tekengebieden kopiëren tussen documenten in Illustrator

Tekengebieden kopiëren tussen documenten in Illustrator

Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editie

Tekengebieden kopiëren tussen documenten in Illustrator is mogelijk, waarbij illustraties op die gebieden worden meegenomen. In Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editie leg ik u tot in de puntjes een scala aan werkwijzen uit voor dit ultieme en in de professionele ontwerpwereld standaard stuk software.

Voor we echt aan de slag geen met een fragment uit het in de intro genoemde boek, een kleine opmerking. Dit boek bevat uitgebreide hoofdstukken waarin stapsgewijs en al even uitgebreid een onderwerp wordt aangepakt. Daarbij wordt uitgegaan van onder meer voorbeelddocumenten en mogelijk eerder uitgevoerde bewerkingen. Een compleet hoofdstuk hier neerzetten gaat echt veel te lang worden. Dit soort extracten zijn dus vooral bedoeld om wat handigheidjes mee te krijgen en een algemene indruk van de schrijfstijl. Het is geen afgerond geheel! (Redactie)

U kunt tekengebieden vanuit het ene document kopiëren of knippen en in een ander document plakken, waarbij de illustraties op die tekengebieden worden meegenomen. Door tekengebieden te kopiëren, is het gemakkelijk om inhoud in verschillende documenten opnieuw te gebruiken. Voor dit project kopieert u de opzet van een ander advertentieontwerp naar het project waaraan u werkt om alles in één bestand te bewaren.

De werkwijze

1 Kies Bestand > Openen. Open het bestand Bus.ai in de map Lessen > Les05 op uw harde schijf.

2 Kies Weergave > Tekengebied passend in venster om het hele tekengebied weer te geven.

Ziet u dat de bus blauw is? Er is een kleurstaal met de naam ‘Van’ op toegepast. Dat is zo dadelijk belangrijk.

tekengebieden kopiëren tussen documenten in Illustrator

3 Selecteer het gereedschap Tekengebied ( ) in de gereedschapset, waarbij het enige tekengebied in het document geselecteerd wordt. Als dat niet zo is, klikt u in het tekengebied om het te selecteren.

Wees voorzichtig met klikken in het tekengebied als het al geselecteerd is! U zou er dan bovenop namelijk een kopie van kunnen maken.

4 Kies Bewerken > Kopiëren om het tekengebied met de illustratie erop te kopiëren.

Illustraties die niet in het tekengebied staan, zoals de palmboom aan de rechterkant van het tekengebied, worden niet gekopiëerd. Afhankelijk van hoe het tekengebied in het venster wordt weergegeven, ziet u het mogelijk niet.

5 Kies Bestand > Sluiten om het bestand te sluiten zonder het op te slaan.

6 Als u bent teruggekeerd naar het document Back in the Vacation_ads.ai, dan kiest u Bewerken > Plakken om het tekengebied met daarop de illustratie te plakken.

7 Zorg er in het dialoogvenster Staalconflict dat verschijnt voor dat de optie Stalen samenvoegen is geselecteerd en selecteer Toepassen op alle, zodat dat bij alle andere stalen ook gebeurt. Klik op OK.

Stalen die zijn toegepast op inhoud in het tekengebied dat u plakt, worden geïmporteerd. Als die geïmporteerde stalen dezelfde naam maar verschillende kleurwaarden hebben als stalen die al in het document staan, dan treedt er een staalconflict op.

tekengebieden kopiëren tussen documenten in Illustrator

Door in het dialoogvenster Staalconflict de optie ‘Stalen toevoegen’ te selecteren, worden alle stalen uit het document Van.ai met dezelfde naam als stalen in het bestand Vacation_ads.ai toegevoegd door een getal toe te wijzen aan de conflicterende staalnamen. Als u ‘Stalen samenvoegen’ selecteert, dan worden stalen met dezelfde naam samengevoegd met de kleurwaarden van de bestaande stalen. Het blauwe busje uit het bestand Van.ai is nu groen, omdat het staal met de naam ‘Van’ in het bestand Vacation_ads.ai groen is.

