemaakt met een Nikon D700, 6400 ISO. Het oorspronkelijke NEF-bestand is 15,6 MB. Ontruist door Lightroom Classic wordt dat 51,3 MB. Ontruist door DxO PureRAW 3 wordt het 40,8 MB.
Meer leren over Lightroom?
Meer leren over het werken in Lightroom Classic? Daar zijn boeken voor! Ontdek Lightroom Classic van Hans Frederiks en Pieter Dhaeze is er zo een. Of als je Lightroom liever van Scott Kelby leert, is er Scott Kelby’s zevenpuntensysteem voor Lightroom.
Meer tips en trucs voor Lightroom Classic:
- Ruis verminderen in Lightroom Classic
- Zo retoucheer je een portret in Lightroom
- Je fotoverzameling beheren in vijf stappen
- Zo orden je een fotoverzameling: het selectieproces
- Zo maak je je fotoarchief overzichtelijk
- Dubbele foto’s in Lightroom opruimen
- Martin Evening, auteur van prachtige boeken over Lightroom, overleden
- Bugs in de updates naar Ventura en iPadOS 16.1?
- Lightroom Classic nu ook geschikt voor linkshandigen
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.