tekengebieden kopiëren tussen documenten in Illustrator

Tekengebieden kopiëren tussen documenten in Illustrator

Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editie

Tekengebieden kopiëren tussen documenten in Illustrator is mogelijk, waarbij illustraties op die gebieden worden meegenomen. In Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editie leg ik u tot in de puntjes een scala aan werkwijzen uit voor dit ultieme en in de professionele ontwerpwereld standaard stuk software.

Voor we echt aan de slag geen met een fragment uit het in de intro genoemde boek, een kleine opmerking. Dit boek bevat uitgebreide hoofdstukken waarin stapsgewijs en al even uitgebreid een onderwerp wordt aangepakt. Daarbij wordt uitgegaan van onder meer voorbeelddocumenten en mogelijk eerder uitgevoerde bewerkingen. Een compleet hoofdstuk hier neerzetten gaat echt veel te lang worden. Dit soort extracten zijn dus vooral bedoeld om wat handigheidjes mee te krijgen en een algemene indruk van de schrijfstijl. Het is geen afgerond geheel! (Redactie)

U kunt tekengebieden vanuit het ene document kopiëren of knippen en in een ander document plakken, waarbij de illustraties op die tekengebieden worden meegenomen. Door tekengebieden te kopiëren, is het gemakkelijk om inhoud in verschillende documenten opnieuw te gebruiken. Voor dit project kopieert u de opzet van een ander advertentieontwerp naar het project waaraan u werkt om alles in één bestand te bewaren.

De werkwijze

1 Kies Bestand > Openen. Open het bestand Bus.ai in de map Lessen > Les05 op uw harde schijf.

2 Kies Weergave > Tekengebied passend in venster om het hele tekengebied weer te geven.

Ziet u dat de bus blauw is? Er is een kleurstaal met de naam ‘Van’ op toegepast. Dat is zo dadelijk belangrijk.

tekengebieden kopiëren tussen documenten in Illustrator

3 Selecteer het gereedschap Tekengebied ( ) in de gereedschapset, waarbij het enige tekengebied in het document geselecteerd wordt. Als dat niet zo is, klikt u in het tekengebied om het te selecteren.

Wees voorzichtig met klikken in het tekengebied als het al geselecteerd is! U zou er dan bovenop namelijk een kopie van kunnen maken.

4 Kies Bewerken > Kopiëren om het tekengebied met de illustratie erop te kopiëren.

Illustraties die niet in het tekengebied staan, zoals de palmboom aan de rechterkant van het tekengebied, worden niet gekopiëerd. Afhankelijk van hoe het tekengebied in het venster wordt weergegeven, ziet u het mogelijk niet.

5 Kies Bestand > Sluiten om het bestand te sluiten zonder het op te slaan.

6 Als u bent teruggekeerd naar het document Back in the Vacation_ads.ai, dan kiest u Bewerken > Plakken om het tekengebied met daarop de illustratie te plakken.

7 Zorg er in het dialoogvenster Staalconflict dat verschijnt voor dat de optie Stalen samenvoegen is geselecteerd en selecteer Toepassen op alle, zodat dat bij alle andere stalen ook gebeurt. Klik op OK.

Stalen die zijn toegepast op inhoud in het tekengebied dat u plakt, worden geïmporteerd. Als die geïmporteerde stalen dezelfde naam maar verschillende kleurwaarden hebben als stalen die al in het document staan, dan treedt er een staalconflict op.

tekengebieden kopiëren tussen documenten in Illustrator

Door in het dialoogvenster Staalconflict de optie ‘Stalen toevoegen’ te selecteren, worden alle stalen uit het document Van.ai met dezelfde naam als stalen in het bestand Vacation_ads.ai toegevoegd door een getal toe te wijzen aan de conflicterende staalnamen. Als u ‘Stalen samenvoegen’ selecteert, dan worden stalen met dezelfde naam samengevoegd met de kleurwaarden van de bestaande stalen. Het blauwe busje uit het bestand Van.ai is nu groen, omdat het staal met de naam ‘Van’ in het bestand Vacation_ads.ai groen is.

Classroom-in-a-book: Adobe Illustrator 2022

Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editie

Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editie is De snelste, gemakkelijkste en meest uitgebreide manier om Adobe Illustrator te leren gebruiken!

Ontwerp beeldmateriaal met Adobe Illustrator, van nauwkeurige tekeningen tot stilistische schilderijen. Door een reeks praktische projecten te voltooien, zoals het maken van logo’s, illustraties, posters, podcastcovers, flyers en meer, begint u met een korte rondleiding door Illustrator en verkent u vervolgens selecties, vormen, kleuren en het bewerken van illustraties. Na het werken met vrije-vormovergangen en lagen, gaat u verder met het ontdekken van dynamische symbolen, artistieke penselen, creatieve effecten en het exporteren van middelen. Alles bij elkaar creëert u 17 boeiende en unieke projecten, waarbij u constant waardevolle grafische vaardigheden opdoet.

“Leer slim met de Classroom in a Book-serie! Het is dé bron voor Adobe professionals – gebruikers, docenten en Certified Instructors.” 


 • afbeeldingsbestanden plaatsen in Illustrator
  Afbeeldingsbestanden plaatsen in Illustrator

  Afbeeldingsbestanden plaatsen in Illustrator vanuit bijvoorbeeld Photoshop of andere toepassingen is geen enkel probleem.

 • kleurmodi verkennen in Illustrator
  Kleurmodi verkennen in Illustrator

  Kleurmodi verkennen in Illustrator is een noodzakelijk ‘kwaad’ om projecten er goed uit te laten zien op het medium waarvoor ze ontworpen zijn. In mijn boek Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editie duik ik uitgebreid in deze materie. Hieronder vindt u een inleidende paragraaf uit het hoofdstuk Kleur gebruiken om illustraties te verbeteren. … Lees verder Kleurmodi verkennen in Illustrator

 • tekengebieden kopiëren tussen documenten in Illustrator
  Tekengebieden kopiëren tussen documenten in Illustrator

  Tekengebieden kopiëren tussen documenten in Illustrator is mogelijk, waarbij illustraties op die gebieden worden meegenomen.

 • illustraties transformeren in Illustrator
  Illustraties transformeren in Illustrator

  Van roteren en schalen tot verplaatsen, schuintrekken en spiegelen, met illustraties transformeren in Illustrator kunt u unieke en creatieve projecten maken.

 • clouddocumenten in Illustrator
  Clouddocumenten in Illustrator

  Een van de dingen die door professionals veel worden gebruikt is online opslag in de Creative Cloud van Adobe. In dit artikel lees je hoe clouddocumenten in Illustrator werken.

 • Nieuw in Adobe Illustrator 2022
  Nieuw in Adobe Illustrator 2022

  Wat er zoal nieuw in Adobe Illustrator 2022 is, leest u in Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editie. Hierin leg ik u tot in de puntjes een scala aan werkwijzen uit voor dit ultieme en in de professionele ontwerpwereld standaard stuk software.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.