Classroom-in-a-book: Adobe Illustrator 2022

Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editie

Classroom in a book: Illustrator 2022, Nederlandse editie is De snelste, gemakkelijkste en meest uitgebreide manier om Adobe Illustrator te leren gebruiken!

Ontwerp beeldmateriaal met Adobe Illustrator, van nauwkeurige tekeningen tot stilistische schilderijen. Door een reeks praktische projecten te voltooien, zoals het maken van logo’s, illustraties, posters, podcastcovers, flyers en meer, begint u met een korte rondleiding door Illustrator en verkent u vervolgens selecties, vormen, kleuren en het bewerken van illustraties. Na het werken met vrije-vormovergangen en lagen, gaat u verder met het ontdekken van dynamische symbolen, artistieke penselen, creatieve effecten en het exporteren van middelen. Alles bij elkaar creëert u 17 boeiende en unieke projecten, waarbij u constant waardevolle grafische vaardigheden opdoet.

“Leer slim met de Classroom in a Book-serie! Het is dé bron voor Adobe professionals – gebruikers, docenten en Certified Instructors.” 


 • Leer Photoshop met Adobe Photoshop Classroom in a Book 2024: De officiële training voor beginners
  Leer Photoshop met Adobe Photoshop Classroom in a Book 2024: De officiële training van Adobe

  De serie Classroom in a Book van Adobe biedt de officiële trainingen voor de belangrijke Adobe-applicaties Photoshop, Illustrator en InDesign. Met behulp van deze boeken leer je werken met deze applicaties, waarbij je de belangrijkste technieken onder de knie krijgt, waardoor je op weg kunt met je eigen creaties. Elk jaar verschijnt er een nieuwe…

 • 9 praktijklessen voor InDesign, Photoshop en Illustrator
  9 praktijklessen voor InDesign, Photoshop en Illustrator

  Als je de Help-functie van Photoshop, Illustrator of InDesign helemaal hebt doorgenomen, betekent dat nog niet dat je met die applicaties kunt werken. Om écht iets te kunnen maken met die drie applicaties, heb je het boek ‘Negen praktijklessen in InDesign, Photoshop en Illustrator‘ nodig. Het is niet het zoveelste boek waarin wordt uitgelegd hoe…

 • De verschillen tussen Affinity Photo, Designer en Publisher en Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign
  De verschillen tussen Affinity Photo, Designer en Publisher en Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign

  Affinity Photo, Designer en Publisher is een reeks van drie professionele, creatieve programma’s voor het maken en bewerken van illustraties, foto’s, ontwerpen, drukwerk, technische tekeningen en veel meer. De software is een alternatief voor Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign. Affinity is voordeliger dan de apps van Adobe (er is geen abonnement) en doet op de…

 • Aan het werk met Affinity Photo, Designer en Publisher
  Aan het werk met Affinity Photo, Designer en Publisher

  Affinity Photo, Designer en Publisher is een reeks van drie professionele, creatieve programma’s voor het maken en bewerken van illustraties, foto’s, ontwerpen, drukwerk, technische tekeningen en veel meer. De software is een alternatief voor Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign. Affinity is voordeliger dan de apps van Adobe (er is geen abonnement) en doet op de…

 • Verbeter je Adobe Creative Cloud Skills met de boeken van Classroom in a book

  Er zijn verschillende manieren om Photoshop, Illustrator en InDesign te leren. Je kunt het doen met de hulpbestanden van de drie applicaties. Je kunt op internet gaan zoeken naar filmpjes waarin die apps worden uitgelegd. Of je gaat voor de boeken die Adobe zelf voor je heeft samengesteld: de serie Classroom in a book. Verbeter…

 • De Affinity-suite: een uitstekend alternatief voor Photoshop, Illustrator en InDesign
  De Affinity-suite: een uitstekend alternatief voor Photoshop, Illustrator en InDesign

  Sommigen noemen het de drie-eenheid van de creatieve sector: Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign. Bijna elke grafisch vormgever, illustrator, fotograaf, cartograaf, animator en ontwerper gebruikt minimaal één van deze drie programma’s. Vaak gaat dat tandenknarsend: niet vanwege de kwaliteit van de applicaties, maar vanwege de hoge kosten van Adobe. Toch lijkt het lastig afstand te…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.